Maminka.czŠkolák

Příprava na letní dobrodružství: Vybírejte program pro děti už teď!

Vanda Stöckbauerová 21.  5.  2012
Pomalu, ale jistě se blíží letní prázdniny – čas plný her a nevšedních zážitků. Nebojte se, nemusíte dětem vše organizovat sami. Pokud vyberete správný tábor, budou mít o zábavu postaráno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná už jste po mateřské a přemýšlíte, jak svým ratolestem udělat pěkné prázdniny a zároveň si nevyčerpat veškerou dovolenou. Řešením je dětský letní tábor. V dnešní době je nabídka nesrovnatelně pestřejší než za dob stanů do áčka, kdy největším povyražením byla noční bojovka a orientační běh. Pořádají se hlavně tábory tematické a pro starší děti i vzdělávací. Z široké nabídky si jistě vybere každý. A co děti pobytem získají? Jednoznačně zajímavé zážitky. Užijí si zábavu v partě vrstevníků, zažijí nová kamarádství, navíc se naučí postarat se samy o sebe a vede je to přirozeným způsobem k samostatnosti. A vám, rodičům, to pomůže pokrýt dobu letních prázdnin a trochu si od dětí odpočinout :-)

Otálet se nevyplácí

Pokud si říkáte, že je do letních prázdnin ještě dost času, neusněte na vavřínech. Nabídka je sice široká, ale to nejzajímavější je rychle pryč. Může se tak stát, že na konci května či v červnu budete přesně vědět, co by vaše ratolest chtěla dělat, ale vše bude obsazené. „Pobyty bývají zaplněné již v polovině května. Čím dříve začnou rodiče vybírat, tím větší mají šanci, že najdou pro své dítě přesně to pravé, a hlavně v termínu, který jim nejvíce vyhovuje,“ potvrzuje Josef Syka, z cestovní kaceláře SYKA AGENCY, jež zajišťuje dětské tábory v Česku již 18 let.

Hledejte informace

Při zvažování, kam své dítko pošlete, buďte obezřetní. Přece jen ho svěřujete někomu cizímu. Z toho důvodu si zjistěte reference na pořadatele tábora.
Ptejte se na místo, kde budou děti ubytovány, i na zázemí. Cestovní kancelář, která pobyt organizuje, by měla být pojištěná proti úpadku. Přečtěte si všechny dostupné informace a proberte se známými jejich zkušenosti. Jedině tak se nebudete zbytečně strachovat, až dítě odjede poznávat nové kamarády, sportovat a užívat si dobrodružství.

Nabitý program

Aby byla vaše ratolest opravdu spokojená a na pobyt se těšila, nepodceňujte vhodný výběr tábora. Zvláště ty pobytové se předhánějí a jejich organizátoři vymýšlejí pro děti pestrý program. Už dávno to nejsou jen výlety na lodičkách. Dnes se hraje na Harryho Pottera, Shreka nebo Pána prstenů.
Celotáborové hry mají nejrůznější podobu, proto nezoufejte, pokud se vaší ratolesti svět fantasy nelíbí. „U nás jdeme trochu jinou cestou, snažíme se, aby se děti při hře něco dozvěděly, rozšířily si obzory a něčemu se přiučily,“ říká Josef Syka a pokračuje: „V loňském roce byly hlavním motivem táborů SUMMER TIME méně známé příběhy z Gulliverových cest, letos si v jižních Čechách v rámci pobytů na táboře EUROCAMP zaměřeného na angličtinu vytvoříme Londýn.“

Správná volba

Pokud jede dítě na tábor, který je spojen s činností, jíž nemá rádo, může být pro něj celý pobyt dost stresující a nepříjemný. Dobrým příkladem je třeba cyklistický tábor.
Vyjížďky na kolech znamenají pro většinu dětí více příležitostí poznávat zajímavá místa ve vzdálenějším okolí a víc možností ke koupání a výletům, ale pro méně zdatné jedince jsou někdy stresující. Bohužel není výjimkou, že slabší děti pak bývají terčem posměchu… Ideální proto je, když svou ratolest dopředu obeznámíte s programem, aby měla sama možnost spolurozhodovat, kam pojede. Jestliže miluje zvířata, mohl by se jí líbit třeba koňský tábor spojený s výukou jízdy na koni.

Navíc si vyzkouší, co obnáší péče o zvíře. Tancuje ráda?
Co takhle zkusit taneční tábor? Pokud navštěvuje nějaký sportovní oddíl, pravděpodobně pojede i na letní soustředění. Velkou výhodou takových pobytů je fakt, že dítě zná ostatní včetně vedoucích a odpadá strach z neznáma. Odjíždějí jako sehraná parta, takže si pobyt užijí i největší stýskálci.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Školák, Rodina, Orientační běh, Program, Gulliver, Příprava, Sportovní oddíl, Dobro, Pestrý program, Vzdálené okolí, Správná volba, Bojovka, Hlavní motiv, Shrek, Pán prstenů, Lodička, Let, Ted, Celý pobyt, Dobrodružství