Maminka.czPuberta

Jak začíná puberta? Takhle to vypadá u kluků, takhle u holek

Simona Procházková 21.  12.  2020
Dospívání je náročné nejen pro samotné aktéry, ale také pro rodiče. Zejména pokud jde o odolnost jejich nervové soustavy, která dostává řádně zabrat. Potomek se vám doslova mění před očima a často můžete mít pocit, že máte doma neznámého cizince, se kterým se nejde domluvit. Co všechno můžete očekávat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Řečeno encyklopedickým slovníkem je puberta „hormonálně podmíněný proces fyziologického zrání a růstového výšvihu“. V organismu dochází k obrovským tělesným i psychickým změnám a emoce lítají jako na houpačce.

Během okamžiku se z usměvavých pohodářů stávají náladoví a protivní vzteklouni nebo bezdůvodně utrápené či vzdorovité bytosti. Váš potomek zkrátka už není dítě, ale nestal se ještě ani dospělým a jeho tělo si s ním dělá, co chce.

Puberta dívek stále častěji začíná už v osmi. Hormony z kuřat za to nemohou. Tak proč?

Je pravdou, že dívky dospívají dříve než kluci, ti je ale postupně dohánějí a stále častěji se právě u synů první známky puberty objevují dříve než u dcer. Podle Světové zdravotnické organizace je období dospívání chápáno od 10 do 19 let. Aktuální výzkumy ale ukazují, že puberta nastupuje ve stále mladším věku a probíhá postupně v několika fázích (Tannerovy fáze).

U dívek typicky ve věku od osmi do třinácti let, u chlapců mezi devátým a čtrnáctým rokem. Pokud se příznaky objeví v nižším věku, jedná se o předčasnou pubertu, a naopak pokud dospívání nastoupí později, mluvíme o pozdní pubertě. Průměrný věk začátku dospívání v případě chlapců je jedenáct a půl až dvanáct let, u dívek se pak uvádí deset a půl roku.

Kdy se objeví první menstruace? 

Mezi charakteristické první známky puberty u dívek patří růst a vývoj prsů. Kolem jedenáctého roku se pak obvykle objevuje pubické ochlupení a vyvíjejí se a rostou genitálie. První menstruace se dá očekávat zhruba dva roky po začátku puberty. Lékaři uvádějí, že dívky začínají menstruovat v průměru ve dvanácti a půl až třinácti letech. Zároveň jde o období, kdy nejrychleji rostou do výšky (své dospělé výšky dosáhne dívka asi dva roky po začátku menstruace).

Podcast Kristýna Dolejšová: Holky i kluky hodně moc ovlivňuje Instagram. Co mohou dělat rodiče?

Prvním projevem puberty u chlapců je zvětšení varlat. Po několika měsících pak zpravidla následuje růst pubického ochlupení a puberta pokračuje dalším růstem varlat a penisu.

Jak bude dítě vysoké? Své maximální výšky dosáhnou chlapci o dva až tři roky později než dívky. Mezi další charakteristické známky dospívání patří proces „mutování“ a následné prohloubení hlasu.

Zároveň s tím se zvyšuje objem svalové hmoty, zvětšují se ruce i nohy. Nastupuje schopnost erekce a ejakulace (objevují se noční poluce a tzv. mokré sny). Vývoj „kluka v muže“ je dokončen po třech až čtyřech letech, kdy dosáhnou své konečné velikosti varlata i penis a mladým mužům začnou rašit ochlupení na hrudníku a také vousy v obličeji. Můžou se objevit nadměrné pocení i hormonálně podmíněné akné.

Od narození do puberty. Táta točil své děti každý týden. Výsledek je skvělý

Během dospívání dochází k výrazným změnám v imunitním systému, objevit se mohou ortopedické potíže způsobené zrychleným růstem, přechodně například také vyšší krevní tlak a vyšší puls, syndrom studených končetin nebo rudnutí v oblasti obličeje a krku či nejrůznější kožní potíže a hormonální poruchy. A to zrovna sebevědomí a dobrému pocitu dospívajícího jedince nepřidá.

Kdy jde o předčasnou pubertu? 

Zvláště pokud se tyto nepříjemné průvodní příznaky dostaví dříve, než je obvyklé. Příčinou předčasné puberty může být genetika, některé zdravotní stavy ale také způsobují psychologické faktory a vzhledem k tomu, že důsledky toho všeho bývají problémy se sebeúctou, deprese i zvýšené riziko užívání návykových látek, je důležité poradit se s pediatrem a s potomkem o situaci komunikovat, podporovat jeho sebevědomí, případně se obrátit na psychoterapeuta.

Distanční výuka: Rodiče, buďme v klidu. Povinnosti nemáme téměř žádné!

Stejně tak zatěžkávací zkouškou může být pro dítě i zpožděná puberta, protože sleduje, jak se jeho kamarádi mění, ale ono za nimi zaostává. Může se tím pádem stát terčem výsměchu. Příčiny pozdní puberty bývají genetické a rovněž jsou v tomto případě důležité spolupráce s dětským lékařem a důkladné vyšetření dítěte. 

Psychika dospívajících jedinců je jako na horské dráze a musí se vyrovnávat se spoustou neznámých podnětů a pocitů. Puberťák si stále více uvědomuje vlastní osobnost.

Běžným projevem je určitý boj proti autoritám (v první linii to samozřejmě odnášejí rodiče, následováni jsou v těsném závěsu učiteli), dospívající bojují za své ideály, rozšiřují si sociální kontakty a také samozřejmě prožívají první lásky a s nimi spojené citové bouře. Nejednou vůbec poprvé zakoušejí pocity křivdy, zklamání či nepochopení.

Typický pubertální „výrostek“ je vysoce dráždivý, konfliktní jedinec, který nikoho neuznává a nerespektuje, se všemi bojuje a vyhraňuje se proti světu. Záleží mu na tom, jak působí na okolí, snaží se vydobýt si respekt a uznání okolí, zároveň ho vnitřně sužuje celá řada obav a nejistot. Ať už z měnícího se těla, probouzející se sexuality nebo dosud nepoznaných emocí. Dobrá zpráva je, že z toho (pravděpodobně) vyroste.

12 vět, které neříkejte dcerám v pubertě! Proč si je odpustit?
Co z tebe proboha bude? Sedm frází, které nikdy neříkejte teenagerům
Témata: Psychika, Školák, Dospívání, Menstruace, Puberta, Střední škola, Teenager, Preteen, Distanční výuka, TAK, Dívka, Kluk, Emoce, Závěs, Proces, Erekce, Hole, Puls, Nervová soustava, Teena, Penis, Ochlupení, Varlata, Menstruační kalhotky na Heureka.cz