Příznaky mimoděložního těhotenství

Mimoděložní těhotenství je rozhodně závažný problém, který bohužel může postihnout i vás. Jak ho však rozpoznat, koho nejčastěji postihuje a jaké je jeho řešení?
Příznaky mimoděložního těhotenství

Pokud se plodové vejce usadí jinde než v děloze, hovoříme o mimoděložním těhotenství. Nejčastěji je to ve vejcovodech, ale může to být také v kterémkoliv orgánu malé pánve.

Jaké jsou příznaky mimoděložního těhotenství?
- pocity na omdlení, zimnice
- vynechání menstruace
- nevolnost
- ostrá bolest vystřelující do ramene
- nečekané krvácení z pochvy

Mimoděložní těhotenství je rozhodně závažný problém, protože rostoucí plod může zapříčinit prasknutí vejcovodu, infekci malé pánve a pobřišnice. Jestliže však ženě není poskytnuta lékařská pomoc, může to být až smrtelná příhoda.

Lékař vyšetřením břicha určí, zda se jedná právě o mimoděložní těhotenství, případně použije ultrazvuk. Pokud ano a jedná se bohužel o mimoděložní těhotenství, pak přichází na řadu chirurgický zákrok, při kterém se plodové vejce odstraní. Jestliže došlo k prasknutí vejcovodu, může být odstraněn, někdy spolu s vaječníkem.

Mimoděložní těhotenství se nejčastěji vyskytuje při prvním těhotenství. Dále u žen, které mají zavedeno nitroděložní tělísko, pokud užívají hormonální antikoncepci obsahující pouze progesteron nebo antikoncepci přijatou po pohlavním styku.

V poslední době je zaznamenán nárůst tohoto patologického jevu. Je to především způsobené stále vyšším nárůstem umělého oplodnění a také díky životnímu stylu. Ženy si navíc často neuvědomují, jaké důsledky mohou mít časté zánětlivé onemocnění ženských orgánů a hlavně podcenění jejich úplného vyléčení. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články