Maminka.czPředškolák

Proč číst dětem pohádky? Budou kreativnější, citově vyrovnanější a budou se lépe učit!

6.  7.  2018
Společně strávené chvíle před spaním (nebo kdykoli jindy během dne) při čtení jsou cenné z hlediska posilování vzájemného pouta i rozvoje dětské fantazie. Takže až příště uslyšíte „mami, já chci pohádku“, nevymlouvejte se na nedostatek času a nepouštějte ji v televizi. Otevřete knihu, uděláte tím pro své dítě obrovskou věc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tu každodenní půlhodinku před spaním bych si nenechala vzít ani za nic. Vědomě se snažím „vychovávat“ syna k lásce ke knihám v podstatě od miminka, „nenápadně“ jsem mu je pravidelně vnucovala a záměrně podstrkovala. Navíc u nás doma, kde je knihovna snad v každé místnosti, neměl šanci knihám uniknout. A dělá mi velkou radost, že ve svých téměř čtyřech letech pravidelnou četbu vyžaduje a bez pohádky jen tak neusne. Na tento náš rituál si čas prostě udělám, i když třeba padám únavou, není uklizeno nebo mě u počítače ještě čekají pracovní resty.

Nevěřte, že stačí pustit dětem pohádku na dévédéčku a máte „splněno“. Ukažte jim, že úžasnou zábavu zažijí i jinak než s tabletem nebo před televizní obrazovkou. A čím dříve začnete podporovat jejich vztah ke knížkám a čtenému slovu, tím lépe. Předčítání a později společné čtení je totiž jednou z nejdůležitějších věcí pro jejich vývoj a nebojím se říct, že je to vůbec to nejlepší, co pro jejich život můžete udělat. A ruku na srdce, kdo z nás by se rád znovu nepřenesl do kouzelného světa princezen a čarodějů, kde dobro vítězí a zlo je po zásluze potrestáno…?

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat

Čtení se přeceňuje?

Nepříliš pozitivní zprávou je, že podle průzkumu, který si zadala Národní knihovna ČR u společnosti Nielsen Admosphere, si téměř 40 % rodičů myslí, že význam přínosu čtení knížek se v dnešní době přeceňuje. S tím ale odborníci zásadně nesouhlasí. Podle logopedky Zuzany Lebedové například rodiče čtením dětem nejen rozšiřují slovní zásobu, pomáhají jim také s porozuměním významu slov, které je pak klíčové pro studium. „Společná návštěva obchodu s knihami je zase největší šancí, jak dítě vtáhnout do magického světa psaných příběhů a probudit v něm lásku ke čtení,“ říká Jan Kanzelsberger, majitel stejnojmenné sítě knihkupectví. 

„Svět se stále zrychluje a vizualizuje. Kvalitní vybroušené texty rychle mizí ve prospěch obrázků, knihy pro děti se už řadu let stále zkracují a zjednodušují. Jak z toho ven? Zastavit se. Vzpomenout si na staré dobré knihy, s nimiž celé generace dětí prožily tolik krásných dobrodružství… Každý z nás si představuje hrdiny z knihy, děj i prostředí, v němž se odehrává, úplně jinak podle bujnosti své vlastní fantazie. Příběh z knihy, kterou si přečte tisíc čtenářů, je prožíván tisíckrát jinak, a tak je u každého z nás jedinečným prožitkem. Snažme se o to, abychom jedinečnými zůstali i do budoucna. Aby naše děti byly originálními lidmi s bohatou fantazií a kultivovaným jazykem. A hlavně neztratily i velký kus toho nejsvobodnějšího a nejcennějšího v každém z nás – fantazii,“ zdůrazňuje Iva Pecháčková, ředitelka festivalu Děti, čtete? a majitelka nakladatelství Meander.

Televizní pohádka tu čtenou nenahradí!

„Prokázalo se, že čtení textu sledované dítětem v televizi nebo třeba online na internetu, tedy, že někdo čte dětem pohádku na obrazovce a dítě ji poslouchá, nemůže nahradit čtení společně s rodičem,“ doplňuje Zuzana Lebedová z Ambulance klinické logopedie s tím, že nejde totiž jen o to, že dítě informaci přijme, ale velmi důležitá je interakce. Ta v případě obrazovky chybí. Knihy tak mají svou nezastupitelnou roli a začít by děti měly včas. „Vztah ke čtenářství se modeluje již od raného věku. Pokud je v této oblasti dítě motivované, mnohdy se velmi těší na chvíli, kdy si samo bude moci knihu přečíst,“ zní rada speciální pedagožky Ivety Formánkové. Jan Kanzelsberger pak radí vtáhnout děti také do zážitku samotného výběru knihy. „Pokud rodiče dají dítěti možnost se na výběru knihy podílet a ukáží mu pestrost nabídky, je pravděpodobné, že ho knížka zaujme. Nicméně rodič by knihu měl jen doporučit, finální výběr pak ponechat na potomkovi. Vlastní rozhodnutí pro konkrétní knihu ke čtení povzbudí,“ říká.

Tyto knihy oživí vaši knihovničku aneb knižní tipy pro malé čtenáře

Je ještě moc malý? Ne!

Se čtením můžete s klidným svědomím začít už v raném batolecím věku. Máte pocit, že rok a půl staré dítko stejně nerozumí tomu, co mu předčítáte? Pletete se. Samozřejmě, prcek nebude doslovně chápat význam vět a smysl příběhu, bude ale poslouchat a vnímat maminčinu (nebo tatínkovu) blízkost a bude se na tyto společné chvíle těšit. Také jeho představivost a fantazie „pojedou“ naplno. „Knihy by měly být přirozenou součástí života dítěte od narození stejně jako hračky a jiné běžné předměty. Zpočátku dostává do ruček dětské knížečky, kde nejde ani tak o čtení, ale o prohlížení a žmoulání. Ty jsou přizpůsobené konkrétnímu vývojovému období a stimulují všechny smysly. Postupně začne knížka nabývat opravdové podoby, obsahuje obrázky i krátké texty. Tyto knihy, například říkanková leporela, si děti rády prohlížejí společně s někým blízkým, kdo jim ukazuje obrázky a popisuje, co se na nich odehrává, vymýšlí si příběhy a podobně,“ říká dětská psycholožka Mgr. Irena Beranová.

Motivujte je!

Psychologové, logopedi i pedagogové se shodují v názoru, že děti, kterým rodiče odmalinka pravidelně předčítali, začnou zpravidla dříve mluvit a vývoj řeči je u nich lepší než u jejich vrstevníků. Mají širší slovní zásobu a vybroušenější způsob vyjadřování.

Navíc, svou trpělivostí a pravidelným předčítáním můžete výrazně pomoci také dítěti, které trpí některou z vrozených poruch učení (dyslexií, dysgrafií a podobně). Tyto děti totiž zpravidla nemají do čtení moc chuť, soustředění na písmenka jim činí potíže a značně je vyčerpává. A je velká škoda, aby si ke knížkám kvůli tomu vytvořily negativní vztah. Na rodičích pak je, aby je vhodně motivovali k tomu, aby viděly četbu jako zábavnou formu trávení volného času, nikoli jen nezáživnou dřinu.

10 knížek, kterými chcete obohatit dětskou knihovnu
Tipy, co číst na dobrou noc dětem
Motivaci mohou děti hledat i v knihách
Témata: Děti, Předškolák, Školák, Rodina a vztahy, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Pohádky, Fantazie, Tablet, Televizní pohádka, Nejdůležitější věc, Klidné svědomí, Pracovní rest, Staré dítko, Finální výběr, Pravidelné předčítání, Společné čtení, Nezastupitelná role, Meander, Rodiče, Největší šance, Celá generace, Televizní obrazovka, Dětská fantazie, Tablety na Heureka.cz