Maminka.czMaminka v porodnici

Primář Porodnice Mělník otevřeně: České maminky se změnily. Spousta jich přichází se strachem, že nezvládnou porodit

Vanda Stöckbauerová 16.  6.  2022
Seriál Maminka v porodnici nabízí vedle reportáží a videí se spoustou informací i názory odborníků. V Mělníku vyzpovídala šéfredaktorka Vanda primáře Radka Havlase. Přečtěte si jeho názory na české porodnictví i na maminky a tatínky, kteří sem přicházejí. Odemykáme rozhovor ze sekce Premium Plus, který byl součástí červnového vydání časopisu Maminka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaký je váš názor na české porodnictví? Říká se, že je jedno z nejlepších na světě.

Podle mého názoru patříme mezi světovou špičku. Bohužel si také myslím, že si to naše maminky ne vždy uvědomují, což je škoda. Co se historicky vydobylo jako výborná zdravotní péče pro maminky i jejich potomky, je dnes leckdy vnímáno jako něco nežádoucího. A přitom cílem těchto snah bylo hlavně zabezpečit zdraví žen a dětí.

VIDEO: O výhodách bondingu jsme natáčeli v mělnické porodnici

Narážíte na domácí porody? Předpokládám, že nejste zrovna jejich příznivcem…

Domácí porody určitě nedoporučuji. Myslím si, že to je obrovské riziko, které bohužel mnoho maminek nedokáže odpovědně posoudit. Je na nás, zdravotnících, abychom porodnictví zlidštili. Abychom dovedli všechny váhající maminky zpět do zdravotnických zařízení, kde jim poskytneme příjemné prostředí a vstřícný přístup. A hlavně to pro ně bude bezpečné. To je naše krédo a cesta, které se chceme držet. Protože kdo jednou zažil časový stres, který může nastat, když se porod zkomplikuje, tak ví, že tři minuty jsou hrozně dlouhá doba. Za tři minuty se nedostanete ani z bytu, i když bydlíte blízko nemocnice…

Jaké jsou české maminky?

Máme jednu skupinu, která chce mít všechno co nejpřirozenější. Na druhou stranu máme maminky, které opravdu rodit nechtějí a hledají jakoukoli cestu, aby se domohly operativního porodu. Za více než dvacet let praxe se české maminky trochu změnily. Dříve k nám přicházely s tím, že jdou porodit a zvládnou to. Dnes jich spousta přichází s myšlenkou, že to nezvládnou. Z těch se pak bohužel rekrutují císařské řezy. Dříve jsme rodili spontánně dvojčata i porody koncem pánevním. Přišlo nám to úplně běžné. Uměli jsme to a kvalita byla nastavená vysoko. Ale dnes je to výjimečné. Maminky většinou nechtějí rodit miminko koncem pánevním, nechtějí rodit dvojčata, nechtějí rodit po předchozím císařském řezu. Samozřejmě – každý z těchto porodů má svá rizika, ale pokud se lékař chová zodpovědně, dokáže je minimalizovat. Dnes odborná společnost kvůli tlaku veřejnosti změnila postupy v tom, že dává ženám možnost si způsob porodu vybrat. A hodně z nich se pak rozhodne pro císařský řez.

 

jedna skupina chce všechno nejpřirozenější. jsou ale maminky, které rodit nechtějí a domáhají se císařského řezu.

 

Ale vždyť to v těchto případech doporučují i lékaři, nebo ne?

Ano, určitě. Ale má to svá pro i proti. Otázka je, jestli řešíme porod jako děj, zdravotní stav miminek, nebo dopady na zdravotní stav ženy. I císařský řez je přece jen operace a jako kterýkoli jiný výkon se může zkomplikovat. Takže je otázka, kde je hranice, co je správně a co ne. Jsou státy, jako třeba Brazílie, kde je 60 až 70 procent porodů vedeno císařským řezem. Zdravotnictví je tam na to nastavené, veřejnost taky a je to relativně funkční stav. Samozřejmě to opět přináší druhotné důsledky, protože dvě třetiny pacientek jsou „předoperované“ pro jakoukoli další zdravotní komplikaci a může to pro ně představovat do budoucna zátěž. Zase ale nemají problémy s poruchou pánevního dna. Tím, že netlačí, nerodí, nedochází k poruchám pánevního dna. Ale obecně si myslím, že je lepší přirozený porod.

GRAFIKA: Průměrný věk prvorodiček v ČR

Jaký je u vás podíl císařských řezů?

Něco málo přes 23 procent. Za mě je to číslo, které je vysoké, byť v republikovém srovnání je podprůměrné a v podstatě velmi dobré v českých podmínkách. Ale já už pracuji dlouho a začínali jsme na 6 procentech, neměli jsme víc nemocných maminek a miminek. Dnes je zkrátka víc plánovaných císařských řezů.

 

část mužů k porodu nechce. a jsou tu z donucení.

 

Jak se díváte na tatínky u porodu, jsou pro ženy přínosem?

Je to složité. Obecně více než 80 procent porodů je s doprovodem. Myslím si, že jsme se s tím naučili pracovat. Bohužel ne vždy je doprovod podporou mamince. Jedna část mužů sem nechce jít, jsou tu z donucení, a to pak poznáme. Druhá skupina to má jako „machrovinku“, aby se měli čím chlubit. Někdy z jejich úst zaznívají věty typu: „Kdy už budeš hotová?“ „Tak už zatlač!“ To skutečně není pomoc… A pak je třetí skupina, která opravdu ženě pomůže. Ta jediná je smysluplná. Přítomnost otce u porodu je správná, ale netahal bych sem ty, kteří nechtějí. Myslím, že když muž nechce, neměl by být nucený.

VIDEO: Patří otec k porodu? Může to být i katastrofa, říká psycholog

Co duly, jsou lepší?

Je to o lidech. Jsou duly, které opravdu chtějí pomoct. Máme tady dámy, se kterými spolupracujeme, které sem jezdí se svými rodičkami. Jsou milé, vstřícné, opravdu se ženám věnují, snaží se jim pomoct. Pak je druhá skupina, která to dělá jen pro peníze a někdy do toho vnáší své poloodborné názory. A to nepředstavuje přínos.

Jaký máte názor na ambulantní porody?

Proč má české porodnictví tak dobré výsledky? Jedním z důvodů je i to, že maminky neodcházejí hned po porodu domů. Spousta komplikací se odchytí do těch 72 hodin po porodu. Řeší se hlavně bezpečí dítěte, aby se maminka rozkojila. Proto si myslím, že je lepší poskytnout ženě v porodnici hezké prostředí, aby tu mohla být na pokoji i s partnerem a staršími potomky.

Děláte i odběry pupečníkové krve?

Ano. Spolupracujeme s Cord Blood Centrem. Zájem chodí ve vlnách. My tuto službu nabízíme v registrační poradně a je na ženách, zda se v případě zájmu obrátí přímo na odběrové centrum. Samotný odběr poté zajistíme.

MUDr. Radek Havlas,

primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Mělník

Klepněte pro větší obrázek

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Rozhovor, Porodnice, Otec u porodu, Císařský řez, srovnání, Blood Centr, Primář, PORODNICE MĚLNÍK, Radek Havlas, Mělník, Maminka, Porodnictví, Nemocnice Mělník, Spoušť, Brazílie, Premium Plus