Maminka.czBatole

Připravte dítě na školku. Co všechno ho od září může potkat?

Lucie Kořistová 22.  8.  2020
Mateřská škola přinese do života vašeho dítěte velké změny. Není radno je podceňovat. Ale zkuste je s ním probrat předem, pomůže to potomkovi i vám, rodičům.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už za pár dní pro mnohé rodiče a jejich děti nastane velký okamžik – 1. září nastoupí do mateřských škol tisíce nových dětí. A ne všechny zvládnou přechod z maminčiny náruče do školkového prostředí bez problémů. Rodiče by měly proto své děti bedlivě sledovat, někdy se problémy objeví později či se projeví jinak, než by očekávali.

Dítě je tvor vnímavý a je možné, že špatně ponese změnu režimu. Vždyť od teď se mu bude týden dělit na pracovní dny a víkendu, zatímco dosud byl každý den stejný. Navíc maminka se pravděpodobně vrací do zaměstnání, což dítě může cítit jako ohrožení svého postavení.

Jako v mučírně

Některé děti první den obrečí. „Když šla loni do první třídy naše dcerka Anička, v šatně to bylo jak někde v mučírně. Každé druhé dítě se drželo svého rodiče za nohu a doslova řvalo, jako by ho na nože brali. Naše dítě nebylo výjimkou,“ vzpomíná s úsměvem maminka Jana Kršková. Připravte se, že i u vás může tato varianta nastat. A to i v případě, že se dítě do školky těší. V šatně snadno podlehne „atmosféře“ a bude plakat jen proto, že pláčí všechny ostatní děti.

Školka (ne)straší
Předškolák

Školka (ne)straší

„Rodičům doporučujeme zbytečně neprodlužovat ranní loučení a „vydržet“ pláč svého dítěte. Každé ráno si povídejte s dítětem, jak bude den probíhat, kdo a kdy si pro něj do školky přijde (po obědě, po spaní…) . Tento dohodnutý čas je třeba dodržovat, aby dítě mělo jistotu, že jej rodiče ve školce nezapomenou,“ radí rodičům učitelky z Mateřské školy Kampanova v Hradci Králové.

Pozor na příznaky

A i když první den zvládnete bez problémů, vyhráno mít nemusíte. Bouřlivá reakce se může objevit ve chvíli, kdy dítě pochopí, že školka není jen na čas, že tam zkrátka bude chodit pořád. Také se mu nemusí líbit řád, který ve školce panuje, či mu nebude příjemné, že už není středem maminčiny pozornosti, že se ve školce musí o všechno dělit s ostatními dětmi.

Stává se také, že si děti nesednou se svou učitelkou. Protože jsou ale malé, neumí problém pojmenovat. Ten se pak může projevit různě – objeví se noční pomočování, potíže s chováním či jídlem, časté nemoci, kdy dojde k téměř zázračnému uzdravení, když dítě zjistí, že do školky nemusí... Všech těchto příznaků by si rodiče měli všímat a v případě potřeby je řešit.

„Nástup do školky jsme zvládli bez problémů, ale najednou se malý Jonáš začal v noci zase pomočovat. A to byl bez plenek od dvou let! Konzultovala jsem problém s pediatričkou, ale ta mě ujistila, že po zdravotní stránce je vše v pořádku. Obrátila jsem se tedy na školku a zjistila jsem, že Jonáš často stojí na hanbě, protože je prý divoký a nezvladatelný. Já však takové zkušenosti neměla. Chtěla jsem vše řešit s učitelkou a ředitelkou školky, ale nešlo se s nimi domluvit, a tak jsem našla dítěti místo v jiné MŠ. Naštěstí měli místo. A problémy s pomočováním do týdne přestaly,“ vzpomíná na své zkušenosti maminka Kateřina Skoupá.

Trénujte už teď

Ještě máte pár dnů, abyste dítě na školku připravili. Pokud jste tak ještě neudělali, začněte trénovat odloučení. Nechte dítě například u sousedů, známých, aby se naučilo, že s ním pořád nejste.

Chodí vaše dítě do školky? Znáte svá práva a povinnosti?

Trénujte jej v sebeobsluze. Mělo by si umět obouvat a zouvat bačkory a boty, oblékat a svlékat oblečení. Tady mu situaci můžete usnadnit tím, že bude mít boty na suchý zip a oblečení nebude mít knoflíky, aby si mohlo poradit bez pomoci. Dítě by mělo umět pít ze skleničky a jíst lžící, umývat si ruce a samo na to myslet. Také naučte potomka chodit na záchod a utřít si zadeček poté, co vykoná potřebu. Učitelky v mateřských školkách už totiž pokakané zadečky neutírají.

Mateřství? Nevzdala jsem se ničeho, ale už umím zpomalit, říká redaktorka Simona
Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy
Témata: Děti, Předškolák, Batole, Rodina, Rodiče, Hlídání dětí, Mateřská škola, Dětské boty, Varianta, Zář, Boty, Jana K, Máť, Loučení, Jonáš, Učitelka, Velký okamžik, Hradec Králové, NEJ, Maminka, Čas, Zadeček, Maminka Kateřina, Dětská obuv na Heureka.cz