Maminka.czSlavné maminky

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: "Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah..."

Dita Mrázková 10.  5.  2023
V rozhovoru před dvěma lety řešila odchod svého muže do vězení. Bála se, aby to ustály především jejich dvě děti. Naše poslední povídání bylo daleko veselejší. Lucčin muž David je už pár týdnů na svobodě, a rodina je tak zase kompletní. Kdo ji držel nejvíc nad vodou a co si díky této životní zkušenosti uvědomila?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ptát se vás teď na to, jak se máte, je asi zbytečné. Vaše odpověď by určitě nebyla jen nějaký zdvořilostní bonmot, že ne?

To máte pravdu. Máme se úžasně. Ale já bych vám podobně odpověděla i před měsícem, když byl manžel ještě ve výkonu trestu. Člověk zvládne mnohé, když je zdráv a když má kolem sebe rodinu a přátele, o které se může opřít. Táta doma neskutečně chyběl, ale věděli jsme, že se jednou vrátí, a i bez něj jsme se snažili žít naplno.

VIDEO: JACHTAŘ DAVID KŘÍŽEK PSAL Z VĚZENÍ KNIHY PRO DĚTI

Když jsme si spolu povídaly před dvěma lety, váš muž byl ve výkonu trestu teprve pár týdnů. Dnes je všechno jinak a vy jste jako rodina zase spolu. Dokázala jste u dětí, převážně tedy asi spíš u staršího syna, za tu dobu odloučení eliminovat negativní zprávy z médií? A byli empatičtí Davídkovi spolužáci (a potažmo jejich rodiče), jak jste doufala?

K Lole se nedostalo vůbec nic a myslím, že ta tím vším proplula nejsnáz. I když věděla, kde táta je, neměla konkrétní představu, co to pro něj obnáší. Vnímala jen, že táta nesmí za námi domů. V jejím vývoji ale určitě sehrálo roli to, že nemá v blízké rodině silný mužský element. Skoro dva roky jí chyběl táta, dědu bohužel vůbec nezažila. Mužů se ostýchá. Ale teď se to snad zase srovná. Syn je citlivý, vše prožíval mnohem bolestněji, nechtěla bych to rozebírat. Nebylo to pro něj lehké, hlavně samotné návštěvy ve vězení. Naštěstí ještě není ve věku, kdy by pročítal články, kde se co píše. A na rodiče jeho kamarádů máme opravdu štěstí. Negativní konfrontace z okolí k nám naštěstí nedolehly.

Říká se, že člověka ty opravdu těžké životní situace posunou a zocelí...

To rozhodně. Naučila jsem se třeba říkat NE na pracovní nabídky různého charakteru, které byly časově náročné a finančně nezajímavé, aniž bych se cítila špatně. To jsem dřív neuměla a snažila jsem se vyhovět téměř všem. Na Instagramu jsem objevila funkci “blokovat” a nebojím se ji použít. Nečtu veřejné diskuse. A jsem víc vděčná. Za cokoli. Nic nepovažuji za samozřejmost.

Co jste si díky zkušenosti v souvislosti s manželovým odsouzením uvědomila? 

Zjistila jsem, kolika lidem na nás opravdu záleží. Ta podpora, které se nám dostalo, byla obrovská. Drželo mě to nad vodou, hlavně psychicky. Je velké štěstí, když na nějaké trápení nejste sami.

Platí u vašich dětí pořád stejné záliby a povahové rysy, tedy že Davídek „paří“ rád na playstationu, je hodně citlivý a Lola miluje pořád panenky, ráda pomáhá v kuchyni a je paličatá? Nebo se za ty dva roky od našeho setkání něco změnilo? 

Davča oslaví 12. května jedenácté narozeniny a hormony s ním začínají cloumat. Tuším, že puberta bude větší zkouškou trpělivosti než období vzdoru. Je to ale správný kluk. Ve škole je prý bezproblémový a je na něj spoleh. Doma vnímám jeho citlivou povahu a člověk si musí dávat pozor na to, co říká. Křivdy si pouští k tělu a dlouho si je pamatuje a vrací se k nim. Vím, že když v souvislosti s ním něco pokazím nebo špatně vyhodnotím, musím se k problému vrátit a v klidu ho rozebrat, vysvětlit své chování a případně se omluvit. Jinak "paření" na playstationu stále platí. Doma je to jeho nejoblíbenější aktivita.

Máte striktně vymezený čas, jak dlouho může "pařit"? 

David má hodně mimoškolních aktivit, a když už je doma a má hotové úkoly do školy, limituji ho akorát časem, kdy musí skončit a jít spát. Jeden den v týdnu máme zavedený den bez elektroniky. Je to den, kdy se u nás z celého týdne nejvíc povídá, ale také nejvíc zlobí.

Půjde v tátových jachtařských šlépějích?

Jachtingu propadl, jezdí na dvouposádkové plachetnici lodní třídy RS FEVA. Má úžasného kormidelníka a loni byli kluci juniorskými vicemistry Evropy a vítězové Českého poháru. 

Napadá mě, zda je třeba Lola vaší „kritičkou“, když vás vidí v televizi... Myslím takové ty typické holčičí záležitosti jako účes, oblečení, make-up...

Zatím ne. Ale sama se už o zkrášlování zajímá. Oblečení do školky si vybírá sama, ráda zkouší moje líčidla, tetelí se blahem, když jí výjimečně dovolím nalakovat nehty. Má už spoustu kabelek, náramků, sponek a gumiček do vlasů. Bude parádnice, ale můj styl zatím nijak nehodnotí.

Co ji kromě parádění ještě baví?

Hezky maluje, pořád něco tvoří. Doma máme všude její obrázky a různé slepené, nejlépe třpytivé výrobky. Paličatost ji opustila, celkem snadno se s ní člověk na všem domluví, neuráží se. Baví ji moderní gymnastika, lezení a plavání. Je jí šest, v září půjde do první třídy. 

 

dOUFÁM, ŽE MOJE DĚTI  DAJÍ ZA SEBE V DOSPĚLOSTI RUKU DO OHNĚ. STEJNĚ JAKO TO MÁM JÁ SE SVÝM BRÁŠKOU...

 

Bavily jste se spolu o vašem vítězství v soutěži krásy? Být Miss, po tom touží snad každá malá holka. Chtěla by jít ve vašich stopách?

Konečně jsem se dokopala k tomu, že jsem poslala VHS s nahrávkou finálového večera Miss k digitálnímu převodu. Takže brzy se snad budeme moct na soutěž, která proběhla už před dvaceti lety, společně podívat. Pak možná lépe pochopí, čeho jsem se kdysi zúčastnila a proč mě i dnes někteří lidé poznávají. Modelingu se už dlouho nevěnuji, takže je pro ni tenhle svět velmi vzdálený.

Je některé z vašich dětí vyloženě extrovertní a zajímá ho televize, natáčení...?

Jak už jsem se svěřila, Lola je stydlivá, kontakt navazuje velmi pomalu. Doma se umí odvázat, ale před cizími lidmi není ve své kůži. Tedy zatím. Třeba se to změní. Davča by chtěl být youtuber, asi jako mnoho jeho vrstevníků.

Upřímná zpověď Lucie Křížkové: Děti ví, že táta není žádný gauner a že se jim vrátí

Je typickým starším bráchou ochranitelem? A mají s Lolou případně i nějaké ty sourozenecké potyčky?

Nemají spolu úplně ideální vztah. Upřímně, doufala jsem, že se k sobě budou chovat lépe, a nevím, kde se stala chyba. Zlomilo se to asi v době, když bylo synovi sedm osm let. Začalo mu vadit, že za ním ségra všude chodí a chce dělat to, co on. Parťáci jsou, když mají nějaký společný úkol nebo když v blízkosti není žádný Dejvův kamarád. Doufám ale, že v dospělosti za sebe dají ruku do ohně. Stejně jako to mám teď já se svým bráškou.

Máte v rámci pořadu Sama doma, který moderujete, nějakou tu veselou historku z natáčení?

Veselých situací mám v hlavě tolik, ale nejsou slovy lehce přenositelné. S láskou vzpomínám na svou kolegyni Stáňu Lekešovou, která nás bohužel v prosinci roku 2019 opustila. S ní jsme se ve studiu hodně nasmály, protože její nakažlivý smích nenechal chladné ani ty, kteří vtipnou situaci neviděli či neslyšeli. Veselo je ale i s mojí současnou parťačkou Bárou Černoškovou. Sama doma je moje pracovní výhra. Jsem opravdu vděčná, že jsem součástí tak skvělého projektu, který se drží na obrazovkách České televize už čtvrt století.

Přes léto budete mít od vysílání pauzu. Jaké plány, coby kompletní rodinka, máte na prázdniny?

Léto máme už přesně nalajnované. Davídek má v červenci mistrovství Evropy v Maďarsku na Balatonu a mistrovství světa v italské Follonice. Každý závod je i s tréninkem a přesunem minimálně na deset dní. Půlka prázdnin tedy bude o jachtingu. Pak budeme také na Lipně a na naší chalupě u Příbrami.

Témata: Děti, Láska a vztahy, Slavné maminky, Rozhovor, Rodičovství, Mateřství, Rodina, Rodina a vztahy, Instagram, Syn, Celebrity, Dcera, Dětství, Sourozenci, Sociální sítě, mateřská láska, Puberta, Emoce, matka a dcera, Povahové rysy, Moderátorka, Lucie Křížková,, modelka, Televize, Miss, Televize na Heureka.cz