Maminka.czZdraví

Příběh malé Máji: Vdechnutý kus mrkve léčili antibiotiky!

Martina Machová 11.  10.  2018
Dvouletá Mája trpěla několik dní podivným kašlem a dušností, po čtyřech dnech dostala od lékařky antibiotika, jenže problémy neměly na svědomí záludné bakterie, ale obyčejná mrkev!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ač se zdá příběh dvouleté Máji vcelku bizarní, odborníci vám budou oponovat. Není zas až tak raritní, že drobné tělísko – tvrdý kousek stravy, malá součástka z hračky či stavebnice – uvízne zvídavému batoleti v dýchacích cestách a způsobí mu nepříjemné problémy.

Pro rodiče malé Máji byl skutečný zdroj zdravotních problémů dcery velkým překvapením.

Dcera spolkla malé peříčko z polštáře

Dvouletá Mája a „nebezpečná“ mrkev

Mája je čiperná dvouletá dívenka, která o víkendech často pobývá u své babičky. Z poslední návštěvy se dívenka vrátila nachlazená. Neměla sice rýmu ani červený krk, ale neustále pokašlávala.

Po dvou dnech si maminka všimla, že se Mája občas nápadně zadýchává, sípavě oddechuje a úporně se zakuckává. Rozhodla se tedy rezignovat na domácí léčbu a zajít s dcerou k pediatrovi. Ten maminku vyslechl, Máju prohlédl i poslechl a po chvíli přemýšlení napsal antibiotika – prý má „něco“ na průduškách, tak ať se z toho nevyklube ještě něco horšího…

Jenže Máje se večer přitížilo, doslova se dusila, a tak ji rodiče raději odvezli na pohotovost. Asi po hodině, kdy navštívili ORL i rentgen, jim bylo sděleno:

„Malé provedeme speciální vyšetření, takzvanou bronchoskopii, a pokud se potvrdí naše domněnka, že má něco v dýchacích cestách, tak se pokusíme cizí tělísko ihned vyndat. Opravdu jí teď někdy nezaskočilo – třeba při jídle nebo když cucala nějakou hračku?“ Maminka Máji si ale žádný takový moment nevybavila.

Noční dobrodružství mělo nakonec nečekanou dohru, udiveným rodičům bylo po kratším výkonu sděleno, že jejich dcera vdechla asi 3 mm velký kousek syrové mrkve, který jí citelně zúžil část jedné průdušky.

Prý je velké štěstí, že se na to přišlo. Zatímco rodiče byli šťastní, že se vše vysvětlilo, Máji babička se takřka zhroutila. Mrkev jedla holčička u ní, babička si dokonce vybavila, jak se vnučka zakuckala, prý opravdu hodně, ale nakonec mrkev vyplivla a vše se zdálo v pořádku.

Vyplivni to, vyndej to! První pomoc, když se začne dítě dusit

Nejrizikovější „dobroty“? Želatinové bonbóny a suché luštěniny!

U batolat a dětí do zhruba 4 let věku je vdechnutí cizího předmětu jednou z nejčastějších příčin dušení. Důvody jsou nasnadě; malé děti rády zkoumají své okolí všemi smysly, tedy i ústy. Další příčnou je konzumace pro danou věkovou kategorii nevhodných potravin; kupříkladu buráků, ořechů, kukuřice, plodů s malou peckou, syrové mrkve, velmi tvrdého ovoce apod.

U uvedených potravin může dojít k aspiraci malého kousku, který ulpí v dýchacích cestách. Mezi nejrizikovější potraviny, které lze vdechnout, patří bobtnavé potraviny, kupříkladu suché luštěniny a želatinové bonbóny!

Jídlo patří za stůl!

Už naše babičky říkaly, že u jídla se sedí – a měly pravdu! Zatímco u batolat bývá dušení nejčastěji zaviněno vdechnutím části zkoumaného objektu či kousku nevhodného jídla, starší děti nejčastěji vdechnou potravinu, kterou neodložily během aktivnějšího pohybu či přímo při sportování.

V případě, že dojde k aspiraci jakéhokoliv předmětu nebo potraviny, ale nakonec se přeci jen podaří ji z dýchacích cest dostat ven, máte obvykle vyhráno! Ale co když u situace nebudete nebo se vám i nadále něco nezdá? Kdy tedy zbystřit?

Co dělat, když dětem zaskočí nebo se začnou dusit a přestanou dýchat?

V jakých případech (i po úspěšné pomoci) neprodleně vyhledat lékaře?

  • U jinak zdravého dítěte přetrvávají i po vykašlání vdechnutého tělíska záchvaty kašle či dokonce dušení, a to klidně několik hodin až dní po nehodě!
  • Dítě trpí chrapotem, chvilkovou ztrátou hlasu (může jen šeptat), sípavě dýchá (klidně jen občas).
  • Objevuje se také pocit na zvracení.

Video: Víte, co dělat, když dítě vdechne předmět a dusí se? V žádném případě s ním neklepejte hlavou dolů a podívejte se na správný chvat

4 nejčastější druhy kašle a jak na ně? Tohle byste měli vědět!
Akutní laryngitida. Dítě posaďte k oknu či mrazáku, zmrzlina nepomůže, radí lékařka
Budete plakat dojetím: Darovala holčičce kostní dřeň, pak ji pozvala na svou svatbu

 

Témata: Zdraví, Vaše příběhy, Kašel, vnučka, Domácí léčba, Zdravé dítě, Potraviny, Cizí předmět, Chrapot, Příběh, Máj, Tvrdé ovoce, Noční dobrodružství, Syrová mrkev, Želatinový bonbón, Antibiotika, Velký kousek, Stavebnice, Dívenka, Nepříjemný problém, Aktivní pohyb, Nevhodné jídlo, Zdravotní problém, Pohotovost, Dušení, Zdraví na Heureka.cz