Maminka.czDěti a mateřství

Příprava na dětský karneval: Popusťte uzdu fantazii

Alena Štouračová 4.  2.  2011
Rok se s rokem sešel a opět nastalo období dětských maškarních bálů. Lámete si hlavu s tím, jaký originální kostým své ratolesti tentokrát vypůjčit či ušít? Dostali jste navíc za úkol od pořadatele akce obstarat občerstvení? Jestliže se v této chvíli cítíte bezradní, přečtěte si následující řádky, kde vám předložíme několik tipů na to, jak přípravu na dětský karneval v klidu zvládnout a přitom zůstat nad věcí. Odměnou za vynaložené úsilí vám jistě bude váš štěstím zářící potomek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Originální kostým jako základ

Co se týče přípravy na dětský karneval, tím stěžejním je v prvé řadě výběr karnevalového kostýmu. Nechte se inspirovat přáním svého dítěte. Chce jít za klauna nebo vodníka? Pročpak by ne. Jste-li šikovní a máte-li čas, můžete své ratolesti kostým spíchnout doma. V jiném případě můžete využít služeb půjčoven maškarních kostýmů, kde vám zpravidla za určitý poplatek obleček zapůjčí na dva až pět dnů.

Jestliže se rozhodnete zavítat do půjčovny kostýmů a masek, rozhodně vezměte svoje dítě s sebou. Bude si moci vybrat z různorodé nabídky oblečků a vy navíc budete mít jistotu, že mu kostým perfektně sedí.

Dětský maškarní kostým můžete zakoupit i v kamenném nebo internetovém obchodě. Držte se však jednoho nepsaného pravidla – nesnažte se kostým koupit co nejlevněji. V tomto případě se to totiž nemusí vyplatit, neboť spousta levných kostýmů může být šita horkou jehlou, a tak dlouho nevydrží. Zlatou střední cestou jsou kostýmy v hodnotě od 500 do 2000 korun.

Různorodé oblečky pro kluky a holky

Schází vám inspirace, a tak tápete, za co tentokrát vašeho potomka přestrojit? Nabízíme vám několik tipů:

Holčičky na maškarním plese trhnou parádu například v přestrojení za princeznu, berušku, vílu, Karkulku, Sněhurku, Pipi Dlouhou punčochu, andílka, mažoretku, baletku, pirátku, indiánku, myšku, kočku či včeličku.

Pro kluky jsou zase jako dělané kostýmy klauna, čaroděje, kovboje, Harry Pottera, Spidermana, kominíka, kostlivce, upíra, mušketýra, námořníka, piráta, prince, rytíře, vojáka nebo vodníka.

Nezapomeňte na doplňky

Ke každému kostýmu patří také určité množství doplňků, kterými doladíte image dítěte. Co by to bylo za princeznu bez zlaté korunky na hlavě a bez šňůry perel? A co za piráta bez pásky přes oko, bez šátku na hlavě a háku místo ruky?

Ani vodník bez barevných pentlí a sady hrnků s dušičkami by nebyl to pravé ořechové. Při výběru doplňků nechte popustit uzdu své fantazii a klidně skombinujte věci, které máte doma po ruce.

Občerstvení pro mlsné dětské jazýčky

Jestliže jste od pořadatele dětského maškarního bálu (například mateřské školy) dostali za úkol přichystat občerstvení, navzájem se s ostatními rodiči dohodněte, kdo co přichystá. Vyhnete se tak tomu, že se na tabuli s občerstvením objeví kvanta jednohubek a chlebíčků, a naopak bude chybět třeba ovoce a pití.

Jaké druhy občerstvení na dětský karneval přichystat? Vsaďte na jednohubky z listového těsta, ovocný salát nebo obložené talíře se šunkou, kousky sýra a zeleninou, k nimž jako přílohu dáte pečivo. Klidně upečte také koláč, muffiny a bábovku. Dále obstarejte něco na uhašení žízně, především minerální vodu a pomerančový džus. Nezapomeňte ani na nákup plastových kelímků, brček a příborů a papírových tácků a talířů. Usnadníte si tím práci. Zašpiněné „nádobí“ totiž nepoputuje do myčky, ale přímo do odpadkového koše.

Tip: Upečte dětem minipizzy

Nechte se inspirovat a zkuste na dětský maškarní karneval napéct minipizzy z listového těsta. V případě této pochoutky, která je nenáročná na přípravu, můžete mít jistotu, že se po ní jenom zapráší.
Na jeden plech minipizz potřebujete: 1 balíček listového těsta, 100 g měkkého, na kostky nakrájeného salámu, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 1 malý bílý jogurt, 1 rajče nakrájené na kostky a špetku soli.

Postup: V hluboké misce smíchejte kostky měkkého salámu, kousky rajčete, strouhaný tvrdý sýr a bílý jogurt. Vzniklou směs podle chuti osolte. Na pomoučeném vále rozválejte listové těsto, následně jej nožem rozdělte na několik dílků, které pak ručně dotvarujte do podoby minipizz. Takto nachystané korpusy plňte přichystanou směsí. Vzniklé minipizzy skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je zhruba 15 minut při 250 °C.

Čtěte také: Do kroužků s radostí

Témata: Děti, Dětský, Karneval, Dětský karneval, Maškarní bál, Kominík, Originální kostým, Přestrojení, Dušička, Příprava, Fanta, Pomerančový džus