Maminka.czVýživa a stravování

Připravte si dobrotu na zimní večery: čatní

Čatní (nebo také chutney) pochází z Indie, v posledních letech už ale zdomácnělo i u nás a k dochucování masitých i vegetariánských pokrmů se používá čím dál častěji. Příprava je velmi jednoduchá, tak to zkuste i vy.
, Časopis F.O.O.D.
20. 10. 2015
Připravte si dobrotu na zimní večery: čatní

Karotkové čatní 

1,5 l čatní příprava: 70 minut + odležení

1,25 kg karotky nebo menších mrkví, 125 g zázvoru, 250 ml bílého vinného octa, šťáva ze 2 citronů, 400 g krupicového cukru, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžíce soli, 1 lžička mletého chilli, 2 lžíce mandlových lupínků

Karotku nastrouhejte, zázvor nasekejte najemno (nebo rovněž nastrouhejte). Všechny suroviny kromě chilli a mandlí smíchejte ve velké míse se 150 ml vody a dejte na dvě hodiny odležet. Potom nechte na mírném plameni asi 20 minut probublávat.

Zvyšte teplotu a 10 až 15 minut vařte klokotem, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte chilli a mandlové lupínky. Horkou směs plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout. 

Hruškovojablečné čatní 

1,5 l čatní příprava: 85 minut

Potřebujeme: 900 g očištěných jablek, 350 g očištěných hrušek, 625 g cibule, 2 biocitrony, 2 stroužky česneku, 250 g rozinek, 500 ml červeného vinného octa, 400 g krupicového cukru, 1 lžíce soli, po 1 lžičce mletého zázvoru, skořice a kurkumy

Očištěné ovoce nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte nahrubo. Citrony nakrájejte i s kůrou na půlměsíčky. Jablka, hrušky, citron, česnek, rozinky a ocet dejte do kastrolu, přiveďte k varu a nechte asi 20 minut na mírném plameni probublávat.

Přidejte cukr a vařte dál asi 45 minut, až směs zhoustne. Odstavte z plotny a vmíchejte sůl a koření. Ještě horkou směs plňte do umytých skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout. Náš TIP: Čatní je nejlepší uleželé, takže jej konzumujte ideálně nejdřív měsíc od zavaření. Platí, že čím déle, tím lépe! 

Ananasové čatní 

1,5 l čatní příprava: 90 minut

Potřebujeme: 800 g očištěného ananasu, 600 g očištěných jablek, 350 ml bílého vinného octa, 300 g krupicového cukru, 1 lžíce světlých a černých hořčičných semínek, 1 lžíce soli, podle chuti 3–6 zelených chilli papriček, 2 lžičky římského kmínu 

Ananas a jablka nakrájejte na kostky. Zalijte 250 ml vody a na mírném plameni duste doměkka. Vmíchejte ocet, cukr, hořčičná semínka a sůl. Za častého míchání duste asi 60 minut do zhoustnutí. Odstavte. Vmíchejte nakrájené chilli papričky a římský kmín. Horkou směs plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout. 

Autor receptů: Petr Psota

Foto: Ondřej Košík, food styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Zimní večer, Věc
Mohlo by vás zajímat
Jak naučit dítě správně a bezpečně bruslit. S výukou začněte po čtvrtém roce
Proč pouštíme na podzim draky a opadává listí? Dětské otázky vás už nepřekvapí
První porody by se měly zakázat, říká porodní asistentka Tereza Morávková
Tipy na vánoční dárky pro miminka od narození do šesti měsíců

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu