Maminka.czMateřství

Přiznání redakce! Tohle si doopravdy přejeme ke Dni matek

redakce 10.  5.  2020
Tenhle květnový svátek máme v redakci rády. Aby ne. Vlastně nás baví mnohem víc než Mezinárodní den žen, který komunisti tak zprofanovali. A co bychom si k němu přály? To se dozvíte právě v tomhle článku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ke květnovému svátku matek tradičně patří třeba různé ty školkové a školní besídky. Nebo přáníčka, která tam děti hromadně vyráběly. Tohle kvůli koronaviru vzalo za své, ale my v redakci jsme na Den matek rozhodně nezapomněly. 

Co byste si letos přály ke Dni matek a jak byste ho chtěly prožít? 

"Já už jsem vlastně dárek dostala. Tři dny sama v našem bytě. Asi to zní sobecky, ale po dlouhé karanténě, kdy jste spolu 24 hodin denně, opravdu oceníte, že jste sama  nikdo vás nevolá, nic nepotřebuje! Lázně. O to víc se pak budete těšit na manžela a dítko :) No a v neděli bych klidně uvítala květinu, klidně i luční kvítí, dobré červené víno a třeba skvělou večeři. Ale bude stačit i pusa!"

Gabriela Kolinová, editorka webu Maminka.cz

Dílnička: Tohle přáníčko se srdíčky vykouzlí úsměv na tváři každé mamince

"Přiznávám, že doma podobné svátky moc neslavíme, protože si radost a hezké zážitky dopřáváme průběžně a ne jen, když k tomu zrovna vybízí kalendář. Ale o to větší radost jsem měla, když se loni objevili moji dva dospělí synové s kytkou a lahví vína, aby mi popřáli. Letos už mám slíbenou večeři v restauraci, jen co je otevřou. 

A přímo na Den matek pro mě bude skvělou oslavou třeba to, když si někam budu moci na půl dne zalézt s knížkou a prokládat to nějakým seriálem, protože na to v běžném životě vůbec nemám čas. Nejen kvůli práci nebo třeba vaření pro rodinu  a že toho v karanténě bylo vážně dost  ale i pro všechny ty naše zážitky a výlety a společné čtení a hraní her. Což mě samozřejmě baví a nejspíše se zase nechám ukecat na něco takového."

Radka Wallerová, hlavní editorka webu Maminka.cz

Máma je ta nejlepší přítelkyně na světě! Nevěříte? Tohle jsou důkazy

"Abych aspoň jeden den nemusela vůbec nic. Jinak nejsem náročná. Radost mi udělá kytička, nejlíp na louce utržená, obrázek s roztomile nemotorným srdíčkem a sladká pusa. A kdyby mi moji dva muži ukuchtili dobrý oběd nebo večeři, bránit se nebudu.

Ve skrytu duše si přeji, aby nikdy neskončilo období, kdy syn neusne bez pomazlení, pohádky a stovky pusinek. A pak ještě, aby se v každé druhé větě v jeho pětiletém slovníku už neobjevovala slova  „koronavirus“, „rouška“ a „dezinfekce“.

Simona Procházková, redaktorka webu Maminka.cz

Poznáváte se? Kreslířka dokonale vystihuje, jak vypadá život ženy s malými dětmi!

"I když mám šestileté dítě, stále mě ještě nepřemohl pocit, že bych tenhle svátek měla slavit. Pro mě je to den, kdy chci pokaždý říct díky svojí mámě. Za to, jaká je. Za to, že ji mám. Za to, že je to vždycky pro mě. Tak si spolu asi uvaříme kafíčko, nalijeme prosecco, budeme vzpomínat na moje dětství... A doufám, že můj muž sežene pro ten mateřský svátek růžové pivoňky  naše nejoblíbenější kytky ever."

Alice Rossi, šéfredaktorka časopisu Maminka

Poslechněte si podcast o novém čísle časopisu Maminka! V čem je úplně jiné?

"Docela bych si přála oslavit Den matek se spoustou mně milých matek někde v baru. Nebo na zahrádce. Klidně na naší. Nebo na cizí. Ale jsem realista, tak budu šťastná za vlastnoručně vyrobená přání od holčiček a naškubané pampelišky. A zajedu za maminkou, protože jsme se tři měsíce neviděly! A budu se celý den dojímat, jistojistě."

Lenka Čopáková, editorka časopisu Maminka

Den matek jsme oslavili s VIP maminkami z titulních stran časopisu

"Asi budu mluvit za všechny mámy, že jsme za poslední dva měsíce své děti poznaly mnohem důkladněji, než bychom čekaly. Především ty starší, které obvykle doma hodí tašku do kouta, odejdou na sportovní trénink nebo za kamarády a my je obvykle vídáme jen večer a o víkendu.

Moje největší přání k letošnímu Dni matek jsou dvě: Abychom všichni ještě měli kde čerpat energii na domácí vzdělávání a obešlo se bez stresu z nesplněných úkolů a dětské vzdorovitosti, když nám to dohromady zrovna nejde.

A aby nám z téhle podivné doby, kdy se vidíme víc, než nám možná připadá zdrávo, vydržely nějaké zvyky. Třeba si víc povídat  ne jen proto, že je na to momentálně v částečném domácím vězení víc času. Ale protože si ten čas chceme aktivně najít  i v době, kdy bude zase celá rodina pohromadě jen večer."

Tereza Víchová, redaktorka časopisu Maminka

Dojemnější fotku jste neviděli! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině

"Přála bych si, aby se už nemusely nosit roušky. A od dětí nějakou hezkou kytičku."

Miroslava Léblová, grafička časopisu Maminka

Slibujeme, že si Den matek užijeme, jak nejlépe dokážeme. A vy to zkuste taky. Všechno nejlepší celá redakce přejeme. 

Tohle je náš časopis! Vydali jsme úplně novou Maminku. Taky vás nadchne?
Den matek aneb Udělejte si to hezké. Dopřejte si doma lázně, vsaďte na dobré jídlo, uspořádejte on-line večírek
Témata: Mateřství, Vaření pro rodinu, Den matek, večírek, pusa, Radka Wallerová, Wall, Den žen, Redakce, Miroslava Léblová, Alice Rossi, Maminka, Časopis, Lenka Čopáková, Svátek, Matka, Gabriela Kolinová, Tereza Víchová, Simona Procházková, Editorka, Slovník, Večeře, Reda