Problémy ve školce

Ivča 22. 10. 2011 07:44
To se na mě nezlobte, ale já na tu "hlídací tetu" mám vysokoškolské vzdělání... :) když už, tak paní učitelky.
V zásadě se dá říct, že ve školce plačou naprosto všechny děti (ty které nepláčou, těch je maličko). Zároveň je důležité se nevyděsit, když děťátko je celý týden OK a pak začne plakat. Není to, že by se mu ve školce přestalo líbit, ale právě si uvědomilo, že takhle to už "bude každý den". Některé děti na to přijdou hned jiné později.
Další věc krize přicházejí v dobách pobytů venku a obědů, zjednodušeně v době přesunů a změn. Pokud se děťátko rozpláče při spatření rodiče, který pro něj přišel po "o", nebojte nic se nestalo, děťátko pláče ve smyslu "konečně jsi tady mami"
Poslední věc není třeba děťátku říkat: "nebreč, nebreč" naopak říct mu, že víte, že to je těžké,ale že je statečný a všechno ve školce zvládne. A nejlépe se rozloučit s děťátkem: zvolíme podle děťátka (každé je jiné). 1) dítě rychle předat p. uč. a utíkat děťátko bude brečet 5 min a pak bude OK 2) děťátko zabavit nechat ho najít si hru a v okamžiku, kdy se děťátko zabaví nepozorovaně se vytratit. 3) domluvit si rituál s p. uč. mávání z okna mamince :) Není nutné loučit se s pláčícím děťátkem čtvrthodiny- ničemu se tím nepomůže- předat paní učitelce s informací, kdy přijdete a děťátku tu informaci sdělit (má jistotu, kterou mu pak paní učitelka během dne několikrát potvrdí :) )
Začátek mateřské školky je třeba si pobrečet, je to normální a není to nic špatného a tak bychom měli k "socializaci dítěte v mš" přistupovat. Nebojte se společnými silami se vše zvládne a rodičům hodně štěstí a sil (často si myslím, že pro maminky je to úplně stejně náročné jako pro ty děti) a nebojte se říct si o informace paní učitelky vám ochotně sdělí veškeré potřebné informace (od toho tady jsme :) ) a informovaný rodič je klidnější rodič :)
23. 10. 2011 12:43
Opravdu krásný příspěvek Ivčo, pod ten bych se hned podepsala Mám mamku učitelku v MŠ a sama jsem učitelka ZŠ Krásně jste to vystihla....Jediný problém, co řešíme aktuálně s mladším dítětem, je umístění do školky. Jsou totálně přeplněné :( mám květnovou Emmičku a modlím se, aby mi ji vzali
??? 15. 3. 2012 14:03
Jsou tu nějaké maminky školkových dětí? Prosím o pomoc!! Hlasujte pro Kryštůfka a Karolínku Podlipských v školkové soutěži - dejte jim prosím svůj hlas k jejich vajíčku. Hlasovat můžete zde: http://malovanesvatky.cz/hlasovani.php?action=mratin
3