Maminka.czBatole

Připoutejte se: Jak se připravit na let s dítětem

Zuzana Labudová 2.  8.  2011
Připoutejte se: Jak se připravit na let s dítětem
Letadlo vás za pár hodin dopraví i na místa, kam byste se autem trmáceli den či dva. Přesto letecká doprava skýtá pro rodiny s dětmi určitá omezení. Víte jaká a jak se s nimi můžete vypořádat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V rozhodování, zda jet na dovolenou autem, či letadlem, hrají obvykle zásadní roli tyto aspekty: pokud pojedete autem, můžete v případě problémů kdykoli nasednout do vozu a vydat se domů, což v případě letecké přepravy není tak jednoduché. Také můžete naložit auto až po střechu všemi věcmi, které potřebujete, a nejste omezeni ve váze zavazadel.

Zastávku si uděláte, kdy a kde chcete – zkrátka jste svými pány. Mnoha rodinám ale všechny tyto přednosti vyváží fakt, že letadlem jsou u moře už za tři hodiny. A jestliže máte jen jedno malé dítě, vyjde letecký zájezd dokonce levněji. Přestože je dnes létání s dětmi docela běžnou záležitostí, jistá omezení tento způsob dopravy přece jenom znamená.

Křik lidi dráždí

Jednak v letadle nejste sami. To představuje docela velké riziko pro nejmenší děti, tedy novorozence a kojence. V kabině totiž cirkuluje stále stejný vzduch, který dvě až tři stovky pasažérů brzy naplní řadou bakterií a virů. Pro ostatní to znamená, že když vaše dítě nebude mít zrovna svůj den, před jeho křikem prostě neutečou. V jednom výzkumu nedávno celých 40 procent respondentů uvedlo, že je při cestování letadlem nejvíc přivádí k šílenství křičící dítě na palubě.

Většina lidí se snaží čas v letadle využít četbou, povídáním s přáteli nebo spánkem, a pravdou je, že pokud se na palubě vyskytne jeden či nedej bože více malých křiklounů, tyhle plány jim to trochu pokazí. Někteří významní letečtí přepravci se dokonce zabývají myšlenkou, zda by neměly oddělit rodiny s dětmi od ostatních pasažérů. Vedl je k tomu průzkum, v němž celé tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že je přítomnost dětí v letadle dráždí.

Uvažuje se například o zavedení tzv. tichých kabin, které se již používají například na železnici ve Velké Británii. Můžeme si o cítění a myšlení takových cestujících myslet, co chceme, ohledy na ostatní pasažéry bychom ale určitě brát měli. Proto se pokusme dětskému pláči na palubě letadla předejít.

Jak se vyhnout zlobení

Dětem na dlouhém cestování obvykle nejvíc vadí nuda. K tomu musíme připočíst fakt, že se nedovedou dlouho soustředit na jednu aktivitu. Nejmenší cestující udrží pozornost asi čtvrt hodiny, větší děti maximálně hodinu. Proto je dobré mít po ruce zásobu různých hraček či her, které dítě může vystřídat. Ideální je, pokud si svůj batůžek na palubu zabalí samo a vy si ještě do kabelky pár drobností přidáte.

Doporučit můžeme malé omalovánky s pastelkami, jednoduchou stavebnici, třeba malou krabičku lega nebo Igráčka, různé sešity s hádankami, křížovkami, kvízy a doplňovačkami nebo některý z dětských časopisů, které prodávají v letištní trafice. Skvělou alternativou je jídlo. Dítě bude stoprocentně bavit svačina podávaná stevardkami, pokud ale letíte s nízkonákladovými aerolinkami, kupte ratolesti ještě džus a sušenky, bohužel to budete muset za drahé peníze udělat až na letišti, protože většinu jídla a pití vám ostraha odebere při prohlídce příručních zavazadel. Některé letecké společnosti se zlobení dětí snaží předejít pouštěním filmů, vy můžete vzít na palubu také přenosnýDVD přehrávač, MP3 přehrávač nebo notebook a zabavit potomka jeho oblíbeným videem nebo písničkami.

Dítě na palubě

Některé letecké společnosti a cestující považují děti na palubě letadla za problém, jiné si uvědomují, že ze spokojených mrňousů jednou vyrostou nadšení cestovatelé, kteří si rádi koupí letenku u společnosti, která jim vyhovovala již jako malým. Proto se na ně připravují a nepovažují je za obtížný hmyz. Chystáte-li se letět s malým dítětem, zcela zásadní informací pro leteckou společnost je, zda je vaše zlatíčko tzv. infant, tedy mu ještě nejsou dva roky, nebo dítě do 12 let.

V prvním případě platí za přepravu jen zhruba desetinu ceny letenky, obvykle tedy několik set korun, nemá ale nárok na vlastní sedadlo a vy ho budete muset mít na klíně, pokud tedy nepoletíte spojem, jenž nebude zcela vyprodán, takže v něm budou volná sedadla. Každopádně už při odbavení zjistíte, zda je letadlo plné a váš malý pasažér po vás celou dobu poleze, nebo let není naplněn a budete mít pro sebe třeba celou řadu. Děti od dvou do 12 let platí asi dvě třetiny ceny letenky, v některých případech, zejména u levných letenek, platí plnou cenu, stejně jako děti nad 12 let.

Většina leteckých společností vyžaduje, aby dítě při vzletu a přistání sedělo buď u vás na klíně, nebo na svém sedadle a bylo připoutáno. Zejména pokud letíte nočním spojem a dítko vám při čekání v odbavovací hale usnulo na klíně, je takový požadavek občas zcela nereálný, nějak si s ním ale budete muset poradit. Další možností je dětská autosedačka připevněná na volné místo, k tomu ale musí mít certifikaci a její spodní část nesmí být širší než 42 cm a hlubší než 41 cm. Jestliže cestujete s kočárkem, obsluha jej u skenerů zavazadel zkontroluje a pak vám ho ponechá na celou dobu před nástupem do letadla.

Poté jej složíte a necháte u dveří, kterými nastoupíte do letadla. Někteří dopravci vám kočárek připraví opět při vystupování, většinou jej ale dostanete až u výdeje zavazadel, takže dokud k vám nedoputuje společně s vaším kufrem, budete muset mít dítě na ruce. Pro infanta můžete odbavit zavazadlo o váze maximálně 10 kg (kočárek se nepočítá), děti od dvou let mohou mít kufr stejně těžký jako dospělí, tedy do 20 kg. Během letu může vaše dítko dostat speciální občerstvení, musíte si je ale objednat už při nákupu letenky. Lze také nechat ohřát vlastní stravu v kojenecké láhvi.

Co vzít s sebou

Od 11. září 2001 platí pro leteckou přepravu speciální bezpečnostní pravidla, mezi něž patří především omezení přepravy tekutin, aerosolů a gelů. Jde o veškerou vodu, nápoje, sirupy, polévky, krémy, oleje, roztoky, spreje a podobně. Miminko ani větší dítě se bez nich neobejdou, proto většinu uložte do kufru, který bude odbaven, a tudíž pocestuje v zavazadlovém prostoru. Na palubu si smíte vzít tekutiny a gely v jednotlivých baleních o maximálním objemu 100 mililitrů, která umístíte do jednoho průhledného, opakovatelně uzavíratelného sáčku, jehož objem nepřesáhne jeden litr.

Mělo by jít jen o ty přípravky, které budete potřebovat po dobu letu, tedy buď nezbytné léky, nebo stravu, ať už dětskou výživu, nebo nějaké speciální potravinové přípravky pro nemocné dítě. Kromě toho si můžete vzít na palubu všechny tekutiny a gely, které zakoupíte na letišti a které vám prodejce zabalí do igelitového sáčku a označí speciální samolepkou. Každopádně letecká přeprava patří k těm událostem, na něž je dobré se předem připravit, tedy myslet na to, co bude dítě jíst, pít a dělat. Kromě jídla budete samozřejmě potřebovat i plenky a vlhké ubrousky, raději i rezervní oblečení. Obrňte se trpělivostí a nečekejte žádný horor, drtivá většina dětí snáší čekání na letišti i pobyt v letadle lépe než dospělí. Možná proto pak některým nervózním cestovatelům občasný křik dítěte tolik vadí.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Dětský časopis, Let, Jak, Malý pasažér, Hádanka, Malý křikloun, Volné místo, Letecký zájezd, Zásadní info, Křížovka, Letecká přeprava, Dětská autosedačka