Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Pohádky pro děti: Proč byste je měli číst? Tady jsou ty nejkrásnější!

Simona Procházková 4.  11.  2020
Proč číst ratolestem pohádky? Jde o důležitý rituál, který potřebujete vy i děti! Pohádky pomáhají nejen k rozvoji řeči a slovní zásoby, ale také fantazie, představivosti a emoční inteligence. Přemýšlíte, které vybrat? Inspirujte se nejkrásnějšími tipy na české pohádky pro děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzpomínáte si, jak krásné pocity jste zažívali, když vám máma nebo táta četli? Jak úžasné bylo přenést se do světa pohádek, tajemných příběhů a fantazie? Prožívat společně všechna ta dobrodružství ukrytá mezi řádky? Dopřejte podobné zážitky i svým ratolestem. Posílíte vzájemné citové pouto, pomůžete jim s rozvojem slovní zásoby, představivosti a usnadníte nástup do první třídy.

Co jsou pohádky a proč je děti potřebují?

Jaká je vlastně definice? Podle odborných zdrojů jsou pohádky pro děti původně folklorním žánrem, který vznikal už v dávných dobách, a to na základě ústní lidové slovesnosti (z generace na generaci předávané vyprávěné příběhy).

Špatné počasí neexistuje! Nechte se inspirovat u Skandinávců a vyžeňte děti ven

Z jazykového hlediska jde o kratší literární útvar, jehož podstatou je vyprávění s dobrým koncem, většinou je v pohádkách tajemno, kouzla a nadpřirozené bytosti. Bývají nadčasové, nemívají konkrétní dějiště (za sedmero horami a sedmero řekami, v dalekém království, v zemi krále Miroslava a tak dále), jsou založené na fantazii a nejsou vázány na fungování reálného světa.

Proč číst dětem pohádky? Budou kreativnější, citově vyrovnanější a budou se lépe učit!

Většina pohádek je pro děti a tomu je přizpůsoben i jejich jazyk a vypravěčský styl. Některé pohádky byly ovšem původně určeny pro dospělé (například pohádky bratří Grimmů nebo Pohádky tisíce a jedné noci). Obecně se rozlišují na klasické a moderní a lidové či autorské. Jsou založeny na kontrastech: dobro a zlo, pýcha a skromnost, odvaha a zbabělost, bohatství a bída, dobrosrdečnost a nenávist, specifikem českých pohádek je pak to, že zlo je v nich většinou potrestáno či napraveno a dobro vítězí. 

Pohádky pro děti aneb Když dobro vítězí nad zlem

Co všechno společné čtení pohádek dětem přináší? V první řadě prohlubuje váš společný vztah, vzájemně vás sbližuje, jste spolu tady a teď a poskytujete potomkům pocit jistoty a bezpečí. Četba zároveň ale také přirozeně rozvíjí a rozšiřuje slovní zásobu a umožňuje dětem vyjadřovat složité myšlenky a vlastní pocity přesně tak, jak potřebují.

Pohádky pro děti jsou chytře vymyšlené. Srozumitelnou formou ukazují rovněž těžké a kruté stránky života a přispívají k určité „morální“ výchově. Příběhy a pohádky dětem zcela přirozeně pomáhají rozlišit mezi dobrem a zlem, ukazují, že ne všichni jsou takoví, jak se na první pohled zdají, a přibližují tak těm nejmenším svět, ve kterém žijí, ti pak prožívají příběhy společně s hrdiny a získávají cenné životní zkušenosti.

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat

Pohádky jako pomocník při rozvoji emoční inteligence

„Ve své poradenské praxi považuji práci s příběhy obecně za nedocenitelnou pomůcku k rozvíjení emoční inteligence u dětí. Zatímco u těch menších sahám po pohádkových příbězích, u dospívajících čteme povídky, rozebíráme příběhy komiksových či románových postav, společně přemýšlíme, proč se která postava zachovala právě takovým a ne jiným způsobem, jaké by to bylo, kdyby se zachovala jinak.

Máte co číst? Vyšla nádherná Archistorie, Dan Brown pro děti a příběh autisty Matěje

Pohádky dětem dávají nahlédnout do světa zodpovědnosti, příčin a následků, dobra a zla, seznamují je s koncepty, jako jsou životní hodnoty, význam pomáhání druhým, odvaha, statečnost, naděje v dobrý konec. Díky dobrým koncům navíc vysílají zprávu, že i přes občasné nesnáze je svět bezpečným místem, ve kterém stojí za to žít,“ popisuje psycholožka a terapeutka Mgr. Barbora Blažková.

A tady máte jeden tip na čtení

Jak vybrat tu správnou pohádku pro děti?

Podle čeho se rozhodovat? Kdy je dítě dost „staré“ na drastičtější pohádkové příběhy? Co emočně zvládne a k čemu potřebuje ještě dozrát? Rodiče často tápou, po které pohádce sáhnout. Z hlediska věku dítěte je ideální postupovat od leporel plných obrázků přes krátké příběhy doplněné bohatými ilustracemi až k delším příběhům. Fajn jsou příběhy, z nichž se děti mohou naučit nějaké užitečné principy či dovednosti pro život.

Jak zatočit s nudou doma a vybrat hru přiměřenou věku dítěte

„Za ne právě vhodné naopak považuji příběhy vzbuzující strach a neklid. Vzpomínám, jak mě jako dítě děsilo Sedmero krkavců – upalování lidí na hranici, topení koťátek, neměla jsem z toho lehké spaní. Nejlepším měřidlem při výběru je, jak věřím, pozornost a zájem dítěte. Není na škodu navštívit městskou knihovnu či knihkupectví společně a spolu s ratolestí prolistovat pár knížek, nechat dítě, ať si samo vybere, co jej nejvíce zaujalo. Takové výlety mohou navíc do budoucna nastavit kladný vztah ke knihám,“ zdůrazňuje Barbora Blažková.

Povinná školní četba: Baví děti, či jde o přežitek?

Největší čeští autoři a sběratelé klasických pohádek:

*Božena Němcová (Pohádky, Národní pohádky, Nejkrásnější pohádky Boženy Němcové)

*Jan Drda (České pohádky)

*Karel Jaromír Erben (Pohádky, České pohádky, Zlatovláska)

*Karel a Josef Čapkovi (Devatero pohádek, Velká policejní pohádka, Pohádka pošťácká)

*František Hrubín (Špalíček pohádek, Dvakrát sedm pohádek, Říkejte si pohádky)

*Josef Štefan Kubín (Kniha pohádek)

*Václav Čtvrtek (Pohádky z mechu a kapradí, Pohádky ze čtyř studánek, Rumcajs, Maková panenka a Motýl Emanuel)

*Jindřich Šimon Baar (Chodské pohádky, Dědečkovy pohádky)

*Václav Tille – Říha (Pohádky, Nebojsa, Babiččiny pohádky)

*Pavel Šrut (Klasické pohádky, Velká kniha českých pohádek, Moje pohádky)

Dojemná svatba! Nevěsta měla malou dceru na zádech po celý obřad
Nová Maminka je celá hygge. Na titulce Nikol Štíbrová se synem
Témata: Děti, Předškolák, Školák, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Nevěsta, Fantazie, Inteligence, kouzla, Mel C, František, Budulínek, Václav Čtvrtek, Skromnost, Soukromá klinika Logo, Josef Čapek, Pohádka, Říha, Slovní zásoba, Devatero pohádek, Vypravěč, Rumcajs, Jeníček, Jiřík, Bída