Maminka.czZdraví

Otužování dětí: Nejen pro lepší imunitu! Proč se ho nebát a jak začít?

Simona Procházková 15.  11.  2023
Otužování je momentálně velkým hitem. Zvykat si na chlad má totiž na organismus blahodárné účinky. Zocelí tělo proti virům a bakteriím, přispívá k psychické pohodě, posiluje srdce, pomáhá alergikům, pozitivně působí na lymfatický systém a podporuje chuť k jídlu. Jak s ním začít u dětí a proč je pro ně důležité? Poradí odborníci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezi nejčastější dětská onemocnění patří akutní virové infekce dýchacích cest, virózy a nemoci z nachlazení spojené s rýmou, kašlem nebo záněty průdušek. V některých případech bývá jejich průběh náročnější a může být doprovázen dalšími komplikacemi, jako je například zánět středního ucha, opakované infekce pak mnohdy vedou k rozvoji chronického zánětu průdušek, nebo dokonce u některých malých pacientů také ke vzniku průduškového astmatu.

VIDEO: Otužování dětí: Jak začít?

Otužováním proti nachlazení, rýmě, alergiím a infekcím

Otužování dětí, a to klidně od raného věku, výrazně přispívá ke kondici a pomáhá při prevenci nachlazení a sezonních viróz, posiluje imunitní systém, prospívá srdci a cévám. Organismus otužilého dítěte dokáže lépe hospodařit s teplem a udržovat tělesnou teplotu. Funguje to tak, že u malých dětí se schopnost udržovat tělesnou teplotu teprve vyvíjí.

„Nedostatečně je rozvinuta u novorozence a kojence, později je již přístupná ke značnému zdokonalování. Výsledek záleží na charakteru a frekvenci chladových podnětů, s nimiž se dítě v každodenním životě setkává. Není-li dostatečný, zůstává choulostivé. Vysoké adaptační schopnosti na chlad může naopak dosáhnout záměrným trénováním tepelněregulačních mechanismů, tedy otužováním. Otužování má vedle zvyšování odolnosti proti nákazám i další zdravotně příznivé stránky: stimuluje látkovou výměnu, celkově aktivizuje, zlepšuje chuť k jídlu a navozuje duševní pohodu,“ uvádí prof. MUDr. Jaroslav Kotulán, CSc., ze Státního zdravotního ústavu Praha.

Silná imunita, odolné srdce

Proč je dobré děti odmalička otužovat, v čem to pomáhá jejich zdraví a kondici a jak správně na to? Otužování je velkým fenoménem a není se čemu divit. Pokud se budete vy i vaše děti otužovat pravidelně, opravdu posílíte přirozenou imunitu, a to je zejména v dnešní době potřeba. Co je však hodně důležité, je otužovat se správně! Tento proces má určitá pravidla, která by se měla dodržovat, aby mělo otužování ten správný účinek.

Neznamená to tedy hned skočit do zmrzlého rybníka a uhnat si angínu, ale vede k tomu dlouhá cesta, která může trvat pár měsíců, ale i let. První, co vás zřejmě napadne, je otužování ve vaně nebo sprše, což je nejjednodušší způsob zahájení této aktivity. Ideální otužování je ráno, nic ale nepokazíte ani večerní hodinou či kdykoli během dne.

Vezměte děti do sauny. Pomůže bojovat proti nachlazení a uleví při astmatu i alergiích

Jak správně otužovat malé děti?

Nejzásadnější pravidlo zní: postupujte velmi pozvolna. „Začínáme vždy od nožiček, postupně přes zadeček až po hrudník. Každou část tělíčka otužujeme zvlášť, k tomu nám u nejmenších pomůže žínka. Každou část těla omývejte vlažnou vodou, přibližně jednu minutu. Samozřejmě sledujte reakci děťátka, pokud bude zcela klidné, je možné teplotu vody postupně snižovat, ideálně každý týden o 1 °C. Při pravidelném tréninku asi dva měsíce, kdy každý den může teplota vody klesnout až na 20 °C, od žínky můžete přejít ke sprchování. S tím začínejte opět malou částí těla a podle reakce prcka postupujte dál. Celý proces by měl trvat asi jednu minutu. Pokud vám začne dítko klást odpor či plakat, otužování přerušte a nechte to na další den, nemá smysl otužovat přes jeho odpor,“ popisuje Petra Zajíc Czabeová, zkušená instruktorka kurzů plavání dětí.

Masáž, procházka a vhodné oblečení

Pro starší otužilce je dobré připomenout, že ve studené vodě není dobré sedět, lepší je stát a mírně se pohybovat. Po otužování je pak potřeba sebe nebo dítě řádně osušit, můžete promazat pokožku hydratačním či výživným krémem a zejména u mladších dětí je fajn ještě provést jemnou masáž. Dospělým se doporučuje procvičit tělo sérií protahovacích a zahřívacích cviků.

Otužovat se a posilovat imunitu můžete také při procházkách na chladném vzduchu. Důležité je ale vhodné oblečení, kdy platí, že děti mají mít jen o jednu vrstvu víc než dospělý. Není třeba prcka narvat do všeho, co doma máte. I když bude mrznout, nadělá zbytečně mnoho vrstev více škody než užitku – organismus dítěte bude více choulostivý. V zimě je ideální volit kratší procházky vícekrát denně, ideálně před a po poledni,“ vysvětluje Petra Zajíc Czabeová.

Otužování v sauně? Ano, i s malými dětmi

K procedurám, při nichž se aplikuje na tělo studená voda, patří také oblíbené saunování, které je založeno na střídání pobytu v horkém suchém vzduchu – vyvolávajícím intenzivní pocení – s šokovým zchlazováním pod studenou sprchou nebo ve studené lázni.
Nevíte, od jakého věku můžete brát děti s sebou do sauny?

„Když se podíváme na tradice severských zemí, zjistíme, že se tam děti berou do sauny již několik týdnů po porodu. V našich končinách se setkáváme se saunováním dětí zhruba od šestého měsíce jejich věku, kdy miminka již lépe reagují na různorodé podněty. Při pravidelném saunování posilují imunitu a také celkovou odolnost organismu! Zkrátka můžeme říct, že děti (ale i dospělí), které budou saunu navštěvovat pravidelně, mohou být méně nemocné,“ říká Petra Zajíc Czabeová.

Víte, jak správně na Priessnitzův zábal? Pomáhá nejen při kašli a bolesti v krku

Pro děti samozřejmě existují specifická pravidla pobytu v sauně. Pro miminka je ideální sauna soukromá, kde je možné nastavit nižší teplotu, a to nejlépe okolo 70 °C. Před vstupem do sauny se rodič a dítě společně umyjí a osuší, je třeba setřít veškerou vodu z tělíčka dítěte.

„V sauně se pohodlně posadíte, miminko se drží v klubíčku, batolata mohou sedět rodičům na klíně, starší děti si rády sedají vedle rodiče, případně si lehnou. Nezapomeňte pod ně vždy rozprostřít prostěradlo či osušku, aby nedošlo k popálení o rozehřáté lavice. Děti se snažte udržet v klidu a hlavně pozorujte, jak reagují. Na začátku se doporučuje saunovat se 3 až 5 minut, vždy podle aktuálního stavu a reakcí dítěte, při pravidelném saunování je možné dobu pomalu prodlužovat, třeba až na 8 minut. Po saunování následuje ochlazení, kdy děti osprchujeme vlažnou vodou – celé tělo včetně hlavičky. Zabalíme do osušky a jde se na relaxaci, která by měla trvat minimálně 15 minut, než vyrazíte na další kolečko,“ objasňuje Petra Zajíc Czabeová.

Co jsou probiotika a proč je potřebujeme? Chrání střeva, posilují imunitu a zabraňují depresím!
Témata: Zdraví, Děti, Imunita, Spánek, jídlo, Nemoci, Astma, nachlazení, Tragédie, otužování, odsávačka, Sauna, odolnost, Petr Zajíc Czabeová, Tar, SPA, Vir, Studeno, Organismus, Síl, Zahájení, Bakterie, Lymfatický systém, Zdraví na Heureka.cz