Maminka.czPeníze a kariéra

Přivýdělek k rodičovské: Víte na co máte nárok a co musíte splnit?

Romana Rybová 15.  6.  2016
Všichni, kdo máme doma malé děti, víme, jak se s jejich příchodem vše otočí vzhůru nohama. Včetně rodinných financí. Jelikož rodičovský příspěvek není závratně vysoký, spousta z nás přemýšlí nad tím, jak si na mateřské či rodičovské přivydělat. Ale je to vůbec možné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přivydělat si samozřejmě můžete, jen je potřeba promyslet to tak, abyste byli schopní (bereme v úvahu i tatínky na mateřské) skloubit práci a dítě. 
Nutno podotknout, že nesmí jít o stejnou práci, ze které je vám vyplácena peněžitá pomoc v mateřství. Můžete být zaměstnáni u stejného zaměstnavatele musíte vykonávat úplně jiný druh práce. Jinak by se mohlo stát, že byste o mateřskou přišli.

Pokud podnikáte, nemusíte samostatně výdělečnou činnost přerušovat nebo ukončovat během pobírání peněžité pomoci v mateřství, musíte ji ale vykonávat například prostřednictvím svých zaměstnanců nebo převést na manžela. 

Možnosti přivýdělku 

Dělat můžete téměř vše, co vás napadne, od obyčejných brigád až po podnikání. Spousta maminek prodává své výrobky, oblečení z druhé ruky… Je však potřeba dávat si pozor na to, aby váš přivýdělek nespadl do kategorie podnikatelské činnosti.

Pokud totiž něco prodáváte pravidelně, už se jedná o podnikání. V tuto chvíli by bylo nutné založit si živnostenský list, odvádět daně atd. Přivydělat si můžete prací v pracovním poměru na základě pracovní smlouvy, dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti. 

Vstoupit do pracovního poměru je ale možné až po uplynutí šestinedělí, tedy šest týdnů po porodu. Na rodičovské si můžete přivydělat bez omezení. Pouze musíte dozor nad dětmi zajistit jinou osobou nebo vykonávat práci doma. 

Práce z domova 

Moderně se tomu říká homeworking. Pracovní prostory máte prostě ve svém obýváku, maximálně si odskočíte jednou za čas na pracovní poradu. Často je tento typ práce volen právě ženami, které jsou na mateřské dovolené nebo mají malé děti, a to z důvodu potřeby časové flexibility.

Výhodou homeworkingu je především fakt, že se doma můžete starat o děti a práci tak nepřerušit ani během mateřské dovolené. Ušetříte si starosti i s tím, kdo děti odvede nebo vyzvedne ze školky, pokud byste nestihli vrátit se z práce včas. Další nespornou výhodou je to, že během rodičovské dovolené „nevypadnete“ z kontaktu s oborem. Především některé obory se totiž velmi rychle rozvíjejí a je pak těžké po mateřské znovu naskočit do již rozjetého vlaku. 

Bohužel ne vždy můžeme vykonávat práci z domova, někdy nám to děti prostě nedovolí. Každá maminka nemá to štěstí, že její dítko spí nebo si spokojeně hraje a ona tak má čas pracovat. Mnohdy s dítětem prochodíte celé dny i noci a mohlo by vás velmi stresovat, že naprosto nic nestíháte. Je třeba si uvědomit, že v tomto životním období jste tu především pro svoje děti. 

Nejde jen o peníze 

„Ještě než jsem se svojí první dcerou nastoupila na mateřskou dovolenou, představovala jsem si všechno růžově. Jak to bude krásné, že budu všechno dělat společně s dcerou, o brzkém nástupu do práce jsem nechtěla ani slyšet… Růžové brýle samozřejmě celkem brzy spadly a já zjistila, že zabývat se pouze péčí o dceru a starostí o domácnost mě naprosto neuspokojuje. Proto jsem se rozhodla, že si začnu nějakým způsobem přivydělávat. Nešlo mi ani tak o peníze, i když ty se nám samozřejmě hodily, jako spíš o to, abych myslela i na něco jiného než jen na dítě a manžela. Jelikož pracuji z domova, dá se to naprosto v pohodě skloubit s péčí o dítě a zároveň nemám špatný pocit, že svoji rodinu zanedbávám. Když pracuji, jsem mnohem spokojenější,“ říká maminka Klára. 

Jak je to s daněmi 

„Na mateřské či rodičovské je možné vykonávat práci na základě pracovní smlouvy, dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti. V tomto případě platí stejné podmínky a pravidla jako pro všechny ostatní zaměstnance.

Na rozdíl od těch bezdětných nebo těch, kteří nežijí s vyživovaným dítětem v jedné domácnosti, je však možné uplatnit slevu na dani. Pro zdanění výdělku z dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti je rozhodující hranice deseti tisíc korun a dále to, zda je podepsáno prohlášení k dani,“ vysvětluje Anna Klímová, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Pokud budete podnikat, musíte podat daňové přiznání při překročení 15 tisíc korun měsíčně. Avšak pozor, i v případě, že tuto částku nepřekročíte, musíte podat přehledy pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu. 

Hlídejte si příjmy 

Pokud jste vdaná, váš manžel je zaměstnaný a vy si nevyděláváte přímo 15 tisíc měsíčně, je dobré si hlídat, abyste nepřekročila roční příjem z přivýdělku 68 tisíc. Kdybyste totiž tuto částku přesáhla, přišel by manžel o daňovou slevu na vyživovanou manželku, která činí 24 840 korun. Do vašeho příjmu se počítá i peněžitá pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek už ne. 

Poraďte se s ostatními

Více hlav víc ví a ženám může pomoci, pokud si o podnikání a svých plánech s někým promluví. Příležitost mají hned 16. června v krásném prostředí nově zrekonstruovaného zámku Savoia ve Škvorci nedaleko Prahy, kde se mohou zúčastnit workshopu s názvem Osobní značka. V něm se ženy dozví, jak se správně prezentovat a jak se prosadit v podnikání. 

Klepněte pro větší obrázek

Kromě kursů pro seberozvoj se chce tento zámek stát i báječným kulinárním studiem. Hned 19. června  přijede na zámek italský šéfkuchař, vítěz evropské ceny v grilování Daniele Govoni, který naučí zájemce správnému grilování, od úpravy mas filírováním po speciální recepty na burgery až po grilovanou zeleninu s bylinkami.

Těšit se můžete také na molekulární kuchyni, přípravu dortů, cupkaků, ale také třeba na semináře soustředící se na správnou výživu pro děti. Děti jsou na zámku vítány a je pro ně připravený dětský koutek se speciálně proškolenou pedagožkou.

Co se týče hotelu, ten disponuje dvoupatrovým novomanželským apartmánem, deseti pokoji a v září se také chystá vybudování zámeckého SPA s řadou relaxačních procedur.

Témata: Kariéra, Peníze a kariéra, Máť, Dánová, Pracovní prostor, Vít, Peněžitá pomoc, Burger, Pracovní činnost, Živnostenský list, OSSZ, Grilování, Pracovní poměr, Přivýdělek, Krásné prostředí, Špatný pocit, Škvor, Molekula, Speciální recept, Savo, Daňové přiznání, Životní období