Maminka.czVýživa a stravování

Připravte si dobrotu na zimní večery: čatní

Jana Chmelíková 20.  10.  2015
Čatní (nebo také chutney) pochází z Indie, v posledních letech už ale zdomácnělo i u nás a k dochucování masitých i vegetariánských pokrmů se používá čím dál častěji. Příprava je velmi jednoduchá, tak to zkuste i vy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Karotkové čatní 

1,5 l čatní příprava: 70 minut + odležení

1,25 kg karotky nebo menších mrkví, 125 g zázvoru, 250 ml bílého vinného octa, šťáva ze 2 citronů, 400 g krupicového cukru, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžíce soli, 1 lžička mletého chilli, 2 lžíce mandlových lupínků

Karotku nastrouhejte, zázvor nasekejte najemno (nebo rovněž nastrouhejte). Všechny suroviny kromě chilli a mandlí smíchejte ve velké míse se 150 ml vody a dejte na dvě hodiny odležet. Potom nechte na mírném plameni asi 20 minut probublávat.

Zvyšte teplotu a 10 až 15 minut vařte klokotem, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte chilli a mandlové lupínky. Horkou směs plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout. 

Hruškovojablečné čatní 

1,5 l čatní příprava: 85 minut

Potřebujeme: 900 g očištěných jablek, 350 g očištěných hrušek, 625 g cibule, 2 biocitrony, 2 stroužky česneku, 250 g rozinek, 500 ml červeného vinného octa, 400 g krupicového cukru, 1 lžíce soli, po 1 lžičce mletého zázvoru, skořice a kurkumy

Očištěné ovoce nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte nahrubo. Citrony nakrájejte i s kůrou na půlměsíčky. Jablka, hrušky, citron, česnek, rozinky a ocet dejte do kastrolu, přiveďte k varu a nechte asi 20 minut na mírném plameni probublávat.

Přidejte cukr a vařte dál asi 45 minut, až směs zhoustne. Odstavte z plotny a vmíchejte sůl a koření. Ještě horkou směs plňte do umytých skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout. Náš TIP: Čatní je nejlepší uleželé, takže jej konzumujte ideálně nejdřív měsíc od zavaření. Platí, že čím déle, tím lépe! 

Ananasové čatní 

1,5 l čatní příprava: 90 minut

Potřebujeme: 800 g očištěného ananasu, 600 g očištěných jablek, 350 ml bílého vinného octa, 300 g krupicového cukru, 1 lžíce světlých a černých hořčičných semínek, 1 lžíce soli, podle chuti 3–6 zelených chilli papriček, 2 lžičky římského kmínu 

Ananas a jablka nakrájejte na kostky. Zalijte 250 ml vody a na mírném plameni duste doměkka. Vmíchejte ocet, cukr, hořčičná semínka a sůl. Za častého míchání duste asi 60 minut do zhoustnutí. Odstavte. Vmíchejte nakrájené chilli papričky a římský kmín. Horkou směs plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout. 

Autor receptů: Petr Psota

Foto: Ondřej Košík, food styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Zimní večer, Věc, Dobro