Maminka.czZdraví

Při opakujících se virózách vyzkoušejte 6 zlatých pravidel pro posílení imunity

Lucie Kaufnerová 23.  3.  2023
Když přišel podzim a viry postupně kosily jednoho člena rodiny po druhém, říkali jste si, že na jaře bude lepší. Jenže jaro je za dveřmi a děti jsou pár dní ve školce a pak zas doma s teplotou nebo s pořádnou nudlí u nosu. Jak z tohoto bludného kruhu ven?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O tom, jak posílit imunitu, aby na nás neskočil každý vir, který letí kolem, se toho v poslední píše a říká spousta. Jak si ale vybrat z nepřehledné směsice informací a doručení to podstatné? Zkusíme vám pomoct utřídit si fakta a poradit, jak vyzrát na všemožné virózy ideálně ještě předtím, než zaútočí.

VIDEO: Zákeřný RS virus: Nebezpečný je především pro děti. Proč kvůli němu končí na JIP?

Svoji i dětskou obranyschopnost můžete ovlivnit. Jak?

Imunitu si představte jako brnění, které chrání tělo před vším škodlivým z vnějšího nebo i z vnitřního prostředí. V užším slova smyslu ji lze vnímat jako odolnost proti infekcím a nemocem všeho druhu. Abyste se mohli efektivně ubránit armádě nepřátel, která si neustále opatřuje novou výzbroj a vymýšlí nové taktiky, je potřeba mít velmi dobrou obranu. A musíme na ni začít pracovat velmi brzy.

Věděli jste, že základy pro naši imunitu si stavíme už od porodu? „Velkou roli hraje, zda bylo dítě kojené, což je samozřejmě obrovský benefit. Dále i mikrobiom maminky. A samozřejmě prostředí, ve kterém se dítě pohybuje. Ale imunitu ovlivňuje třeba i to, jak porod proběhl, jestli byl přirozený či císařským řezem…“ vypočítavá dětská lékařka MUDr. Tereza Sochorcová.

Zase má sopl u nosu? Imunoložka radí, jak na dětskou imunitu

Na to, jakou máme my a naše děti imunitu, má ale vliv řada faktorů v průběhu celého našeho života. Dobrá zpráva je, že většinu z nich můžeme sami ovlivnit, a to hlavně tím, co jíme, ale i jak se chováme a co děláme, když máme třeba chvilku volna.

Jak říká doktorka Sochorcová: „Posílení imunity je dlouhodobá práce a u dětí je to na nás rodičích, abychom se o to zasadili.“ Ale věřte, že je to investice, která stojí za to. Asi se vám nepodaří realizovat ve vašem každodenním životě všechny níže zmíněné rady a doporučení, ale snažte se uplatnit aspoň některé. Zamyslete se nad tím, co jíte nebo jak trávíte volný čas. Určitě vás napadne, jak něco aspoň trochu vylepšit, abyste žili v souladu s potřebami svého těla.    

V pokračování pro předplatitele také najdete

Proč byste měli jíst podle duhy?

Jak na fermentaci?

Které bylinky podpoří imunitu?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Rodina, Imunita, Praktické rady, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, onemocnění, Kašel, jaro, nachlazení, rýma, Anička, Podzim, otužování, Viróza, Střední Evropa, Johanka, Milia, Vitamín d, Zdravý život, Imunitní systém, Léky na kašel a odkašlávání na Heureka.cz