Přílišná srážlivost krve může ohrozit těhotenství

V těhotenství se mění srážlivost krve oproti běžnému stavu, a pokud dojde k odchylkám od normálu, může to být pořádný problém. Vysvětlil nám to MUDr. Ferdinand Polák, lékař pro intenzivní péči ve VFN a zároveň náměstek pro zdravotní péči Ministerstva zdravotnictví ČR.
Přílišná srážlivost krve může ohrozit těhotenství

V průběhu zdravého těhotenství dochází k mírnému vychýlení krevní rovnováhy směrem k většímu srážení. Důvodem je pravděpodobně větší ochrana ženy před vykrvácením. Někdy se ale stává, že toto výchýlení překročí únosnou míru. Příčinou může být dědičná dispozice, o které žena ani nemusí vědět a která by se mimo těhotenství nemusela projevit. V graviditě však tato vrozená větší srážlivost umocněná ‚těhotenskou' větší srážlivostí může způsobit závažné komplikace včetně opakovaných potratů. Příčinou je ‚ucpání' cév v děloze či placentě krevní sraženinou a následný nedostatečný tok okysličené krve směrem k plodu. Vyšetření srážlivosti krve některou z moderních metod přitom může problém rychle odhalit a následná vhodná antikoagulační (protisrážecí) terapie pak ženě umožní zdárný průběh těhotenství.

Dalším rizikovým obdobím je porod a šestinedělí. ‚Těhotenská' větší krevní srážlivost je v tomto období maximálně vystupňována a může ženu ohrozit například plicní embolií. Při správné strategii vyšetřování a léčby však lze toto nebezpečí i u velmi rizikových skupin žen omezit na minimum.

Základní vyšetření krevního obrazu je prováděno nejčastěji ze tří důvodů:

1. při podezření na infekci – zde je důležitý především počet bílých krvinek

2. při podezření na chudokrevnost neboli anémii (např. při krvácení či poruchách krvetvorby) – tady je sledován hlavně počet červených krvinek a množství červeného krevního barviva (hemoglobinu)

3. při poruchách srážení krve (např. při nadměrné tvorbě modřin nebo při špatném zastavování krvácení při poranění) – zde je důležitý počet krevních destiček

Lékaři by měli u těhotných a novopečených maminek krevní obraz pečlivě hlídat. Máte-li nějaké pochybnosti, tvoří se vám modřiny nebo vám při běžném drobném poranění příliš teče krev, nebojte se na krevní obraz zeptat.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články