Maminka.czTěhotenství a porod

Příliš mladá na miminko? Je mi 16 a hrozně toužím po děťátku

Michaela Karavarakis 17.  10.  2012
Většina z nás se takovému výroku shovívavě pousměje. Další naivní dětské přání. Loni to byl pejsek, letos tohle, bůh ví, co nás čeká příští rok? Jenže pejska můžete dceru poslat vrátit. Dítě těžko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ale vážně. Řekněme, že je vám 16 a zcela opravdově si pohráváte s myšlenkou, že chcete vlastní dítě. Všichni vám sice tvrdí, že jste na to moc mladá (pokud vás vůbec berou vážně), ale vy se tím nedáte odradit. Zkusme si tedy přehrát následující scénář: Je vám 16 a právě jste porodila.

Rodičovskou zodpovědnost za dítě v plném rozsahu můžete přebrat až po dovršení 18 let. To znamená, že když porodíte v šestnácti, jste sice považována za rodiče, ale to samo o sobě vám moc práv nedává. Jelikož nejste plnoletá, nemůžete své dítě sama vychovávat či o něm sama rozhodovat.

Nejjednodušším řešením vašich problémů by v tomto momentě byla svatba s ideálně plnoletým otcem. V tom případě by výše uvedené sdělení ztratilo platnost a vy byste se v očích státu stala plnohodnotným rodičem přebírajícím za své dítě veškeré závazky.

Řekněme ale, že otec se do ženění moc nehrne a vy zůstanete svobodná. Můžete sice o dítě pečovat, ale jak již bylo řečeno, nemůžete o něm sama rozhodovat. Osobou, která toto právo má, se pak stává jeho otec, samozřejmě pouze v případě, že je znám a je plnoletý.

ČTĚTE TAKÉ: Šílené zdrobněliny aneb Nekažte mému dítětí jméno!

Pokud není plnoletý nebo se prostě rozhodnete nikomu otcovství nepřiznat (tím byste se ale připravila o alimenty), musí se vašemu dítěti ustanovit poručník, který ho bude zastupovat až do vaší plnoletosti. Toto má na starosti soud a je zvykem, že poručníka obvykle vybírá z okruhu rodiny či blízkých osob. V případě, že se tam ale žádná vhodná osoba nenajde, stává se poručníkem orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), což je instituce vytvořená speciálně k tomuto účelu.

Soud rovněž rozhoduje o tom, kdo se bude o vaše dítě starat. Ve většině případů ho svěří do péče prarodičů (vašich rodičů), abyste se tak mohla na výchově spolupodílet. Pokud to z nějakého důvodu nejde, přichází na řadu pěstounská péče nebo umístění dítěte do ústavního zařízení. Výchovy se pak můžete ujmout po dovršení 18 let. A přirozeně, pokud alespoň jeden z rodičů projevuje o dítě zájem, nelze ho bez jeho souhlasu dát k adopci.

Témata: Pěstounská péče, Plnoletost, Nejjednodušší řešení, Ústavní zařízení, OSPOD, Mimi