Maminka.czPlodová voda

V obchodě i v kanceláři. Svěřily jste se nám, kdy vám praskla plodová voda

Markéta Novák Matějková 24.  7.  2019
Není snad těhotná žena, která by se s blížícím porodem neobávala toho, že jí odteče plodová voda na veřejnosti. Zatímco dnes se většina maminek nad zážitkem s prasklou plodovou vodou zasměje, v danou chvíli to viděly úplně jinak.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Typický výjev z filmu. Těhotná žena se zničehonic chytne za břicho, pod ní se objeví velká louže a ona začne panikařit, že rodí. Ano, je to tak trochu přitažené za vlasy, protože takhle opravdu většina porodů nezačíná, ale některé maminky se nám svěřily, že mají velmi podobnou zkušenost.

Plodovka mi odtekla 6 týdnů před porodem

Sama mám s předčasným odtokem plodové vody vlastní zkušenost. Při druhém porodu mi plodová voda odtekla zničehonic. Měla jsem šest týdnů do porodu a rozhodně to nevypadalo, že bych měla rodit předčasně. Po obědě jsem pracovala v obýváku, a když jsem vstala, tak jsem měla pocit, že jsem se počůrala. Jenže to nepřestávalo. Zrovna jsem byla doma sama jen se starším synem, tak jsem volala manželovi, že mi praskla voda, a on reagoval úplně stejně jako ve filmu. Cože? A nejde to zastavit? Teprve když jsem mu vysvětlila, že tuto vodu sama zastavit opravdu nedokážu, tak přijel. Bohužel v mém případě znamenal odtok plodové vody předčasný porod šest týdnů před termínem porodu.

Tyto trapasy se opravdu staly! Maminky přiznaly, jaké zážitky si odvezly z porodnice

Plodová voda mi praskla přímo v kanceláři

O poznání jinou zkušenost má maminka Lenka, které plodová voda odtekla v kanceláři,  když si vyzvedávala dokumenty ze zaměstnání. "Šla jsem do práce vyzvednout si dokumenty potřebné k nástupu na mateřskou. Můj šéf ještě vtipkoval, že mám obrovské břicho a abych jim tam neporodila, jenže ono to tak málem opravdu bylo. Když jsem se zvedala k odchodu, najednou jsem cítila lupnutí a pode mnou byla louže vody. Nikdy bych nevěřila, že je té plodové vody tolik. Málem jsem se studem propadla. Naštěstí kolegyně, které v tu dobu byly v kanceláři, zareagovaly skvěle, daly mi náhradní oblečení, vložky a odvezly mě do porodnice. Já jsem mezitím volala manželovi, aby přijel za mnou. Vše dopadlo skvěle, za pár hodin se nám narodil náš syn, ale když na to pomyslím, tak se ještě teď stydím," směje se maminka dnes čtyřletého Tomáška.

Plodová voda mi praskla při nákupu

"Dnes se tomu směju, ale plodová voda mi u třetího porodu praskla opravdu v obchodě. Vzhledem k tomu, že u prvních dvou těhotenství mi plodovku píchali až v porodnici, nenapadlo by mě, že to bude u třetího jinak. Jenže to jsem se mýlila. Pět dní po termínu porodu jsem šla nakupovat, naštěstí sama, protože děti byly již u mých rodičů na prázdninách. A když jsem se ohýbala pro nějakou drogerii, tak se to stalo. Byla to hotová povodeň. Ještěže bylo léto a já jsem měla na sobě jen lehké šaty. V první chvíli jsem vůbec nevěděla, co mám dělat. Tak jsem volala manželovi a jen tam stála. Ten byl naštěstí na cestě, protože jsme byli domluvení, že mě před obchodem vyzvedne. Nakonec jsme rychle zaplatili, nahlásili jsme nehodu a jeli domů, kde jsem se stihla převléknout a zavolat do porodnice. Tam mi řekli, že bych měla ihned přijet kvůli možné infekci. Porodila jsem druhý den ráno," vzpomíná trojnásobná maminka Zdeňka.

Co je příčinou toho, že plodová voda byla brčálově zelená?

Voda mi odtekla v den porodu ráno

"Měla jsem naprosto ukázkový porod. Ráno jsem se vzbudila, měla jsem zrovna den porodu a chystala se na kontrolu do porodnice. No a když jsem šla na toaletu, najednou jsem cítila, že mi teče teplý čůrek vody po stehnech. Nejprve jsem si říkala, že jsem to asi nestihla, ale když to nešlo zastavit, znervóznělo mě to. O půl hodiny později mi začaly kontrakce a za další dvě hodiny byla na světě naše dcera. Všechno bylo vážně rychlé," popsala nám Tina, která porodila teprve před dvěma měsíci.

Plodovka mi praskla při břišním tanci

"Měla jsem dva dny do termínu porodu a už jsem si hrozně přála porodit. Ještě před těhotenstvím a po celou dobu těhotenství jsem navštěvovala kurzy břišního tance. Nevím, jestli to byla náhoda, nebo ne, každopádně asi po půl hodině intenzivního tancování mi praskla plodovka. Sama jsem byla překvapená, že mi to takto vyšlo, jak jsem si přála. O to horší byl ale porod, který nakonec skončil císařem, což mě dodnes mrzí," líčí Vendula, která má doma pětiletého Kryštofa.

Plodová voda

Plodová voda v břiše matky poskytuje nenarozenému dítěti ochranu před nárazy. Nezastupitelnou funkci má ale i při porodu, kdy působí na děložní hrdlo a porodnickou branku a zvlhčuje porodní cesty. Při porodu může mít mírně mléčnou barvu a má lehce zásaditou povahu.

U 80 % případů začnou do 24 hodin po odtoku vody děložní stahy. Ale čím je těhotenství mladší, tím bývá interval mezi odtokem vody a nástupem kontrakcí delší, může to být i několik týdnů. Tohoto nastaveného času se pak lékaři snaží využít a podávají mamince látky, které dozrávání plodu uspíší.

Prasklá plodová voda na veřejnosti

To, že prasknout vám plodová voda může kdykoliv, když to zrovna nečekáte, ví i manželka tanečníka Marka Dědíka. Té odtekla plodová voda přímo na večírku, odkud rovnou vyrazili do porodnice.

Lucie Křížková se zase v rozhovoru pro Blesk.cz svěřila, že jí začala odtékat plodová voda zrovna ve chvíli, kdy měli doma návštěvu.

Potřebná plodovka
Těhotenství

Potřebná plodovka

Co dělat, aby praskla plodová voda?

To je častá otázka mnoha těhotných. Existují sice babské rady typu vytírání podlahy, fyzická aktivita, sex, dřepy, ale je to spíše domněnka. Odtok plodové vody nelze ovlivnit, pokud to samozřejmě neudělá lékař před porodem. Předčasný odtok plodové vody není ani žádoucí, v některých případech může být způsoben infekcí.

Pomalý odtok plodové vody

Plodová voda většinou odteče najednou, výjimkou však není ani postupný, „ventilový“, mechanismus. Někdy prý je dokonce obtížné odtok vody prokázat. Podle gynekologa Pavla Caldy většina žen pozná, že jim odtéká plodová voda, protože v té době odtéká zpravidla najednou a nápadně. Více informací o plodové vodě si můžete přečíst ZDE.

A co vy? Jakou máte zkušenost s odtokem plodové vody?

Video: Předporodní taneček

Témata: Těhotenství, Porod, Porodnice, Vaše příběhy, Těhule, Plodová voda, Odtok vody, Kancelář, Tomáška, Voda, Maminka, Odtok, Taneček, BRCA, Lenka, Přiznání, Vendula, Termín porodu, Pavel Calda, Zdeňka, Lucie Křížková