Maminka.czVelikonoce

Jak dětem přiblížit starodávné tradice? Velikonoce nejsou jen vajíčka a pomlázky, ale i půst

Martina Machová 29.  2.  2024
Předávat dětem zvyky a vysvětlovat půvabné obyčeje našich předků, které nás spojují s historií naší země, s přírodou i s lidmi kolem nás, je důležitější, než si myslíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

K Velikonocům patří půst

Pokud bychom se právě nyní vrátili třeba o 100 let zpět, ocitli bychom se ve 40 dní trvajícím postním období, které předchází Velikonocům. Ne snad, že by naši předkové 40 dní nic nejedli! Pouze z jídelníčku vynechali některé potraviny; především maso (kromě ryb) a alkohol.

Video: Jak vyrobit efektní kraslice? Stačí vám lak na nehty a kelímek s vodou

V postním období se jídávaly luštěniny, obilné kaše, chléb, zelí – zkrátka ty nejobyčejnější, ale současně velmi zdravé potraviny. Půvabné křesťanské tradice se mísily s lidovými i předkřesťanskými zvyky. Předjarní půst totiž zdaleka nemíval místo pouze v křesťanském pohledu na svět.

Ať již lidi vedlo k půstu cokoliv, byl užitečný, vyčistil tělo po masopustním hodování, osvěžil ducha a na konci zimy pomohl šetřit tenčící se zásoby.

Asketický půst, nebo moderní „detoxikace“? Tak trochu obojí.

Celý půst byl protkaný desítkami různých zvyků. Kupříkladu každá postní neděle měla své oblíbené bezmasé jídlo. Půst však nebyl jen obdobím, kdy se dočasně změnil, z moderního pohledu doslova „pročistil“ jídelníček, ale byl i dobou, kdy se lidé měli obracet k sobě samým a k Bohu.

Půst nebyl jen časem odříkání, ale i dobou dobrých skutků, almužen, odpuštění… Vyvrcholením půstu pak byly nejdůležitější křesťanské, ale v určitém smyslu i pohanské svátky, Velikonoce.

Křesťané si připomínali ukřižování a zmrtvýchvstání Krista, „pohanská“ a zemitá část duše našich předků žijících mnohem více než my rytmem přírody jásala nad nadcházejícím jarem.

Naučte se nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko

Nad jarem, ale i darem života novým přírůstků do stájí i lesů, nad sluncem a teplem, vonícími květy i příslibem prvních plodů.

Témata: Děti, Video, Velikonoce, Hry pro děti, Chování a vztahy, Tradice, Váš domov, příroda, pomlázka, Egypt, Starý Egypt, Zelená, Kelímek, Hrášek, Vajíčko, Ježíš Kristus, NEJ, Facebook, Velikonoční stůl, Boží hod, Krist, Nejlepší trik, Veselí, Zelí, Stáj