Maminka.czZpátky do práce

Přípravu na pohovor po návratu z rodičovské nepodceňujte. Tohle je dobré vědět!

Celé řadě maminek se už měsíce před koncem rodičovské honí hlavou myšlenky, jak bude probíhat jejich návrat do práce a co všechno je v této souvislosti čeká. Přechod zpátky do pracovního procesu po rodičovské nebo mateřské je vždy náročný, obzvláště když se nemůžete nebo nechcete vrátit na pozici, z níž jste na mateřskou odešla. Pokud jste v této situaci a čeká vás hledání nového místa a s ním i kolotoč pohovorů, poradíme vám, na co si dát pozor a jak se na to připravit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Aktualizujte si svůj životopis

Prvním a stěžejním krokem je dobře si připravit životopis neboli CV (z latinského curriculum vitae – „běh života“). Životopis je vaší první vizitkou před případným zaměstnavatelem, proto mu věnujte dostatečnou péči.

V situacích, kdy personalista vybírá z více vyrovnaných kandidátů, často rozhodují maličkosti. Nevhodně sepsaný životopis vás tak může vyřadit ze hry třeba jenom tím, že si po sobě řádně nezkontrolujete gramatiku.

Pokud životopis sepsaný nemáte, na internetu najdete spousty šablon a návodů, jak jej vytvořit. Životopis má být přehledný, strukturovaný a stručný, ale zároveň by měl obsahovat veškeré údaje o vašem vzdělání, zkušenostech a dosavadní praxi. Především je nutné vypsat vše, co umíte a co je vhodné pro danou pozici. Nebojte se v životopise akcentovat znalosti a zkušenosti, které potenciální zaměstnavatel hledá.

Návratu do práce se nebojte. Matky jsou totiž výborné manažerky

Do CV se neostýchejte uvést i vaši rodičovskou dovolenou. Pokud jste v jejím průběhu pracovala nebo absolvovala jakékoliv kurzy, určitě je zmiňte,“ radí Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR, a dodává: „Pro potenciálního zaměstnavatele představují vzdělávací aktivity během rodičovské dovolené jasný signál, že ji matka využila také ke svému profesnímu růstu, nepodcenila návrat do pracovního procesu a těší se na něj.

Zároveň si dejte pozor na typické nešvary, mezi které patří například přílišná stručnost, nepřehlednost informací, přeskakování v rámci pracovních zkušeností, využívání frází ze vzorových ukázek životopisů či nevhodně použité fotografie.

Při tvorbě CV buďte důsledné a vždy si ho po sobě přečtěte, případně ho nechte zkontrolovat odborníkem. Vedle obsahové stránky přitom myslete i na formátování, používejte jednotné řádkování, odrážky i typ písma.

Témata: Kariéra, Zpátky do práce, Práce na mateřské, Návrat, Personalista, Nové místo, Dosavadní praxe, Skutečnost, Profesní růst, První krok, Maminka, Informace, Bohatá zkušenost, Pracovní proces, Nová práce, Obrovský přínos, Klišé, Osobní příběh, Zaměstnavatel, Jasný signál, Životopis, Zdravotní stránka, Pracovní pohovor, Mikina, Pracovní zkušenost