Příběh Kristýny: To nejhorší odstartovalo těhotenství, pomohla až plikace žaludku

Reklama 19.  9.  2018

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za 10 měsíců 60 kilo dole!

133 kilogramů se podařilo Kristýně snížit na 74 a BMI dostat na 25, tedy do normálu.

Nikdy jsem nebyla hubená. Během 10 let se mi ale podařilo přibrat 50 kilo,“ říká Kristýna, která hubla již několikrát, jenže vždycky vše nabrala zpátky. Pak podstoupila zákrok, který jí změnil život. „Bylo to jedno z mých nejdůležitějších a nejlepších rozhodnutí v životě“, vzpomíná paní Kristýna.

Jak to všechno začalo…

Vyrůstala jsem v rodinném domku s rodiči a prarodiči. U babičky jsem jedla samé dobroty. Pak jsem se přesunula k mamince a zase baštila a mlsala. Nikdy jsem nebyla hubené dítě a moje vykrmování vyvrcholilo obezitou a dvouměsíčním pobytem v ozdravovně, kde jsem zhubla 10 kilo. V následujících letech jsem se ale opět potýkala s opakovanými jo-jo efekty,“ prozrazuje dnes osmadvacetiletá maminka dvouletého syna.

V posledních 10 letech přibrala Kristýna 50 kg. To nejhorší ale odstartovalo těhotenství. „Když jsem zjistila, že jsem těhotná, tak mně váha ukázala 130 kg. Před porodem to ale bylo už 140 kg, což byla moje nejvyšší váha v životě,“ prozrazuje Kristýna. Poté se během několika posledních let pokoušela zhubnout. Několikrát. A obvykle se jí to i povedlo. Z výsledků se ale dlouho neradovala. „Zkoušela jsem různé diety. Většinou jsem po nich zhubla, ale pak jsem zase všechno nabrala,“ popisuje své strastiplné období a doplňuje: „Nemohla jsem sehnat nic na sebe, nakupovat ve velikosti 52 až 54 je děs. A pomalu jsem se ani nezvedla z postele. Byla jsem často unavená a neměla energii na péči o syna. Byla jsem zoufalá,“ uvádí Kristýna.

První a nejdůležitější krok udělala Kristýna, když se rozhodla svoji váhu začít řešit a navštívila specializované pracoviště zaměřené na léčbu vyšších stupňů obezity – OB kliniku, v jejíchž prostorách najdete i naše centrum OB CARE.

Primářka OB kliniky popisuje Kristýninu léčbu

Když se k nám paní Kristýna dostala, její hmotnost byla 133 kg a BMI 44, což značí vysoký stupeň obezity,“ uvádí MUDr. Petra Šrámková, primářka OB kliniky, kde Kristýna podstoupila bariatrickou operaci - takzvanou plikaci žaludku, kterou ji vzhledem k pokročilému stupni onemocnění obezitou plně uhradila zdravotní pojišťovna.

Pomocí této operace se omezí kapacita žaludku a jeho schopnost pojmout větší porce potravy, což vede i k omezení možnosti přejídat se. Po operaci musí pacient dodržovat pravidelný stravovací režim. Zvládání diety je však díky zmenšení velikosti žaludku snadnější,“ vysvětluje dále primářka a dodává: „Po zákroku je nutné udržet si nové stravovací návyky. V tom vám ovšem pomáhá i to, že po operaci dochází ke změně tvorby některých hormonů zodpovědných za pocit hladu a sytosti, takže pacient má mnohem menší hlad i chuť k jídlu.

První dny po operaci…

Hubnutí se zmenšeným žaludkem jde rychleji než při běžném hubnutí. Beze snahy a odhodlání to ale určitě nejde. Dva týdny po zákroku byla Kristýna pouze na tekuté stravě. V dalších dvou týdnech k tomu zařazovala kašovitá jídla. Poté následoval pomalý přechod na normální režim, který dodržuje dosud.

Věděla jsem, že samotná operace nestačí. Musela jsem dodržovat přísný stravovací režim a naučit se disciplíně. Při nákupu potravin jsem pečlivě studovala složení a začala si odměřovat velikost porcí. Zařadila jsem do jídelníčku hodně bílkovin. Nejím žádné pečivo, oplatky a další nezdravá jídla, kterými jsem se dříve přejídala. Jím pětkrát denně po třech hodinách. Jednotlivá jídla si vážím na 120 gramů, víc do sebe ani nedostanu. Po operaci jsem také začala pomalu cvičit a po měsíci přidala posilovnu.

Kristýnin denní energetický příjem se pohybuje mezi 4000 a 4500 kJ. Říká však, že jí to nepřijde málo. Nemá potřebu jíst víc. Kdyby 120gramovou porci přešvihla, a dala si například 200 gramů, udělá se jí špatně. Takže to radši ani nezkouší.

Chodila jsem pravidelně plavat a se synem každý den na dlouhé procházky. Denně doma cvičím na míči. Operace mi změnila život a cítím se mnohem lépe. Bolesti zad a kloubů jsou minulostí, mám konečně energii hrát si se svým synem a to je skvělé.“

Z nejisté ženy je energická dáma se zdravým sebevědomím a plány do budoucna

Srovnala jsem si to v hlavě. Rozhodla jsem se, že chci zhubnout. A když člověk chce, tak to jde,“ uvádí Kristýna, která zároveň dodává, že velkou pomocí pro ni byla konzultace s psycholožkou z kliniky. „Zeptala se mě: ,Jak je možné, že jsem za 10 let přibrala 50 kilo?‘ Odpověděla jsem, že jsem se prostě přežírala. Nevěděla jsem, jestli mám brečet nebo se smát. Každopádně mi to začalo šrotovat v hlavě. A tak jsem se rozhodla, že začnu bojovat.

A jak dnes Kristýnu vidí její psycholožka Mgr. Iva Belasová? „Na první návštěvu přišla nejistá mladá žena, která byla uvězněna ve svých 133 kg. Neměla radost ze života, neměla ráda své vlastní tělo a řešila řadu osobních problémů. S ubývajícími kilogramy rostlo její sebevědomí a dnes máme před sebou krásnou mladou energickou dámu, která má mnoho plánů do budoucna.“

Po bariatrické operaci se Kristýna svěřila do rukou plastických chirurgů

„Vím, že ještě nemám úplně vyhráno, ale mám radost ze života a okolí to na mně vidí. V současné době se těším na léto. Vyberu si nové plavky a užiju si ten super pocit nestydět se za své tělo,“ uvádí mladá maminka.

Kristýna se po operaci žaludku a radikálním úbytku váhy svěřila i do rukou plastických chirurgů našeho centra OB CARE. Bylo třeba vypnout uvolněnou kůži na některých částech těla. Kůže už totiž neměla takovou elasticitu, aby se mohla po tak radikálním úbytku váhy sama vrátit.

Nejvíce problematickou částí se ukázala prsa. Po úbytku váhy byla sice Kristýna spokojená s jejich velikostí, ne však s jejich tvarem. MUDr. Martin Skála, plastický chirurg OB CARE proto doporučil Kristýně modelaci prsou. A dále může Kristýna uvažovat o liposukci stehen, boků, případně o operaci valů stehen, kde je kůže rovněž uvolněná.

Pooperační průběh byl bez komplikací a všechno se pěkně hojilo. Prsy se nám podařilo pěkně vymodelovat, zmenšili jsme dvorce a posunuli do správné polohy, vyprofilovali jsme i podprsní rýhu. Jsem velmi rád, že jsme Kristýně mohli pomoci. Vím, že se na operaci Kristýna velmi těšila, a její radost je na ni vidět. Tyto šťastné konce mám nejradši. Úplně cítíte, jak z Kristýny jen prýští nový elán a radost ze života,“ shrnul závěrem doktor Skála.