Maminka.czVýživa a stravování

Připravte si k snídani smetanovou slast

Tento báječný krémový koláč s hruškami ze zahrádky se u paní Salvetové, která recept do časopisu F.O.O.D poslala peče vždycky, když se celá rodina sejde u babičky. Máte-li sladší hrušky, můžete snížit dávku cukru.
, Časopis F.O.O.D.
16. 9. 2015
Připravte si k snídani smetanovou slast

Francouzský hruškový koláč 

forma o Ø 28 cm, 1,5 hodiny

Potřebujeme: Těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce moučkového cukru, 120 g másla, 1 bílek; náplň: 4-5 hrušek, 120 ml zakysané smetany, 3 žloutky, 150 g krupicového cukru, 30 g hladké mouky, 1 lžíce calvadosu DROBENKA: 60 g studeného másla, 75 g hrubé mouky, 60 g krupicového cukru, špetka skořice 

Z mouky, 2 až 3 lžic studené vody, soli, cukru a másla připravte hladké těsto, zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 220 °C. Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše kulatý plát a vložte jej do formy. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a naplňte suchými luštěninami. Okraje zahněte dovnitř. Předpečte 10 minut v troubě, odstraňte papír a luštěniny a povrch ihned potřete bílkem.

Plátky hrušek zbavených jádřinců skládejte vějířovitě od vnějšího okraje do středu. V misce vyšlehejte zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, přidejte calvados a nalijte na koláč. 

Vraťte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud krémová směs nezačne tuhnout. Na zapečený koláč nasypte drobenku a pečte ještě dalších 15 minut, aby se zbarvil dozlatova. 

Recept do redakce časopisu F.O.O.D poslala Helena Salvetová

Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Jak rodit, když nechcete vleže? Každá porodní poloha má svou funkci
4 tipy, jak zklidnit malé „torpédo“. Nepřikazujte, ale hrajte si s ním
Sluneční brýle jsou v létě pro děti nezbytné. Čím dříve je naučíte nosit, tím lépe
Dceru vychovávám jinak než syna. Genderová korektnost mě děsí

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu