Maminka.czTěhotenství

10 příznaků, které vám i bez testu prozradí, že jste těhotná

Simona Procházková 1.  2.  2024
Mnohé ženy ví o svém těhotenství ještě dřív, než si udělají test. Když dobře znáte své tělo a dokážete mu naslouchat, všimnete si, že se něco děje. A nemusí to být jen zpoždění menstruace, které může mít mnoho jiných příčin. Jak poznáte, že jste těhotná, ještě dříve, než si uděláte těhotenský test?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství lze samozřejmě potvrdit domácím těhotenským testem, který je běžně k dostání v lékárnách a drogeriích. Většina z nich je poměrně spolehlivá a žena si jimi sama může jednoduše diagnostikovat případnou graviditu již několik dní po vynechání menstruace. Pokud je tedy cyklus pravidelný. Ale ještě než se těhotenství (respektive těhotenské hormony vyplavované do organismu) projeví v moči, můžete pozorovat další příznaky, které mohou napovědět

VIDEO: Jak na sobě poznáte, že jste těhotná?

Bohužel, některé typické příznaky, jako jsou bolesti v prsou nebo nadýmání, mohou být rovněž symptomy premenstruačního syndromu (PMS), takže případné obtíže můžete snadno zaměnit. Jaké tedy jsou první signály raného stádia těhotenství?

Ze dvou buněk celý člověk: Co se děje během turbulentních devíti měsíců těhotenství?

Bolesti a tlak v prsou

To je velmi častý symptom těhotenství, protože prsní tkáň je velmi citlivá na měnící se hladiny hormonů. Již několik dní po ovulaci některé nastávající maminky pociťují zvláštní pnutí, svědění, brnění či zvýšenou citlivost bradavek. Od chvíle, kdy je vajíčko oplodněno spermií, tělo zaplaví hormony progesteron a hCG, které mají za úkol zvětšit objem krve. To způsobí, že se prsa zvětší a jsou těžší, než je obvyklé.

Únava

Spousta žen se cítí nezvykle unaveně, některé popisují až malátnost. A není se čemu divit, vždyť v jejich těle roste nový život a ten potřebuje ke svému rychlému vývoji obrovské množství energie. A to již v době 14 dní po oplodnění vajíčka. Nesnažte se proto proti únavě bojovat, ale dopřejte si kvalitní a pestrou stravu a dostatek odpočinku. Časem nepříjemná únava pomine.

Na tohle se připravte v prvním trimestru! Znáte největší rizika?

Divné chutě

Je pravděpodobnější, že začnete mít roztodivné chutě. Přestaly vám chutnat oblíbené sýry nebo třeba maso? Daleko víc vás možná bude lákat sladké než kyselé okurky. Vaše unavené a zároveň usilovně "pracující" tělo totiž pravděpodobně bude požadovat větší dávku sacharidů, protože snadno metabolizují, což pomáhá udržet hladinu energie v organismu.

Změny nálady

Jak se hladina těhotenských hormonů v těle zvyšuje, máte pocit obrovské únavy, což způsobuje vaši náchylnost k náladovosti, podrážděnosti a celkové emoční labilitě. K tomu připočtěte bolesti hlavy, zácpu, bolesti prsou a další nepříjemné příznaky těhotenství. Je snad něco divného na tom, že se cítíte pod psa? 

Křeče

Na začátku těhotenství můžete mít v podbřišku podobné pocity, jaké předcházejí premenstruačnímu syndromu, tedy napětí, pobolívání či slabé křeče v této oblasti. Hlavně žádnou paniku, je to znamení, že se oplodněné vajíčko zahnizďuje do děložní stěny. Také vaše děloha se připravuje na masivní růst v příštích měsících.

Rizikové těhotenství. Jak odlišit drobnou komplikaci od nebezpečí?

Špinění

Mnoho žen si plete špinění na začátku těhotenství s menstruací, ale toto je jiné. Podle gynekologů dokonce až čtvrtina těhotných nastávajících maminek zaznamená v období těhotenství nějaký typ špinění. Krvácení může mít různou barvu, od světlé až po tmavou. První špinění se může objevit 10 až 14 dní po oplodnění vajíčka a jeho příčinou je uhnízdění oplodněného vajíčka ve stěně dělohy.

Jsou to příznaky těhotenství?
Těhotenská poradna

Jsou to příznaky těhotenství?

Tmavší bradavky

Vypadají vaše prsa najednou trochu jinak? Těhotenské hormony ovlivňují též melanocyty, což jsou buňky v bradavkách, které jsou odpovědné za jejich barvu. Ženy s tmavší pletí si této změny mohou všimnout až později, zhruba v 10. týdnu. Ženy se světlejší pletí však mohou tuto změnu zaznamenat daleko dříve.

Nevolnosti

Zatímco plnohodnotné ranní nevolnosti, které postihují až 85 procent všech těhotných, pravděpodobně ještě několik týdnů neudeří, některé ženy mohou hned v prvních dnech zažít malé nevolnosti, a to kdykoli během dne. Můžou se objevit například při jízdě autem nebo autobusem, při čtení cestou vlakem nebo tramvají, když mají hlad nebo v nevyvětrané místnosti. Prostě v situacích, které jindy zvládaly bez problémů.

Nadýmání a zácpa

Zvýšené hladiny hormonu progesteronu zpomalují váš trávicí trakt a bříško může být nafouklé. To se shodou okolností děje také během PMS, ale když přijde menstruace a hladina progesteronu přirozeně poklesne, nadýmání a pocity plného břicha odezní. Pokud nadýmání nezmizí (a vaše menstruace nepřijde), je čas udělat si těhotenský test. Stejné hormony mohou i za zácpy. Protože váš trávicí trakt a střevní činnost se zpomalují, jídlo prostě prochází pomaleji. Asi příliš nepotěší, že se to bude ještě zhoršovat, jak bude těhotenství postupovat.

Migréna a bolest hlavy v těhotenství: Jaké jsou příčiny a co doopravdy přinese úlevu

Častější močení

Budí vás v noci plný močový měchýř? S častým močením se setká každá nastávající maminka. Pocit nutkání na močení může přicházet dokonce bezprostředně po již vykonané potřebě. Se zvětšujícím se bříškem mnoho budoucích maminek zjistí, že se frekvence nutkání stále zvyšuje. V prvních týdnech těhotenství za to může zvýšená hladina hormonu hCG.

Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin
Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Těhotenství týden po týdnu, Těhotenský test, Zdraví žen, Menstruace, Plodné dny, prsa, nutkání, PMS, Objem krve, HCG, Hladina, Hladina hormonu, Hormon hcg, Symptom, Oplodněné vajíčko, Nový život, Bradavka, Trakt, Brnění, Polykání, Bell, Lékárna, Zdraví na Heureka.cz