Maminka.czPorod

Přirozený porod: Rodičky nechtějí být pacientky, ale ženy, jimž se naslouchá...

Jana Potužníková 21.  2.  2018
Porodit ve svém tempu, nerušená zásahy lékařů ani aplikací medikamentů, ideálně ve vlídném prostředí, obklopená pochopením a láskou. Porodit přirozeně. Jde to ve 21. století?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přijít do porodnice, mít prostor sama pro sebe, klid, ticho. K tomu svého muže nebo jiný doprovod, prostor pro střídání poloh, vanu, kdyby bylo potřeba. Mít možnost odmítnout monitory, preventivní kanylu do ruky. Mít čas i prostor vnímat sebe, přicházející miminko, prožívat každou tu minutu naplno a nerušená jakýmkoli zbytečným zásahem zvenku. Tak, aby se maminka cítila v bezpečí.

Aby ji nikdo nestrašil, netlačil do umělého oxytocinu pro vyvolání porodu, do protrhávání vaku porodních blan, rutinních nástřihů. Tak, aby se s pocitem bezpečí narodilo i její miminko. Chcete to tak? Skvělé, vybrala jste si přirozený porod. Ale pravdou je, že vůbec není jisté, že z něj budete nadšená i v praxi.

Protože přirozený porod byl sice kdysi tou jedinou a opravdovou cestou zrození dítěte, ale i dnes, ve 21. století, opravdu není pro každou. Rodíme mnohem starší než předchozí generace, naše fyzická ani psychická odolnost není úplně valná. Než začnou kontrakce, ani netušíme, zda se s nimi budeme umět vyrovnat…

Nemluvě o tom, že v porodnicích je mnohem běžnější i žádanější porod vedený za pomoci medikamentů a lékaři o tom přirozeném často nechtějí moc slyšet.

Děti narozené císařským řezem jsou více ohroženy autismem i cukrovkou, říká lékař

Přirozená žena

Přesto, přirozené porody tu jsou a poptávka po nich roste. Může za to šíření populárně-naučné literatury, sociální sítě, které sdružují maminky toužící po přirozeném porodu a podporující se v jeho dosažení. Vznikají spousty ženských spolků a s nimi roste obecně touha vrátit ženy k sobě, ke kořenům, k naslouchání sobě samé, ke skutečné podstatě, která souzní s přirozenými porody.

Ženy, které touto cestou jdou, vnímají, cítí, žijí tady a teď. Preferují obecně přirozený způsob života a mají skutečně nakročeno k tomu porodit přirozeně. Víc vnímají své hranice, strachy, bolesti, učí se s nimi pracovat.

Žijí v souladu se sebou, přírodou. Vědí, že musí být svým způsobem bojovnice a na druhé straně pokorně naslouchat přicházejícímu životu. A když si toto posčítáte? Jak blízko k podobným atributům máte? Podle toho se také budete pravděpodobně stavět k přirozenému porodu.

Porod beze strachu a bolesti? Zkuste hypnoporod, pomůže vám s psychikou

V porodnici za exota?

Další překážkou k přirozeným porodům je pak personál porodnic. Měla jsem k tomuto tématu připravené odpovědi od lékařů a porodních asistentek jedné z českých porodnic. Den před uzávěrkou mi volali, že od spolupráce ustupují: Lékaři z ostatních porodnic by je rozcupovali jako „šarlatány“, kdyby se na textu o přirozených porodech podíleli. Většinové porodnictví jim nefandí.

A když přirozeným porodům fandí jednotliví lékaři, pak potichu, protože by to pro ně mohlo mít následky. A tak je to u nás dál víceméně stejné. Porod není vedený primárně podle individuální rodičky, protože by to zabralo mnohem více času i potřebovalo jiný personál. Porodnictví často jede své rutinní postupy, které nejsou špatné a neubližují.

Ale dobrá není jejich rutina, to, že jsou prováděné bezmála všem rodičkám bez výjimky, „preventivně“, aniž by se čekalo, zda jejich provedení bude opravdu nutné. To je asi to hlavní, proti čemu jdou přirozené porody a jejich propagátoři: proti rutině.

A volají po tom, aby rodičky nebyly pacientky, ale ženy, jimž se naslouchá a jimž se umožní rodit podle svého (pokud je vše v pořádku!). A to se moc neděje. Personál bývá neústupný. A přitom právě to, jací lidé nás u porodu obklopí, značně ovlivní jeho průběh.

VIDEO: Porod jinak. Miminko se narodilo nožičkama napřed

Na přípravě záleží

Co je pak také zásadní, je předporodní příprava. Tam máte prostor se k přirozenému porodu přiblížit asi nejvíc. Tedy, přiblížit se především sama sobě. Je sice pravda, že zcela přirozené ženy asi ani předporodní přípravu nepotřebují a odrodí skvěle.

Ale takových moc není. Na to žijeme v příliš odtažité a přetechnizované době. Pro většinu z nás pak platí práce se sebou sama. Vnímání těla, dýchání, cviky pro uvolnění, metody bezlékového zvládání bolesti, a především radost a optimistické vnímání celého těhotenství, zrození, mateřství, protože vnitřní naladění je zásadní. Je to právě ono, které vám u samotného porodu dovolí stáhnout se sama do sebe, nemyslet, jen se nést na vlně porodního procesu, prodýchávat jej nebo klidně protančit.

Porodní plán je také řešení

Zvlášť ve velkých porodnicích vás k vysněnému průběhu porodu mohou přiblížit ještě dvě věci. První je porodní plán. Že by ale stačilo jen sepsat papír? Dopředu potřebujete zjistit, jak to chodí ve vybrané porodnici, ideálně tam zajít, probrat s lékaři, co jste sepsala a zda je to u nich reálné.

Některé věci odkývou, u jiných se budou bránit a vysvětlovat, proč je nedělají. S jinými vás pošlou kamsi. Ale je dobré touto diskusí projít: Pomůže vám ujasnit si, co doopravdy chcete. Je to fakt ten přirozený porod, nebo byste nakonec chtěla epidurál?

Není relevantní brát v potaz předlohy z internetu, ale jen a jen své vlastní nastavení. I kdybyste nakonec přirozený porod přehodnotila. Při přirozeném porodu také záleží na vašem doprovodu. Partner, soukromá porodní asistentka či dula mohou být těmi, kdo vykomunikují nesrovnalosti, aby vše proběhlo tak, jak chcete.

Někdo raději rodí sám, ale jiné ženy potřebují cítit energii svého partnera, další vnímat profesionální oporu duly či asistentky. Už to, že si toto vyberete podle svého uvážení, je krok k dobrému porodu, tomu přirozenému i medicínskému. Proto se doprovodům nebrání obvykle ani v porodnicích.

Helena Houdová: Znám porodníky, kteří v životě neviděli přirozený porod

Přirozeně i po císaři?

Přirozený vaginální porod můžete prožít i po předchozím císařském řezu, při vícečetném těhotenství nebo u porodu koncem pánevním. Je to sice individuální, ale někdy to jde. Pokud to chcete zkusit přirozeně v jakémkoli z uvedených případů, zajděte opět do porodnice.

Konzultujte, hledejte řešení, vyslechněte si názory. Třeba by to u vás opravdu šlo. Touha po přirozeném porodu by však neměla být jednoznačným nebo jediným důvodem pro ignorování lékařského názoru. A ani popudem k hysterickému odmítání pomoci ve chvíli, kdy se podle personálu porodnice něco komplikuje, až už rodit budete.

Bonding. Aneb láska na první dotek

Poporodní bonding

K přirozeným porodům pak patří také optimální raná péče o novorozené miminko i maminku. Přirozenou součástí přirozeného porodu je totiž bonding – přiložení miminka těsně poté, co se narodí.

U přirozených porodů se pak dává také prostor pro tzv. dotepání pupečníku, kdy se pupečníková šňůra přestřihne, až když dotepá, k miminku dojdou všechny důležité látky, jež si mělo nabrat z maminčina těla, a spojení se samovolně ukončí. Bonding nahrává i spontánnímu porodu placenty. A u toho je vaše novorozené miminko stále s vámi. Po porodu je zkrátka nejdůležitější, aby bylo s mámou. Protože tak je to přirozené.

Doma porodila pětikilové dítě! Byli u toho manžel, syn i dcera

V čem je přirozený porod lepší?

Zastánci přirozeného porodu za změnu přístupu nebojují jen proto, aby maminky měly právo volit si, jak budou rodit. Jsou přesvědčeni, že je takový porod hladší, méně bolestivý i rychlejší.

Vycházejí z toho, že žena, která má podporu a prostor, dostatek času i pochopení, důvěru v sebe a dost síly mentální i fyzické, dokáže porodit dobře bez jakéhokoli zásahu zvenčí. Řada z nich má porody zrychlovat. Vyvolání porodu pomocí umělého oxytocinu stejně jako protrhnutí blány plodových vaků.

Jiné postupy chtějí nonstop sledovat stav miminka i rodičky, ale často zbytečně zasahují do přirozeného postupu porodu. No, ponořte se do sebe, když neustále někdo měří, jak jste otevřená, a posílá vás na monitor.

Podle příznivců přirozených porodů je i fakt, že maminka je o řadě lékařských zásahů neinformovaná či dezinformovaná. U přirozeného porodu je personál naopak v pozadí a vyčkává, zda jej rodička bude potřebovat.

VIDEO: APERIO Průvodce porodnicemi funguje již 15 let

Váš porodní příběh: Druhý porod jsem si užila, nenechala jsem se ovládnout strachem
Pro lékaře je ambulantní porod přijatelnější než porod domácí
Jak si zkrátit porod? Zkuste optimalizaci pánevního dna

 

 

Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, raná péče, Průvodce porodnicemi, Lékařský zásah, Zvládání, Náš, Šňůra, Rutina, Porodní plán, Spolupráce, Uvedený případ, Byt, Maminka, Porod beze strachu, Porodní asistentka, Předchozí císař, Důležitá látka, Naslouchání, Porodní proces, Houdová, Zbytečný zásah, Aperio, Jednoznačný důvod