Maminka.czVýživa a stravování

Připravte si vitamínovou bombu! Recepty s kysaným zelím

Zelí je plné vitaminu C, podporuje imunitu, a navíc je dokonalou ingrediencí při přípravě tradičních českých specialit. Pochutnáte si na něm ale i jen tak zastudena.
, Časopis F.O.O.D.
20. 2. 2015

Kysané zelí

na 20 kg, 3 hodiny + 3 týdny zrání

Potřebujeme: 20 kg bílého zelí, 200 g soli, 100 g celého kmínu, 5 cibulí

Zelí očistěte a nakrouhejte. Vložte do velké nádoby, smíchejte se solí a kmínem, občas promíchejte. Zelí za 2 až 3 hodiny pustí šťávu.

Pak ho vymačkejte a vložte do kameninové nádoby, šťávu dejte stranou. Zelí upěchujte a nechte 3 týdny v uzavřené nádobě při pokojové teplotě kysat.

Přebytečnou šťávu odlévejte nebo přilévejte podle potřeby tak, aby bylo zelí stále ponořené pod hladinou.

Klepněte pro větší obrázek

Knedlíky se zelím a uzeným

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 10 rohlíků, 2 lžíce sádla, 2 červené cibule, 250 g uzeného masa, 1 lžička soli a pepře, plocholistá petržel, 150 ml plnotučného mléka, 100 g polohrubé mouky, 3 vejce; Na dokončení: 800 g kysaného zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, sůl a pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto.

Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.

Klepněte pro větší obrázek

Zelný koláč

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 100 g špeku, 2 červené cibule, 500 g kysaného zelí, 1 lžička kmínu, 1 lžíce medu, sůl a pepř, 2 balení listového těsta, 250 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste.

Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut.

Klepněte pro větší obrázek

Zelné placky

4 porce, 40 minut 

Potřebujeme: 600 g kysaného zelí, 250 g sádla, 100 g škvarků, 500 g hladké mouky, 1 lžíce kmínu, sůl a pepř

Vyždímejte zelí, přidejte sádlo, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. 

Klepněte pro větší obrázek
 
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Řeč, Zelí, Recept, Kysané zelí, Vitamín
Mohlo by vás zajímat
Ponožky od babičky jsou projekt, který dělá babičky šťastnějšími. A taky geniální dárek
Už jsme zase nemocní... co měsíc, to nemoc
Jak vybrat lyže pro děti? Dbejte na kvalitu a bezpečnost
Poradna: Nákup dárků v eshopech. Jak řešit výměnu zboží?

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu