Maminka.czPraktické rady

Případ ztracené Julie by měl být ponaučením! Máme pro vás 4 základní pravidla pro dobrodružné výpravy přímo od lesníků

redakce 18.  10.  2021
Případ německé holčičky, která se ztratila poblíž Čerchova, byl pro rodiče bezpochyby noční můrou. Jak se z něho můžeme všichni poučit? Máme pro vás praktické tipy přímo od lesníků, kteří se o lesní majetky starají. Čeho se vyvarovat a co dětem říct dopředu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V neděli 10. října v podvečer se svojí rodině ztratila v okolí Čerchova na Domažlicku osmiletá Julie Sleegersová z Německa. Navzdory tomu, že po holčičce pátraly stovky lidí z ČR i Německa, desítky psů a tři vrtulníky s termovizí, dítě strávilo v lese dvě mrazivé noci. Situace byla kritická a naděje, že bude holčička za takových podmínek nalezena živá, slábla. K obrovské radosti a úlevě všech měl příběh šťastný konec. Julii našel v úterý prochladlou, ale živou a zdravou hajný Martin Semecký (Městské lesy Domažlice) v okolí České studánky.

„Je to takový malý zázrak. Kudy šla ona, chodí i zvěř,“ říká Ing. Josef Forst z Domažlických městských lesů a dodává: „Kluci to vytipovali úplně přesně. Konkrétně Václav Fišr. Našel ji Martin Semecký, dřevař Jirka Dufek a Ivan Zavadil.“

VIDEO: Odkdy je bezpečné cestovat s dítětem na kole?

Lesníci a jejich znalost místního terénu nakonec sehráli v celém příběhu klíčovou roli. Mluvčí policejního ředitelství v Horním Falci Josef Weindl na jejich adresu pro list Frankfurter Allgemeine řekl: „Znají svůj revír, znají každý kámen. Jsou to nejlepší lidé.“

Jak se tedy v lese chovat, abychom minimalizovali riziko, že se někdo z výpravy ztratí nebo zraní? Máme pro vás několik základních kroků.

S sebou mobil nebo píšťalku

Když vyrážíte na procházku nebo výlet sami, nezapomeňte si doma mobil. Signál ale zdaleka nemusí být všude a při pádu může dojít k jeho poškození. Proto by měl někdo z vašich blízkých vědět, kde se budete procházet a kdy se plánujete vrátit.

 Při rodinném výletu, hrách na schovávanou, ale i sbírání borůvek nebo hub dejte dětem na krk píšťalku – je to jednoduché a při zatoulání užitečné. Jen děti upozorněte na to, že zbytečným pískáním ruší klid zvěře i návštěvníků lesa. Použít ji mohou opravdu jen v případě nutnosti. Pokud rodina hraje dobrodružnou hru, hodí se také vysílačky.

Dětem oblékněte výrazné barvy

Oblečeno v tmavě zelené nebo hnědé barvě je ztracené dítě v lese téměř neviditelné. Proto při výletech a hrách dejte dětem na sebe nápadné barevné bundy, kalhoty i čepice. Lépe je při sběru hub uvidíte mezi stromy, a to samé platí i v případě pátrací akce. Dítě oblečené ve výrazných barvách bude dobře viditelné i z vrtulníku. Děti by se měly při procházce pohybovat v takové vzdálenosti, aby viděly ony na vás a vy na ně. Nikoliv moc daleko před vámi a už vůbec ne za vámi. Původní zprávy hovořily o tom, že německá rodina hrála stopovanou, později se však ukázalo, že děti utíkaly
dopředu, špatně odbočily a ztratily se. Rodiče pak zalarmovali záchranné složky.

Když se ztratíte, nechávejte znamení

Povídejte si s dětmi o tom, co dělat v případě, že se v lese ztratí. Pokud se to stane, je důležité nechávat vzkazy, dělat značky, kterými se snažíte říci, že jste tady byli a kam jdete. Ideální je, poskládat na otevřené ploše nějaký velký obrazec třeba písmeno X, které bude viditelné ze vzduchu.

Dobré je také sledovat potok nebo silnici – tady je pravděpodobné, že nás dovedou do civilizace. Někteří odborníci spíše doporučují dohodnout si s dětmi, že jakmile se ztratí, měly by zůstat na místě a přecházením z místa na místo eliminovat nebezpečí, že se se zachránci minou. To by však například u ztracené Julie, která strávila v lese dvě mrazivé noci, skoro jistě znamenalo fatální následky. Julie si podle prvních zpráv našla na jednu noc úkryt na posedu, kde bylo sucho a čisto. Druhou noc přečkala v trávě.

Čeho si všímat na hřišti a co zajistit doma? Užitečné tipy, jak předcházet dětským úrazům

Je otázkou, jak dalece děti instruovat ohledně kontaktu s cizími lidmi. Obecně platná pravidla, že je potřeba být vůči neznámým dospělým obezřetný, v případě, že se dítě ztratí, tak docela neplatí. V případě Julie se to jen potvrdilo, dívka se cizích lidí bála a nešla k nim, existuje dokonce teorie, že se jich stranila.

Buďte v lese obezřetní a respektujte pokyny lesníků

Při větrném počasí nebo při bouřce v lese rozhodně není bezpečno. Ze stromů mohou padat uvolněné větve a způsobit vážné zranění. Toto riziko může přetrvávat i několik dnů, s další návštěvou lesa proto po bouři nebo vichřici raději počkejte, a především respektujte pokyny lesníků pro veřejnost. „V republice probíhá už několikátým rokem kůrovcová kalamita, a přestože se vlastníci lesů snaží co nejrychleji odtěžit kůrovcové souše, ne všude se to vzhledem k obrovskému rozsahu škod daří,“ vysvětluje Ing. Jiří Svoboda (SVOL).

Některé lesy jsou dokonce z důvodu ochrany přírody ponechávané jako bezzásahové. Suché stromy jsou nestabilní zejména za větru nebo při velké sněhové nadílce. Buďte proto opatrní, v případě rizika se pohybujte po vyznačených cestách, které se
lesníci snaží prioritně udržet pro veřejnost bezpečné. Někdy nezbyde nic jiného než s ohledem na bezpečnost některé lokality uzavřít, pak ale vlastníci lesů často čelí velké nedisciplinovanosti lidí. „Nevěřili byste, kolik pásek se zákazem vstupu a varováním nebezpečí lidé přelezou, podlezou nebo rovnou roztrhají,“ říká jednatel Lázeňských lesů Mariánské lázně Martin Šlehofer.

O všech reálných nebezpečích a zejména postupu, jak se v lese chovat, mluvte se svými dětmi otevřeně a bez přehnaných emocí. Vysvětlujte jim, jakým způsobem předcházet riziku a jak případné neočekávané situace řešit, pokud nastanou.

Za zaslaný text děkujeme autorce Janě Divišové. 

Témata: Rodičovství, Praktické rady, Výchova, Rodiče, Cestování, Maminka cestuje, Výlety, pravidla, Mel B, Varování, Česká republika, Les, Fat, Dobrodružná výprava, Ing, Teorie, SVOL, Děti, Německo, Ponaučení, Jiří Svoboda, Holčička, Výprava, Mariánské Lázně, Zákaz vstupu