Maminka.czPsychomotorický vývoj

Příliš plná plenka i připoutání lezce do kočárku! To vše škodí vývoji. Co ještě?

Tereza Víchová 30.  4.  2020
Jak zasejeme, tak sklidíme. Vývoj miminka v prvním roce je zásadní pro celý jeho další život. Nebudeme vás učit správné úhly nošení v náručí. Máme pro vás užitečné tipy pro běžný den. Napadlo by vás třeba, že může škodit plnější plenka?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nebo že je sice prima strávit první slunné dny kočárkováním s kamarádkami, ale váš „lezec“ už tohle vůbec nepotřebuje? Podle fyzioterapeutky a poradkyně psychomotorického vývoje dětí Lucie Hladké jsme my, dnešní mámy, už hodně vzdělané. A většinu z nás by nenapadlo třeba vodit dítě za ruce, dokud samo nechodí. Pořád ale je co se učit. A svému miminku tak přichystat ty nejlepší možné podmínky pro zdravé tělo. 

Jak tě pochovat? 

„Naprosto zásadní je správná manipulace s dítětem už od narození,“ říká Lucie Hladká. „Špatnými úchopy totiž můžeme způsobit tzv. predilekci hlavy. Dítě ji pak otáčí k jedné straně a to se projeví vleže na zádech i v poloze na bříšku.“ Tříměsíční miminko pak špatně leží na zádech, je více na jedné polovině zad, ale toho si maminka nemusí všimnout. Na bříšku pak přetěžuje jednu ruku a druhou „odlepuje“ od podložky a přepadává zpět na záda. Toho už si maminka všimne určitě, ale často se mylně domnívá, že její děťátko dosáhlo nové dovednosti.

Napravovat chyby je pak vždycky těžší než se vše naučit správně už od začátku. I tygříka, klokánka a další nosicí polohy proto dobře nastudujte (ideálně třeba s pediatrem nebo fyzioterapeutem). Svislou polohu vynechte úplně – vychyluje páteř do stran, zakládá na vadné držení těla, a navíc si na sebe pletete bič. Jakmile bude miminko ve svislé poloze, už nikdy nebude chtít být chované jinak. „Vždy je lepší myslet na to, že má dítě při nošení více ‚pracovat‘ samo,“ zdůrazňuje Lucie Hladká. „To má totiž smysl pro jeho další vývoj.“ 

První krůčky: Pomozte mu na nohy, ale nedržte ho za ruce!

Správný zdroj je základ 

Jste připravená máma, která už celé těhotenství pečlivě studovala dostupnou literaturu a pátrala na internetu, co a jak dělat správně? Zásadní ale je, z jakých zdrojů jste čerpala. Odbornice proto radí využívat třeba nabídku on-line kurzů a u knih sledovat, kdy byly vydané. A nenahraditelná je konzultace „naživo“. 
„V praxi se mi často stává, že maminky teorii znají, ale třeba v poloze na tygříka umí správně nosit opravdu jen málokdo,“ říká Lucie Hladká. „Miminko v téhle poloze bývá v rovině, což je špatně, zbytečně tu zaklání hlavu. Dále ho maminka drží mezi nožičkama s nataženýma nohama, takže se miminko prohýbá v zádech a břišní svaly se nezapojují.“

Škodiči vývoje: Jen na chvilku!

Jsou často terčem kritiky, ale když je použijete jen pro nejnutnější krátké chvíle, nemusíte se o zdravý vývoj dítěte bát.

  • Lehátko miminku ulehčuje život, není to rovná podložka a hračky i výhled tu jsou „po ruce“ bez snažení – pro chvíle společné večeře celé rodiny jej ale využít můžete.
  • Ohrádky – měly by být dostatečně velké (např. 2 x 2 metry, velikost postýlky pro větší dítě nestačí). Pozor ale dávejte, aby se o ohrádku dítě nevytahovalo příliš brzy do stoje. A když to jde bez ní, samozřejmě je to nejlepší.
  • Kočárky „do sedu“ – v době, kdy dítě ještě samo nesedí. Těžko ale udržíte sedmiměsíční dítě vleže na zádech nebo bříšku třeba hodinu, pokud zrovna nespí. Není-li to na půl dne, můžete přimhouřit oči a do první polohy sedadla sporťáku (pokud je jen mírně vyvýšená) dítě zdvihněte. Jakmile usne, zase jej vraťte do lehu.
  • Aktivní chodítko – nedávejte dětem ve snaze napomoci chůzi. Můžete jej využít v době, kdy se dítě umí postavit v prostoru a udělat samo třeba dva krůčky, dál se bojí. Tehdy chodítko podpoří psychiku. V úplných začátcích chůze vhodné není, dítě s ním chodí v předklonu, nikoli vzpřímeně. 

Mami, odkud přijdeš? 

Přistoupit k postýlce, kde vrní spokojené miminko (než se začne po světě víc rozhlížet a rázem mu to ležení tady bude „malé“). Tak automatická věc. A přece i tady se dá udělat chybka. Nemusíte mít tik v oku, že každým krokem a úchopem můžete miminko definitivně poškodit! Jde o to, vypěstovat si co nejzdravější návyky. „K postýlce by maminka neměla přistupovat jen z jedné strany,“ radí Lucie Hladká. „V noci je to jedno, ale přes den, kdy je dítě bdělé, by opět otáčelo hlavu jen jedním směrem. A důležité jsou i zdánlivě nepodstatné věci. Jedno miminko z mé praxe se třeba otáčelo pořád jedním směrem, protože tam doma na zdi byla výrazná tapeta.“ Praktické i pro vás je také naučit se od začátku chovat dítě na pravé i na levé ruce. Pak se zachová symetrie vývoje a vy se můžete vyhnout jednostrannému přetěžování svých rukou a zad. 

 

K postýlce by maminka neměla přistupovat jen z jedné strany!

 
Klepněte pro větší obrázek

Bez plenky a oblečení 

„Jen ho pořádně obleč, má studené ručičky,“ nabádá vás tchyně při každé návštěvě? To je brzda psychomotorického vývoje. Svoboda pohybu je pro miminko zásadní (samozřejmě ve chvílích, kdy je bdělé, aktivní a hýbat se chce). „Několikrát denně je dobré miminko nechávat nahé a bez plenky,“ doporučuje Lucie Hladká. „Když je totiž plenka hodně utažená, nemůže se bříško tolik zapojit do pohybu. Tísnící plenka ztěžuje zvedání nožiček. A stejně může škodit, i je-li příliš plná. To se pak na bříšku nebezpečně mění těžiště dítěte. Má nezdravě prohnutá záda.“ Pro miminko od tří měsíců je ideální „cvičební plochou“ rovná podložka a vhodný úbor nahé tělíčko. Dejte jen pozor na průvan a případné počůrání – aby v něm dítě neleželo.

Proč a kdy se sejít s odborníkem? 

  • Už proslulý lékař Václav Vojta říkal, že maminky jsou nejlepšími diagnostiky svého dítěte a jejich postřehy jsou ideálním vstupem pro odhalení případných problémů.
  • Při jakýchkoli pochybnostech o vývoji se sejděte s pediatrem nebo fyzioterapeutem – raději zbytečně než příliš pozdě.
  • Zásadní vývojové milníky se odehrávají v těchto obdobích (s drobnými odchylkami):
  • 3 MĚSÍCE – první vzpřímení na bříšku
  • 6 MĚSÍCŮ – druhé vzpřímení na bříšku
  • 9 MĚSÍCŮ – počátek lezení
  • 12 MĚSÍCŮ – počátek chůze, tzn. 2–3 krůčky, schopnost postavit se v prostoru, lezení v „medvědovi“, samostatně chodí děti obvykle až okolo 15 měsíců.
  • Ve všech těchto chvílích by měl vaše dítě raději vidět odborník.
  • Praktickou volbou jsou třeba kurzy plavání nebo cvičení – tady je miminko pod dohledem lektorky, a navíc si i vy sama užíváte společnost a sdílení zkušeností s ostatními maminkami. 

Dbejte také na vhodné oblečení – ideální jsou třeba polodupačky s pružným pasem. Nic nesmí překážet, tlačit nebo omezovat v pohybu. Ťapky dupaček by měly být trochu větší než nožička, u klasických dupaček a overálků by nohavice neměly šponovat, když dítě napne nohy. „Maminky také často ve snaze, aby dítěti nebylo nepohodlně, ho ukládají třeba do prohlubně gauče nebo na měkkou molitanovou podložku,“ uvádí častý omyl fyzioterapeutka. 

Pozor na nejčastější chyby při vývoji dítěte, které rodiče rádi dělají

Na bříško musím 

Když na to bříško nechce, nebudu ho přece nutit? Všechno má svůj přirozený čas? Omyl, často musíte podmínky nachystat. A miminko jemně povzbuzovat. „Nemusím hned dítě otáčet úplně na podložku, když se mu to nelíbí, stačí třeba jen přetočit ho na svou ruku, která ho podpírá,“ dělí se o přijatelný postup Lucie Hladká. „Pro miminko je tohle informace nutná k jeho dalšímu vývoji: Tohle je poloha, ve které bys měl být spokojený. A postupně si tu začít hrát a objevovat.‘“

Mělo by být na bříšku po chvilkách, které se postupně prodlužují, a dokud se mu tam líbí. Když si lehne, cucá ruku nebo pláče, otočte ho. „Podpořit polohu na bříšku mohu i tak, že dám před dítě naležato hračku, aby se mělo na co dívat. Mohu ho také položit na přebalovací pult a sama půjdu před něj, aby na mě miminko vidělo,“ má skvělý tip Lucie Hladká. „Nebo si k němu lehnu na zem.“ 

Novorozence nenoste ve svislé poloze, vyjma odříhnutí. Jaké polohy jsou ideální?

Procházka. Nebo lezení? 

Těšila jste se celé těhotenství, jak s kamarádkami nebo i sama prochodíte celé dny po parku s kočárkem? Užijte si takhle první týdny „věčného spaní“. Až se z vašeho ležícího miminka za pár měsíců stane „lezec“, příliš mu neprospějete, když ho usadíte do kočárku a vnutíte křupky, aby byl klid. 

„Kočárek, autosedačka, nosítko i šátek jsou potřeby pro transport, tedy na omezenou dobu,“ zdůrazňuje Lucie Hladká. „Když je větší dítě aktivní a bdělé, mělo by mít zajištěnou adekvátní zábavu, tedy možnost lézt.“ Sejděte se tedy s kamarádkami třeba v hracím koutku nebo u někoho doma . V létě s sebou berte určitě deku a šup s bdělým dítětem na trávu. 

„Lezení je pro vývoj opravdu důležité,“ dodává Lucie Hladká. „Především kvůli propojování hemisfér, které je důležité třeba pro logické myšlení. A samozřejmě pro posilování středu těla, který drží naši vzpřímenou polohu.“ 

Necháváte miminko spát v autosedačce i doma? Nedělejte to, tohle hrozí!

Trochu klidu: povinně 

A protože co je moc, to je příliš, vždy myslete i na odpočinek. I miminko se musí učit, že po „vytření“ celého bytu kolínky a prozkoumání všech zásuvek je čas na odpočinek. Ale pozor – ne v lehátku před televizí, to zbytečně přetěžuje nervový systém dítěte. A může způsobit nepříjemné přetažení, které má za následek neschopnost usnout, a spoustu pláče. 

Co by mělo dítě zvládat v jednom roce? 

„S tím se setkávám u dětí, které předčasně lezou či chodí. Doslova lezou, dokud neupadnou, zvědavost jim prostě nedá. A na mamince pak je, aby situaci správně posoudila a miminko vzala v pravý čas třeba do peřinky na klín s obrázkovou knížkou,“ uzavírá Lucie Hladká. 

Nejčastější mateřské hříchy: Tímhle brzdíte vývoj dítěte a možná to nevíte
Témata: Batole, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Kočárek, Vývoj, Psychomotorický vývoj, Chodítka, Lucie Hladká, Zvědavost, Overal, Rovná, Poloha, Tygr, Procházka, Křupky, Bert, Tik, Internet, Gauč, Podložka, Sporťák, Ležení, Prdel, Plenka, Kočárky na Heureka.cz