Maminka.czVýživa a stravování

Připravte své školou povinné ratolesti zdravou i chutnou svačinu

Alena Štouračová 17.  1.  2011
Dopolední svačina je pro školáka v rámci správné životosprávy nezbytností, jenže každý rodič asi ví, že vymyslet několik variant zdravých svačin, které by dítěti navíc chutnaly, je pěkně tvrdým oříškem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Školní svačina nutričně doplňuje snídani

Během velké přestávky by mělo dítě sníst svačinu, která bude nutričně doplňovat snídani. I když se ráno dítě spěšně chystá do školy, je velmi důležité, aby si vedle ranní hygieny a oblékání našlo dalších deset až patnáct minut a v klidu posnídalo. A to třeba teplý, lehce oslazený ovocný čaj, bílou kávu či kakao, celozrnné pečivo s margarínem, šunkou nebo tvrdým sýrem a k tomu kousek ovoce či zeleniny. Díky snídani školák získá energii pro první část dopoledne.

Často se stává, že dítě nesnídá. Může za to ranní spěch, stres pospíchající rodiny, anebo ranní problémy s nechutenstvím. Pokud dítě není schopné po ránu nic pozřít, mělo by se alespoň napít. Nasnídat se následovně může hned po příchodu do školy nebo o první přestávce.

Čtěte také: Jak dítě (ne)naučit jíst

Pokud se vaše dítě vyhýbá snídani i dopolední svačině a prvním jídlem, které během dne pozře, je až oběd ve školní jídelně, vystavuje se riziku tloustnutí. Jeho tělo totiž v první části dne nedostává žádnou energii a strádá. Odpoledne nebo navečer jej zase naopak může přepadnout „vlčí“ hlad, a tak hrozí, že sní podstatně více, než kdyby si jídlo rozdělilo do menších dávek v průběhu celého dne.

Školní svačinu by rodiče měli svým dětem připravovat pravidelně každý den s tím, že budou vycházet ze zásad zdravé výživy. Pokud děti nebudou mít ve škole připravenou kvalitní svačinu, hrozí, že jim bude chybět 10 až 15 % celkové denní energie.

Při přípravě svačiny pro školou povinnou ratolest byste měli dbát na velikost porce, ale i na obsah jednotlivých živin a na kalorickou hodnotu. Zdravou a zároveň chutnou svačinu lze připravit především z tmavého pečiva, cereálií, tvrdého sýru, šunky, rostlinných tuků, mléčných výrobků a také ovoce a zeleniny.

Tipy na zdravou a chutnou svačinu

  1. celozrnný rohlík s margarínem a tvrdým sýrem, jablko
  2. tmavá houska s pomazánkovým máslem a šunkou, ředkvičky
  3. žitný chléb s tvarohovou pomazánkou, kousky paprik
  4. ovocný jogurt s celozrnným rohlíkem, banán
  5. bílý jogurt s kukuřičnými lupínky, hroznové víno
  6. ovocný salát

Svačinový box

Dávejte pozor na to, do jakého obalu dětem dopolední svačinu dáváte. Snažte se vyvarovat promáčklému jogurtu nebo chlebu s margarínem a salámem zabaleným pouze v ubrousku, který by zamastil školní sešity a zanechal by v aktovce příliš drobků.

Proto dítěti určitě pořiďte svačinový box. Na výběr máte ze spousty velikostí. Do boxu se zpravidla vejde nejen houska se sýrem, ale i zelenina, ovoce či kelímek jogurtu. Navíc díky boxu se už nikdy nestane, že si vaše dítě donese do školy namísto svačiny placku slisovanou mezi sešity a učebnicemi.

Chce se vaše dítě stravovat nezdravě? Přistupte na kompromis

Často se stává, že když dítěti dáte na školní svačinu peníze, koupí si ve školním bufetu něco nezdravého. Ať už třeba čokoládovou tyčinku, oplatek, párek v rohlíku nebo obloženou bagetu. Jestliže se ve škole nachází také nápojový automat, dítě rádo zajde na horkou čokoládu a rovněž si bez rozpaků koupí colový nápoj.

V tomto případě se jedná o naprosto nevhodnou stravu. Proto raději zvažte, zda dítěti peníze na školní svačinu dávat a zda mu raději něco zdravého a chutného nepřipravit předchozí večer doma. Jestli dítě bude trvat na tom, že se chce stravovat ve školním bufetu, přistupte na kompromis: Čtyři dny v týdnu mu budete připravovat zdravou svačinu, pátý den si může ve školním bufetu koupit třeba párek v rohlíku.

Pravidelný pitný režim jako nezbytnost

Školáci potřebují dostatečný příjem tekutin během celého dne. Je tedy důležité, aby dítě i ve škole „nepodvádělo“ a snažilo se dodržovat pravidelný pitný režim. Nedostatek tekutin totiž může způsobovat bolesti hlavy a únavu. Dítě je pak často roztržité a málo soustředěné, což může mimo jiné negativně zapůsobit i na jeho školní prospěch.

Proto mu do školní tašky nezapomeňte přibalit litrovou lahev s mírně oslazeným čajem, se 100% ovocným džusem naředěným vodou nebo s neperlivou minerální vodou. Jestliže školák svou zásobu tekutin během pár hodin vypije, může si do PET lahve natočit pitnou vodu z kohoutku. Některé paní učitelky a vychovatelky v družinách navíc dětem dovolují, aby si ve třídě mohly nechat ovocný sirup, kterým si budou moci pitnou vodu z kohoutku kdykoliv dochutit.

K pitnému režimu školáka se vztahují také jogurtové nápoje a kefíry, které však mají mnohem vyšší energetickou hodnotu než výše uvedené nápoje. Specialisté na výživu proto doporučují, aby děti tyto zakysané mléčné nápoje zařadily spíše k hlavní svačině během velké přestávky a dále jen pily mírně slazené čaje, neperlivou minerální vodu nebo vodu se sirupem.

Témata: Výživa a stravování, Chuť, Colový nápoj, Ratolest, Žitný chléb, Celozrnný rohlík, Školní svačina, Tloustnutí, Školní bufet, Školní sešit, Školní prospěch