Maminka.czTěhotenství

Přibírání v těhotenství: Spočítejte si BMI a zjistěte, kolik kilo navíc je v normě

Tereza Víchová 4.  2.  2022
Kolik kilo jste přibrala v těhotenství nebo kolik jich očekáváte? Jen minimum žen může „jíst za dva” a po porodu za pár dní hravě obléknout své staré džíny. Obvykle kila navíc rychle rostou, a o to pomaleji se jich pak zbavujeme. Víme, kolik nově nabyté hmotnosti připadá třeba na prsa nebo plodovou vodu. A také si můžeme spočítat, kolik těhotenských kil je ještě zdravých.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaký je zdravý váhový přírůstek?

„Určení zdravého váhového přírůstku je závislé na vaší výchozí váze,” vysvětluje se v knize Těhotenství laskavě, s respektem a prakticky, kterou vydalo Aperio (Spol. pro zdravé rodičovství).

„Některé ženy přiberou více, některé méně. Je-li váš Body Mass Index (BMI) nižší nebo vyšší než ten, který je v tabulkách uváděn jako normální, poraďte se s porodní asistentkou nebo lékařem, co dělat, aby se váš váhový přírůstek co nejvíce přibližoval doporučovaným hodnotám.” V otázce těhotenských kil zdaleka nejde jen o to, že se nebudete cítit hezky ani pohodlně, když přiberete příliš. Jde tu o zdraví vaše i miminka a také o průběh porodu. Velké odchylky mohou způsobit zdravotní problémy vám oběma.

VIDEO: Těhotenská kalkulačka: Spočítejte si termín porodu

Konkrétní řeč čísel

Pro základní informativní výpočet je třeba znát BMI. Pokud nevíte, jaký je ve vašem případě, vzpomeňte na svou váhu před těhotenstvím. Další postup je tento:

Vaše hmotnost v kilogramech dělená výškou v metrech umocněnou na druhou. 

Vzorec pro výpočet BMI = hmotnost (kg) / výška v metrech na druhou.

A zde je doporučovaný orientační přírůstek hmotnosti v těhotenství:

  • Příliš nízká váha: BMI méně než 18,5 – doporučovaný váhový přírůstek 13 kg až 18 kg.
  • Normální váha: BMI 18,5 až 24,9 – doporučovaný váhový přírůstek 11,5 kg až 16 kg.
  • Nadváha: BMI 25 až 29,9 – doporučovaný váhový přírůstek 7 kg až 11,5 kg.
  • Obezita: BMI 30 nebo více – doporučovaný váhový přírůstek 5 kg až 9 kg.

Situace každé těhotné ženy je ale individuální a měla by ji také probrat se svým gynekologem nebo porodní asistentkou. 

„Jíst 'za dva’ je mýtus,” upozorňuje kniha Těhotenství  laskavě, s respektem a prakticky. „V těhotenství jezte stejné množství jídla, jako jste jedla před těhotenstvím. Ani víc, ani míň. Jen ve třetím trimestru těhotenství si dopřejte jednu svačinku navíc (přibližně 200 kcal). Kvalita je důležitější než kvantita."

Myslete na poporodní kila už v těhotenství. Proč se to vyplatí?

Kde budou všechna kila navíc?

Hned po prvním pozitivním těhotenském testu se většina nastávajících maminek zasní a zkouší si představit těhotenské bříško. S polštářkem pod svetrem se pak také prohlíží v zrcadle. Realita je  většinou taková, že vás může až zaskočit. „Roste” totiž úplně celé tělo, zdaleka ne jen bříško.

„Budete překvapená, kde se vám přibraná hmotnost usadí – prsa ztěžknou, zmnoží se objem krve a dalších tělních tekutin, tvoří se plodová voda a placenta a rostoucí děloha také něco váží. Váha nenarůstá rovnoměrně. Většinou roste nejrychleji na počátku těhotenství, pak váhový nárůst poněkud zpomalí, aby se opět zrychlil ke konci těhotenství. A někdy je to tak, že žena přibere nejvíce na konci těhotenství a jiná zase uprostřed,” popisuje kniha společnosti Aperio. Pro zajímavost se také podívejte, kde všude se kila navíc skrývají:

  • krev: 1,8 kg
  • tělní tekutiny: 1,8 kg
  • mateřské bílkoviny a zásoba tuku: 3,2 kg
  • prsa: 1 kg
  • miminko: 3,4 kg
  • plodová voda: 1 kg
  • placenta: 0,8 kg
  • děloha: 1 kg.

Zdroj: Kniha Těhotenství laskavě, s respektem a prakticky

Témata: Těhotenství, Porod, Jen pro maminku, Tipy a rady v těhotenství, obezita, těhotenské bříško, Plodová voda, Aperio, Body Mass Index, Přibírání, Objem, Kilo, BMI, Hmotnost, Váha, Prsa, Kniha Těhotenství