Maminka.czRecepty

RECEPT: Francouzský koláč s hruškami. Připravte si tuhle smetanovou slast

redakce F.O.O.D 2.  9.  2023
Tento báječný krémový koláč s hruškami je ideální dobrotou (nejen) na víkend ke kávě nebo jako pohoštění, když čekáte návštěvu. Máte-li sladší hrušky, můžete snížit dávku cukru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 1 bílek

Na náplň:

  • 4 až 5 hrušek
  • 120 ml zakysané smetany
  • 3 žloutky
  • 150 g krupicového cukru
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžíce calvadosu

Na drobenku:

  •  60 g studeného másla
  • 75 g hrubé mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • špetka skořice 


Postup:

Z mouky, 2 až 3 lžic studené vody, soli, cukru a másla připravte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 220 °C.

Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše kulatý plát a vložte ho do formy. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a naplňte suchými luštěninami. Okraje zahněte dovnitř. Předpečte 10 minut v troubě, odstraňte papír a luštěniny a povrch ihned potřete bílkem.

Plátky hrušek zbavených jádřinců skládejte vějířovitě od vnějšího okraje do středu. V misce vyšlehejte zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, přidejte calvados a nalijte na koláč. 

Vraťte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud krémová směs nezačne tuhnout. Na zapečený koláč nasypte drobenku a pečte ještě dalších 15 minut, aby se zbarvil dozlatova. 

Zdroj: F.O.O.D. a Helena Salvetová

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Káva, Cukr, pečení, dezert, suroviny, Mouka, Máslo, Návštěva, Sla, Hladká mouka, Slast, Hladké těsto, Drobenka, Koláč, Sůl, Hruška, Káva na Heureka.cz