Maminka.czVýživa a stravování

Připravte si vitamínovou bombu! Recepty s kysaným zelím

Zelí je plné vitaminu C, podporuje imunitu, a navíc je dokonalou ingrediencí při přípravě tradičních českých specialit. Pochutnáte si na něm ale i jen tak zastudena.
, Časopis F.O.O.D.
20. 2. 2015

Kysané zelí

na 20 kg, 3 hodiny + 3 týdny zrání

Potřebujeme: 20 kg bílého zelí, 200 g soli, 100 g celého kmínu, 5 cibulí

Zelí očistěte a nakrouhejte. Vložte do velké nádoby, smíchejte se solí a kmínem, občas promíchejte. Zelí za 2 až 3 hodiny pustí šťávu.

Pak ho vymačkejte a vložte do kameninové nádoby, šťávu dejte stranou. Zelí upěchujte a nechte 3 týdny v uzavřené nádobě při pokojové teplotě kysat.

Přebytečnou šťávu odlévejte nebo přilévejte podle potřeby tak, aby bylo zelí stále ponořené pod hladinou.

Klepněte pro větší obrázek

Knedlíky se zelím a uzeným

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 10 rohlíků, 2 lžíce sádla, 2 červené cibule, 250 g uzeného masa, 1 lžička soli a pepře, plocholistá petržel, 150 ml plnotučného mléka, 100 g polohrubé mouky, 3 vejce; Na dokončení: 800 g kysaného zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, sůl a pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto.

Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.

Klepněte pro větší obrázek

Zelný koláč

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 100 g špeku, 2 červené cibule, 500 g kysaného zelí, 1 lžička kmínu, 1 lžíce medu, sůl a pepř, 2 balení listového těsta, 250 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste.

Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Zelné placky

4 porce, 40 minut 

Potřebujeme: 600 g kysaného zelí, 250 g sádla, 100 g škvarků, 500 g hladké mouky, 1 lžíce kmínu, sůl a pepř

Vyždímejte zelí, přidejte sádlo, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. 

Klepněte pro větší obrázek
 
Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Serena se inspirovala Demi Moor. Které další slavné ženy se v těhotenství odhalily?
Jaký dárek za vysvědčení? Děti potěší maličkost nebo návštěva cukrárny
Dvouletá holčička trpí alzheimerem. Zapomene vše, co se naučila
Krvácíte po sexu? Pozor, může to mít vážné důvody!

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu