Maminka.czTěhotenství

Příliš kávy či čaje v těhotenství: Co hrozí miminku? Vědci mají jasno!

Gabriela Kolinová 10.  1.  2019
Tři hrnky čaje nebo dva hrnky kávy, přesně tolik doporučují odborníci těhotným ženám. Pokud konzumují kofeinových nápojů více, hrozí, že jejich miminko bude mít nižší porodní váhu nebo se narodí předčasně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vědci z University College Dublin tvrdí, že kofein omezuje průtok krve do placenty a ovlivňuje růst dětí. Dokonce i ženy, které konzumují méně než doporučené množství kofeinu, což je 200 mg (asi dva hrnky instantní kávy či tři hrnky čaje), zvyšují riziko, že jejich novorozenec bude mít nízkou porodní váhu nebo se dokonce narodí předčasně, píše server Dailymail.co.uk.

Kávy se v těhotenství úplně vzdát nemusíte. Lepší než instantní je kvalitní espresso

Studie vedená doktorem Ling-Wei Chenem sledovala 941 těhotných žen v Irsku. Nejčastějším zdrojem kofeinu byl čaj, ten konzumovalo 48 procent nastávajících maminek, následovala káva, kterou si dávalo 38 procent žen. 

Výsledky výzkumu naznačují, že při každé dávce kofeinu o hodnotě 100 mg (přibližně polovina šálku kávy), který žena vypije během prvního trimestru, byla porodní hmotnost dítěte snížena o 72 gramů. Toto množství kofeinu také snížilo velikost hlavičky. Stejně tak gestační věk, podle kterého se řídí délka těhotenství. 

Káva nebo čaj? Máme pro vás 5 tipů, jak se nastartovat i bez kofeinu

Vědci dále zjistili, že ženy, které konzumovaly velké množství kofeinu, porodily děti s porodní váhou o 170 gramů nižší. Dokonce i u žen, které užívaly menší než doporučené množství kofeinu, zaznamenali vědci nějaký pokles porodní hmotnosti. 

"Doporučujeme těhotným ženám, ale i těm, které se snaží otěhotnět, omezit příjem kofeinových nápojů," uvedl doktor Chen pro agenturu Reuters. Jeho studii publikoval časopis American Journal of Clinical Nutrition. Kofein nejenže zpomaluje průtok krve do placenty, ale také placentou snadno prochází. 

Co skutečně cítí miminko v děloze? 

Kolik kofeinu je tak akorát? 

Nejde jenom o pití kávy. Kofein se nachází také v čaji, v některých nealkoholických nápojích a dokonce i v čokoládě. Odborníci se obávají, že lidé ani nevědí, kolik kofeinu tyto nápoje či potraviny obsahují. Například u čaje záleží i na době vaření, teplotě vody i typu čaje. Šálek černého čaje může obsahovat od 23 mg do 110 mg kofeinu. 

Přibližný obsah kofeinu v nápojích:

Větší šálek instantní kávy - 100 mg
Menší šálek instantní kávy - 75 mg
Menší šálek turecké kávy - 100 mg

Menší šálek čaje - 50 mg
Plechovka Coly - 40 mg
Plechovka energetického nápoje - 80 mg

50 gramů hořké čokolády - až 50 mg
50 gramů mléčné čokolády - až 25 mg

Světová zdravotnická organizace doporučuje těhotným ženám dávku kofeinu do 300 mg, naproti tomu National Health Servise ve Velké Británii (NHS) a American College of Obstetricians a Gynecologists se shodují, že ideální množství kofeinu je 200 mg. 

Nebude vadit jedna sklenička? Jak to je s pitím alkoholu během kojení?
Alkohol v těhotenství = hazard se zdravím miminka?

 

 

 

 

Témata: Těhotenství, Miminko, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Káva, Porodní váha, Ideální množství, Irsko, Černý čaj, DailyMail, Kofein, NHS, Gestační věk, Reuters, První trimestr, Porodní hmotnost, Nealkoholický nápoj, Malý šálek, Nápoj, Kofeinový nápoj, Energetický nápoj, Mléčná čokoláda, Dublin, Těhotná žena, American College, Káva na Heureka.cz

Video