Maminka.czTěhotenství

Kolik přibrat v těhotenství? Rozhodující je vaše váha před otěhotněním

Váhový přírůstek za celé těhotenství u zdravé ženy je mezi 8–12 kilogramy. Něco váží vyvíjející se miminko, něco objem krve, plodová voda či placenta…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Během těhotenství většina žen svou váhu pečlivě sleduje. A i ty maminky, které se stravují zdravě, se nestačí divit, jak rychle jejich váha stoupá. „Do váhového přírůstku započítáváme aktuální váhu plodu, váhu placenty, ale i hmotnost plodové vody, zvětšeného krevního objemu či zvětšených prsů,“ říká gynekolog a primář centra IVF Klinického centra ISCARE Jaroslav Hulvert.

Obecně se dá říct, že přírůstek v těhotenství má být mezi 8–12 kilogramy. „Pokud žena přibere do dvanácti, třinácti kil, je velký předpoklad, že po porodu nebude mít problémy s tím se vrátit na svou původní váhu. Samozřejmě je třeba brát v úvahu i tělesnou konstituci ženy v době před otěhotněním,“ doplňuje lékař.

Co  Váhový přírůstek
Váha plodu/novorozence 2,5–3,7 kg
Váha zvětšené dělohy Asi 1 kg
Váha placenty Asi 0,5 kg
Plodová voda 1–1,3 kg
Krev ve zvětšeném krevním oběhu 1–1,5 kg
Další fyziologické nárůstky v tělesných tkáních (zadržované tekutiny, objem prsů apod.) Asi 4 kg
Váhový přírůstek celkem 9–12 kg
(Tabulka je pouze orientační)

Přibírání podle trimestrů

Každá maminka přibírá jinak, ale existuje zlatý střed, který lékaři stanovili jako ideální. Američtí odborníci dokonce vypracovali přesný plán ideálního přibírání. Zároveň ale dodávají, že vždy záleží na váze, životním stylu a tělesných proporcích ženy před těhotenstvím, takže i následně uváděné kilogramy je třeba brát s nadhledem a jen jako doporučení, nikoli jako něco, co byste měla úzkostlivě dodržovat.

Něrgešová: V těhotenství mě kvůli přibírání krotil i gynekolog

Ženy s normální váhou před těhotenstvím:

První trimestr 1–2 kg (budoucím maminkám bývá špatně, trpí nechutenstvím a některé zhubnou dokonce pod svou standardní váhu)

Druhý trimestr cca 500–800 g za týden

Třetí trimestr cca 500–800 g za týden

Jestliže jste byla před těhotenstvím štíhlá až s podváhou, pak pro vás platí:

V prvním trimestru byste měla přibrat 2–2,5 kg

Druhý a třetí trimestr cca 500–800 g za týden

Měla-li jste před těhotenstvím nadváhu, pak byste měla přibírat:

V prvním trimestru 0,5–1 kg

Ve druhém a třetím trimestru pak 500 g za týden

Pokud byste přibírala málo, pak lékaři doporučují přidat k vašemu standardnímu jídelníčku 300 kalorií denně navíc, tedy například velkou misku cereálií s nízkotučným mlékem nebo tři hrsti ořechů, tři plátky sýra, avokádo, tabulku tmavé čokolády nebo tři lžíce olivového oleje přidaného třeba do zeleninového salátu. Dalším tipem pro málo přibírající maminky je jíst pravidelně po třech hodinách.

Jestliže jste už před těhotenstvím trpěla nadváhou, pak je váš jídelníček také pod drobnohledem. Podle amerických dietologů byste měla přibrat v těhotenství ideálně jen do 11 kilogramů. Pokud se vám podaří udržet váhu takto na uzdě, pak se rapidně snižuje riziko komplikací a porodu císařským řezem.

Před každou prohlídkou v těhotenství se budete vážit, takže o přibývajících kilogramech budete mít vy i váš lékař přehled a budete upravovat jídelníček dle potřeby. Budete-li dodržovat všechna doporučení a rozhodně nebudete jíst za dva, pak po těhotenství nabytá kila rychle shodíte a šatník nebude třeba nijak měnit.

VIDEO: Co se děje s orgány v břiše během těhotenství

Kolik kilo navíc v těhotenství vadí? 

Ano, nadváha bohužel patří k faktorům, které ovlivňují plodnost. Negativně. To ale naštěstí neznamená, že musíte úzkostně „řešit“ každé půlkilo navíc. „Určitě je mnohem zdravější udržovat si optimální váhu, ale nadváhu zase nemůžeme démonizovat,“ potvrzuje MUDr. Martina Novotná, reprodukční endokrinoložka z Institutu reprodukční medicíny UNICA.

„Trefně to vystihuje komentář mého desetiletého syna, že je lepší mít pár kil navíc a být veselý, než být hubený a protivný. Na druhé straně velká nadváha opravdu výrazně negativně ovlivňuje fungování celého organismu a přináší řadu komplikací a rizik.“ Máte si tedy dělat starosti?

Obezita: Proč je to problém? 

Obézní ženy, tedy ty s BMI nad 30, mají mnohem častěji poruchy ovulace, samovolné potraty, častěji se u nich vyskytují těhotenská cukrovka i vyšší krevní tlak. „To všechno vede k tomu, že tyto ženy mají šanci na porod živého plodu sníženou o celých 22 %,“ konstatuje MUDr. Martina Novotná. Při porodu navíc hrozí větší krevní ztráty a nutnost ukončit porod operativně. „Tato rizika se týkají spíše žen, které rodí poprvé a jsou o 10 až 15 % vyšší, než prvorodiček s normální hmotností,“ doplňuje paní doktorka. U vícerodiček už nehraje BMI tak výraznou roli.

Přibývá „těžkých“ těhotných? 

Ano – ale ne proto, že by snad maminky houfně tloustly. Procento rodiček s nadváhou a obezitou odpovídá procentu obézních žen v populaci. „Tento problém se týká asi 20 až 30 % žen v plodném věku. S věkem však procento žen s nadváhou stoupá, a jelikož se dnes častěji setkáváme s rodičkami nad 35 let, dá se říct, že obézních těhotných přibývá,“ vysvětluje MUDr. Martina Novotná.

Kolik v těhotenství bezpečně přibrat?

Nedá se to úplně zobecnit a vy uděláte nejlíp, když proberete s odborníkem, co bude optimální právě ve vašem případě.

Obecně se uvádí, že ženy s nadváhou by měly ve fázi 2v1 přibrat maximálně 14 kg, ženy s obezitou pak jen 7–10 kg.

 Jak nepřibrat víc?

„Těhotná rozhodně nemusí jíst za dva a – až na vzácné výjimky – proležet celé těhotenství,“ zdůrazňuje paní doktorka. „Pokud víme, že váha není ideální, je vhodné nechat si sestavit jídelníček tak, aby byl příjem všech živin dostatečný a žena zbytečně nehladověla. Chemické látky, které se vylučují jako metabolity při hladovění, totiž mohou mít nepříznivý, až nebezpečný vliv na vývoj plodu.“ A samozřejmě – hýbejte se! 

Komplikuje přebytečný tuk ultrazvuková a jiná vyšetření? 

Kupodivu ani ne. „V dnešní době výtečných ultrazvukových přístrojů už není vliv tak velký jako dřív. Ale samozřejmě, někdy je výpovědní hodnota vyšetření nadměrnou tukovou vrstvou snížena.  Gynekologické vyšetření, například v průběhu porodu, však může být obtížnější, případně i bolestivější,“ konstatuje lékařka. 

Do posilovny můžete i v těhotenství, ale měla byste znát pravidla

Ovlivňuje obezita vnímání pohybů a porodních bolestí? 

Říká se to – ale není to tak. Takže v tomhle ohledu můžete být klidná. 

Co je tedy nejzávažnější riziko obézních žen? 

Určitě těhotenstvím vyvolané zvýšení krevního tlaku a těhotenská cukrovka. „Obě onemocnění mohou způsobit velké problémy ženě, a navíc negativně ovlivnit vývoj plodu. Dokonce se mohou podepsat na zdravotním stavu dítěte, a to celoživotně,“ varuje MUDr. Martina Novotná. 

Kdy po porodu začít hubnout? 

Rozhodně až po šestinedělí. Především však uvidíte, co s vámi a vaší hmotností provedou hormony. „Ty šťastnější při kojení a běhání kolem dítěte ztrácejí kila z těhotenství doslova před očima. Ty méně šťastné nestačí pravidelně jíst ani se hýbat a stres ještě zajedí a kila naopak naskakují,“ říká paní doktorka a dodává, že i tady je prevence lepší než pozdější náročnější intervence.

„Je dobré počítat raději s tou horší možností a ještě před porodem si ve spolupráci s odborníky a rodinou připravit plán, jak se případnému přibírání vyhnout. Znamená to nejen zdravý jídelníček, ale i přiměřený pohyb – a taky delegování povinností, abyste na cvičení měla vůbec čas,“ uzavírá. 

Podváha a těhotenství

Pokud BMI klesne pod 18 nebo 17, většina žen prostě přestane menstruovat. Proč? „Společným prekurzorem hormonů je cholesterol. Takže pokud chybí tuková tkáň, chybí základní substrát pro tvorbu pohlavních hormonů. Na potravní strádání reaguje i centrální nervový systém: Situaci vyhodnotí jako nepříznivou pro otěhotnění a přímým příkazem z mozkové kůry zastaví menstruaci jako ,zbytečnou‘,“ vysvětluje MUDr. Martina Novotná. 

 
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Výživa a stravování, Těhotenský kalendář, Těhule, Plodová voda, ISCARE, Nadváha, HELLP, Podváha, Váh, Protivný, Klín, Váhový přírůstek, Martina Novotná, Hulvert, Přírůstek, Hladovění, BMI, Příkaz, Váha, Vaš, Trimestr, Lžíce olivového oleje, Zdraví na Heureka.cz