Proč děti nesmí cukr? A proč je neuplácet sladkostmi

ellen 6. 9. 2016 13:08
S obsahem článku nelze tak úplně souhlasit. Cukr je v dětském věku potřebný ke správnému vývinu kostí a jejich stavbě. Samozřejmě, že by ho nemělo být moc. Ale rozhodně k tomu nestačí cukry obsažené v ovoci a mléce (fruktóza, laktóza). Daleko větším zlem jsou v dětské stravě různé náhražky cukru v potravinách a nápojích, jako je fruktózo-glukózový sirup nebo dokonce umělá sladidla. A právě těmito nezdravými náhražkami jsou přímo nacpané veškeré sladkosti a nápoje z obchodů, určitě v nich není cukr. Dříve děti také mlsaly, ale v kupovaných sladkostech byl cukr. Nic jiného nebylo povoleno. A děti nebyly alergické, ani netrpěly jinými civilizačními chorobami. Matky by neměly být líné dětem uvařit a upéct nebo vyrobit takové potraviny, jaké jim svědčí, ne všechno koupit hotové. Jednou za čas se to dá, ale většina stravy pro děti by měla být připravená doma z dobrých a zdravých surovin. Ale když vidím, jaké "zdravé" věci matky do dětí cpou už v kojeneckém věku (a mnohdy na radu dětských lékařů), tak se mi ježí vlasy na hlavě - vědí matky, co obsahují ty "zdravé" kukuřičné křupky, tak doporučované pro děti? Že je to v podstatě jen upravený kukuřičný škrob, naprosto nevhodný ke každodenní konzumaci, a pro děti už vůbec ne? Že tento škrob zanáší střeva, takže se potom nevstřebávají jiné důležité látky, že vyloženě ohrožuje správnou funkci slinivky, což dává základ k pozdějšímu vzniku diabetu? Že jsou daleko nebezpečnější než bílé pečivo? Atd... tak by se o "zdravé" a lékaři doporučované stravě pro děti dalo pokračovat donekonečna! Ať si ti, kteří chtějí pro své děti opravdu to nejlepší, prostudují biochemické reakce v těle a jejich důležitost pro správné fungování těla, ať si prostudují, jaké potraviny se jakým způsobem v těle zpracovávají a tráví, jak a kam se ukládají jejich přebytky nebo "odpadní produkty". Protože všichni ti "odborní výživoví poradci" (nebo alespoň velká většina z nich) nemají o těchto věcech ani páru, a o mnohých lékařích to platí taktéž, bohužel... Matky by měly v prvé řadě pochopit, že se nelze vždy bezvýhradně řídit radami z internetu, ale je třeba používat zdravý selský rozum. A možná by přišly i na to, že dostatek pohybu na čerstvém vzduchu nelze nahradit sebelepší stravou, i když i složení stravy je důležité.
Amelie 7. 9. 2016 11:58
tady nutriční terapeutka.

Je to naprosto jednoduché. Z řepného a třtinového cukru si cenné látky vzít nedokáže z jednoho prostého důvodu - žádné tam nejsou. Bílý cukr, stejně jako např. bílá rýže, nebo bílá mouka, jsou z množiny potravin s tzv. prázdnými kaloriemi - živiny z cukru, mouky aj. jsou z daných produktů zbaveny, pro tělo jsou naprosto nepotřebné, naopak mu přitěžují.

Přitom život bez cukru a bílé mouky vůbec není těžký; nejde o to se omezovat, ale pouze změnit stravovací návyky. Stejně jako při hubnutí, ani tady člověk nesmí myslet na to, že to dělá z nutnosti, nicméně by se měl těšit ze změn, které znamenají pro jeho tělo úlevu. Jediný problém je, že takový cukr je látka poměrně návyková. Po bílé mouce se těší kvasinky, které má v těle spousta z nás (a většině to nijak nepřekáží), takže tělo si o tyto látky řekne, čili je třeba počáteční přemáhání a rozhodně se musí sacharidy nahradit něčím jiným.

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit med, různé sirupy - javorový, datlový, ječný slad, rýžový sirup, stévie, v omezené míře kukuřičný sirup (není na slazení úplně ideální, ale občas nevadí), kokosový cukr (nicméně ten je poměrně drahý), melasa. Různé koláče není různé vůbec přislazovat sladidly, postačí např. sušené datle (ty jsou navíc velmi levné), chutnají po karamelu a jsou výborné i na běžné "zobání", nebo po rozmixování např. s kokosem a oříšky do nepečených kuliček.

Co se pšeničné mouky týče, tady je velký problém, že ve dnešní době obsahuje víc lepku, než v minulosti. I tady je třeba být obezřetný, ale to je jiná kapitola.

Není vůbec těžké přejít na nutričně bohatší stravu za předpokladu, že se člověk kouká v obchodech po jiných regálech. :) Například takový pochoutkový salát k večeři může vystřídat pomazánka z červené ččky... Ale to už je jiná kapitola. :) Jen to souvisí i s cukrem... A fruktózu bych taky moc nedoporučovala...
patice 7. 9. 2016 13:07
ellen, přečetla jste si co obsahují kukuřičné křupky? Škrob tam rozhodně ve většině případů vůbec není. S extrudáty je trochu jiný problém než píšete, ale rozhodně nelze říct, že jsou méně zdravé než bílé pečivo z konzumu, s tím zásadně nelze souhlasit. Cukr ať už bílý nebo třtinový dětem v žádném případě ve stravě chybět nebude, já má téměř šestiletého syna a s cukrem se setkává opravdu výjimečně a opravdu mu vůbec nechybí Sám se teď domluvil ve školce i s paní učitelkou, že nechce, aby mu dávala bonbony a sladké pití, protože v tomhle věku už moc dobře ví, co mu nedělá dobře.
VĚRA 6. 9. 2016 20:22
A já jsem si zrovna včera přečetla na jednom odborném webu docela fundovaný článek o tom,že fruktoza v ovoci je jed a vyzdvihovali obyčejný cukr.
Tak se vy odborníci dohodněte.Nebo je to zase tak jako s máslem,sádlem,vejci a pod.?
evča 25. 10. 2018 15:49
Kdyby lidé používali selský rozum. "Fundované" články nepíšou ti, co o výživě něco ví, ale ti kteří si nechají zaplatit potravinářským gigantem, a pak posvětí (potvrdí) zdravotní prospěšnost jeho produktů (viz reklamy na mléčné výrobky..) ach jo
monika 8. 9. 2016 12:42
ja chci jesle-skolku, kde deti budou mit na obed bulgur s cervenou cockou. v te nasi maji gulas s knedlikem (i pro dite 1.5 roku) a to nemluvim o snidani, kterou tvori kobliha a sladke vanilkove mleko. Co s tim? To mam sve male delat jidlo do krabicek???
6