[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Dovolujeme si vám naservírovat 5 vyzkoušených, chutných a zdravých pomazánek, které budou zaručeně chutnat dětem i dospělým. Jsou nenáročné na přípravu a lze je jednoduše připravovat spolu s dětmi. A pozor, školní dítka je obvykle při troše šikovnosti zvládnou úplně samy (vyzkoušeno).
Pokud tyto dobroty namažete na čerstvou bagetu nebo domácí kváskový chleba, vedle připravíte talíř krájené barevné zeleniny a třeba i jablíček, budou spokojené jak děti (malé děti se mohou pokoušet samy mazat a zdobit), tak vy.
I dítě, které mívá obvykle s jídlem problémy, často své blízké mile překvapí svým apetitem, je-li mu umožněno se na přípravě jídla podílet – a ještě lépe, pokud může večeři pro celou rodinu připravit takřka sámo, jen s malou asistencí maminky.
1 šálek jemně strouhané mrkve, ½ šálku jemně strouhaného jablka, 1 polévkové lžíce hustého jogurtu, 1 polévková lžíce majonézy
Postup je jednoduchý a rychlý; jemně strouhanou mrkev, oloupané a nastrouhané jablko, jogurt i majonézu pečlivě smícháme dohromady a necháme chvíli odstát. Podáváme na čerstvém bílém pečivu nebo toastu.
Náš tip: Na oranžové pomazánce se krásně vyjímá plátek okurky, proužky ledového salátu nebo snítka petrželky.
1 a ½ šálku oloupané nastrouhané cukety, 1 šálek nastrouhaného eidamu, česnek, 1 velká kostka lučiny, 1 polévková lžíce hustého jogurtu, 1 polévková lžíce olivového oleje, sůl
V malé pánvi na lžíci panenského oleje cca. 5 min. podusíme jemně nastrouhanou cuketu, přidáme sůl a stroužek prolisovaného česneku. Podušenou cuketu vyklopíme do misky, necháme trochu zchladnout, přidáme lučinu, strouhaný sýr, jogurt, sůl a lisovaný česnek dle chuti. Vše promícháme. Pomazánka je výborná na toasty, topinky i čerstvý chleba.
Náš tip: „Masovému“ taťkovi lze do pomazánky přidat jemně krájenou šunku.
1 velká plechovka tuňáka, 1 velká kostka lučiny, 1 polévková lžíce hustého jogurtu, velmi jemně nasekaná polovina cibule (není nutná), citrónová šťáva
Příprava je opět jednoduchá; kousky okapaného tuňáka rozmačkáme vidličkou s lučinou a lžící jogurtu, v případě chuti přidáme nasekanou cibuli a lehce zakápneme citronovou šťávou.
Náš tip:Zkuste směs natřít na opečené tousty a ozdobit slabým půlměsíčkem citrónu.
3 vařená vejce, ½ šálku jemně pokrájeného pórku, 1 velká kostka lučiny, 1 polévková lžíce hustého jogurtu, 1 – 2 lžičky plnotučné hořčice, lžička olivového oleje, sůl
Bílkovinami nadupaná vaječná pomazánka opět zabere minimum času; vařené žloutky rozmačkáme s lučinou, jogurtem a hořčicí, přidáme jemně strouhané bílky a krátce podušený pórek (změkne a nebude tak aromatický). Dle chuti dosolíme.
Náš tip:I do vaječné lze přidat na tenké nudličky nakrájenou šunku. Hezky k ní vypadají (i chutnají) cherry rajčátka.
1 velká červená kapie pokrájená na drobné kousky, 1polotučný tvaroh, 1 polévková lžíce hustého jogurtu, ½ jemně nasekané cibule, sůl, sladká červená paprika, 1 lžíce olivového oleje
V malé pánvi na lžíci panenského oleje cca. 5 min. podusíme jemně nasekanou cibuli a kapii, osolíme a chvíli necháme v misce zchladnout, přidáme tvaroh, lžíci jogurtu a paprikový prášek pro barvu.
Náš tip: Do budapešťské se skvěle hodí pažitka nebo trocha čerstvé řeřichy.
(Lučinu lze ve všech receptech nahradit polotučným či tučným tvarohem, pomazánku je pak potřeba více dosolit. Výsledná chuť pomazánky je méně výrazná.)