Maminka.czKoronavirus

Jak léčit koronavirus doma? Pomůže paralen nebo ibalgin?

Radka Wallerová 14.  3.  2020
Co když se nakazíte koronavirem a rozjede se u vás infekce? Vývoj nejspíše směřuje k tomu, že lidé s lehkým průběhem se budou léčit doma – do nemocnic by šli jen ti, u nichž by se objevily potíže s dušností. Těch by měla být menšina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý člověk, u něhož je možné, že se nakazil koronavirem, by měl být doma v karanténě, a to i vůči ostatním členům domácnosti. Ještě více to platí v případě, že se u něj nemoc projeví. 

Každý, kdo se vrátil z rizikové oblasti, má povinnost hlásit po telefonu jakýkoliv příznak chřipky – na číslo hygienické stanice, jejich seznam je TADYBohužel, testování neběží zatím zrovna rychle. 

Stručný přehled všech opatření máme ZDE

O ošetřovném se dozvíte více TADY

NÁVOD na domácí výrobu dezinfekčního gelu

Doporučení o domácí karanténě není snadné dodržovat, protože to mimo jiné znamená, že by měl mít svůj pokoj a nosit roušku. Jíst by měl odděleně, do koupelny chodit jako poslední a celá domácnost by měla dbát na hygienu v maximální možné míře. 

Jak se nemoc léčí? U koronaviru se stejně jako u jakéhokoli jiného virového onemocnění v první řadě tlumí příznaky, léky přímo na viry totiž až na výjimky – jakou je třeba virus HIV nebo žloutenka, případně lék Tamiflu na chřipku – nemáme. 

Jaké léky koupit kvůli koronaviru?

Je tedy potřeba zaměřit se i u koronaviru na tlumení příznaků, kterými u naprosté většiny pacientů jsou horečka, bolesti kloubů, případně hlavy a suchý kašel. V nemocnici se v tomto ohledu pacientům dostává stejné péče, jen se léky mohou podávat například nitrožilně a v těžších případech se používá kyslík nebo rovnou plicní ventilace. 

Ibalgin na koronavirus? Více o tom píšeme ZDE

Domácí léčba koronaviru je na místě, pokud je průběh lehký, pak připomíná běžnou chřipku – takto, nebo dokonce zcela bez potíží, ho prodělá až osmdesát procent nakažených. Mimochodem, rýma nepatří mezi projevy koronaviru

I na koronavir se podobně jako na chřipku nebo zimní virózy mohou podávat léky na bolest a horečku s paracetamolem nebo ibuprofenem. Objevily se zprávy, že zatímco léky s paracetamolem pomáhají, léky s ibuprofenem by mohly škodit. Citovaní odborníci se však od těchto zpráv distancují, podle všeho jde o hoax a ibuprofen je stejně v pořádku jako léky s paracetamolem. 

Je nicméně pravda, že se některé zprávy o spojitosti iburpofenu a úmrtím na koronavirus objeily, nicméně nejde o podložené studie a je rozhodně v pořádku případné příznaky koronavirové infekce tlumit. ZDE vyjádření lékárníků

Kašel se může tlumit příslušnými volně prodejnými léky. 

Bude lék na koronavirus nebo vakcína? 

Pokud by se nedařilo horečku srazit nebo by se objevila dušnost, je na místě zavolat záchranku. Nechoďte s podezřením na koronavirus do čekárny, pokud nemáte vážné potíže, volejte hygienikům. 

Krom toho se vědci snaží o vývoj nového léku, případně se mluví o možném použití antivorotik vyvinutých původně za jiným účelem. To ale zatím není na pořadu dne, stejně jako není k mání vakcína. Mohly by být příští rok.

Koronavirus online

Kdo má nárok na ošetřovné, když děti kvůli koronaviru nemohou do školy?
Bolest, slzy a pleny pro dospělé. Tohle je realita po porodu, ne jak píšou!

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti a nemoci, Lehký průběh, Hygienik, Ibalgin, Brufen, Ibuprofen, Potíž, Mimibazar, Hoax, Chřipka, Příznaky, MZČR, Lék, Ventilace, Pořad dne, Dušnost, Paralen, Dom, Horečka, Zdraví na Heureka.cz