Maminka.czPředškolák

Pro dokonalé opálení je strava stejně důležitá jako slunce

redakce 26.  6.  2012
Pro dokonalé opálení je strava stejně důležitá jako slunce
Strava ovlivňuje kvalitu pleti – to je stará známá věc. Ale víte taky, že po určitém jídle bude vaše pokožka více opálená? Samozřejmě je potřeba podpořit její bronzový odstín také rozumnou dávkou slunečních paprsků. Nicméně zlatavý základ získáte právě díky dobře zvolenému jídelníčku – konkrétně ovoci a zelenině.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Takže svíčkovou nebo pina coladu asi ne… spíš takové meruňky, mrkev, papriku, rajčata či brokolici. Víte, co mají tyto plodiny společného a důležitého pro zlatavou pleť? Obsahují karotenoidy. Přírodní barvivo, které se vyskytuje hlavně ve žlutém, oranžovém a červeném ovoci a zelenině. Díky nim vám pokožka krásně zhnědne, i když ji budete vystavovat slunci velice krátkou dobu. Navíc mají karotenoidy výrazné antioxidační účinky – což je další benefit.

Barevné koktejly

Nemusíte zůstat jen u zeleninových a ovocnými salátů či hromádce meruněk na zahnání hladu v kabelce. Dejte si třeba koktejl! Taková Bloody Mary je kromě alkoholu plná vitamínů a minerálů. Přítomnost alkoholu s karotenoidy se nevylučuje. Ovšem pamatujte na to, že popíjení ostrých nápojů vám v horku zamotá hlavu mnohem rychleji…

Pokud ale chcete udělat pro svoje zdraví maximum (nezatěžovat přitom svoje játra), dobrou službu vám prokáže prakticky jakékoli ovoce či zelenina, ať už žluté, oranžové, červené či zelené. Vyzkoušet můžete rozličné kombinace: třeba mrkev s malinami. Nebo banány s kiwi a šťávou z pomeranče. Vynikající jsou také listy pikantního špenátu se sladkými rajskými jablíčky a trochou medu s citronovou šťávou na ochucení.

Ideální je kombinace doplňku a stravy

Pokud chcete svoje opálení co nejvíc podpořit, vyberte si některý z osvědčených doplňků stravy obsahujících karotenoidy a další antioxidanty jako selen, zinek a vitamíny C a E. Vyzkoušet můžete například Selzink Plus, ve kterém najdete všechny tyto látky pěkně pohromadě. Dalšími přípravky s obsahem betakarotenů jsou např. Revital Super beta-karoten nebo GS Betakaroten Forte. Pak už stačí jen vyložit se na chvilku na sluníčko, zapít doplněk svěžím koktejlem a prázdninové opálení je tu!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Slunce, strava, Opálení, Jak, Plodiny, DŮL