Maminka.czVýchova

Proč děti žalují? Kromě jiného i ze strachu. Takhle na to můžete vyzrát

Simona Procházková 10.  6.  2021
U malých dětí není žalování ničím výjimečným. Snad žádné neodolá tomu, aby alespoň čas od času něco „neprásklo“ na sourozence nebo kamaráda. Pokud se ale z této neřesti stane pravidlo a každodenní zvyk, může nastat problém. Co s tím a jak to potomka odnaučit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Žalobníček žaluje, pod nosem si maluje, namaloval husu, potom jí dal pusu…“ Kdo by tuhle nestárnoucí rýmovačku neznal? Každý rodič je v podstatě denně atakován stížnostmi typu „Ale on na mě vypláznul jazyk,“ „Sebrala mi můj světelný meč a já ho zrovna potřebuju,“ „Mami, ségra mi snědla čokoládu,“ případně „Brácha si půjčil moji knížku a ani se mě nezeptal.“

VIDEO: 10 věcí, které je dobré vědět, když máte holčičku

Žalování ze své podstaty má i kladné stránky. Je totiž důkazem toho, že vaše ratolest dokáže rozlišovat mezi dobrým a špatným, povoleným a nepovoleným. Jenže bývá dost otravné a děti tuto strategii většinou používají ze zcela nevhodných důvodů. Například aby něco získaly ve svůj prospěch nebo prosadily vlastní cíle.

Proč děti tak rády žalují?

Největšími žalobníčky jsou zejména děti v předškolním věku. Žalování je mezi nimi relativně běžné, jak vám jistě potvrdí každá paní učitelka z mateřské školy. Proč vlastně děti tak často žalují? Vedou je k tomu jen vlastní zájmy? A co dělat, jak správně reagovat?

„Existuje spousta důvodů, proč malé děti žalují. Nejčastěji mají potřebu sdělit dospělému nějaké příkoří, které se jim právě děje. Může to být ale také třeba strach a úzkost,“ říká dětský psycholog Dr. Lawrence Balter. Tady jsou další důvody, které patří k těm nejběžnějším.

Učí se chápat pravidla

Malé děti jsou upřímné, žijí v duchu hesla „co na srdci, to na jazyku“, nedokážou ještě uvažovat abstraktně a logicky přemýšlet. Když si kolem pátého nebo šestého roku vytvoří silnější smysl pro spravedlnost, začnou lépe chápat význam různých sociálních konvencí a pravidel. Co je povoleno a co zakázáno, co se smí a co by se naopak nemělo. A berou si velmi osobně, když ostatní děti vyznávají svá vlastní pravidla hry a nechovají se podle těch jejich.

Děti přísných rodičů mají větší sklony k obezitě, tvrdí vědci. Proč to tak je?

Touží po pozornosti

Dítě, které v jednom kuse upozorňuje na špatné nebo z jeho pohledu zakázané chování ostatních, svých sourozenců nebo spolužáků ve školce či škole, může jednoduše hledat větší pozornost. Touží po pochvale a uznání za své vlastní činy. Malý žalobníček se může cítit opomíjený, stranou zájmu kolektivu a chce vyniknout, upozornit na sebe.

Zkouší svou moc

V předškolním a nejmladším školním věku začínají děti prosazovat vlastní vůli a osobu tím, že zkouší experimentovat. Zjišťují, do jaké míry mohou ovlivňovat své vrstevníky, jak mají sociální vztahy „pod kontrolou“. A právě žalování je pro ně způsob, jakým zjistit, jak výrazně mohou být dominantní. Zvládnu z mámy vymámit povolení televize, i když to táta zakázal? Můžu zavařit starší sestře a zadělat jí na potíže? Dokážu způsobit, že kamarád dostane vynadáno, protože mi nechce půjčit kolo? Budu pak ve srovnání s nimi vypadat jako andílek?

Netuší, jak řešit konflikty

Děti v tomto věku ještě nevědí, jak řešit nejrůznější neshody, dohady a konfliktní situace. Nevědí si rady, jak jednat se svými vrstevníky, když zrovna není po jejich. Nebo se nedokážou zorientovat v situaci, kdy se vůči nim nebo ostatním někdo chová agresivně. Proto očekávají, že pocit jistoty a bezpečí jim zajistí rodiče nebo jiný dospělý, který zakročí a vše urovná a vyřeší.

Výchova a trest: Je horší samotka, mlčení, nebo když dítěti dáte pár na zadek?

Jak skoncovat se žalováním

  • Začněte tím, že si s ratolestí popovídáte o rozdílu mezi tím, když žaluje, nebo si chce prostě jen postěžovat nebo povyprávět, co se jí přes den přihodilo. Vysvětlete, že žalování není dobrá vlastnost a může jím někomu dokonce ublížit.
  • Odolejte pokušení a nekárejte. Dejte naopak najevo, že jste dítko bedlivě vyslechli a rozumíte jeho obavám nebo rozčilení. Poděkujte, že vás upozornilo a zdůrazněte, že je dobře, že se vám svěřilo. Zvýšíte tím jeho důvěru ve vás a příště se nebude zdráhat svěřit znovu.
  • Vymyslete společně jiné řešení. Například, když si potomek stěžuje, že mu kamarád říká ošklivou nebo směšnou přezdívkou. Pokuste se mu vysvětlit, že má na výběr: Buď si to nechá líbit a bude s ním dál hrát jeho hru, nebo si ho jednoduše nebude všímat a raději si hrát a bavit se s jiným spolužákem. Tímto návrhem mu ukážete, že má vždy více možností, ze kterých si vybírá, a může se tak postupně naučit způsoby, jak řešit problémy samostatně.
  • Všímejte si ostatních. Pokud uvidíte jiné dítě, jak žaluje, využijte toho pro „výuku hrou“. Upozorněte na jeho chování svou ratolest. A vysvětlete na konkrétních případech, co si myslíte o tom, co které dítě dělá a jak jedná. Zeptejte se potomka, co si o tom myslí on a zda by vymyslel jiný způsob, jak by šla situace vyřešit.
  • Mluvte o spravedlnosti. Jednejte s dítětem na rovinu, řekněte mu, že někdy lidé nedodržují všechna pravidla tak, jak by měli. Občas někdo zlobí, porušuje zákazy nebo lže. Zdůrazněte, že je to špatné a chápete, že ho to rozčiluje, protože vás to rovněž zlobí. Zároveň ale vysvětlete, že vy s tím nic nezmůžete a nedokážete to změnit. Jediné, co můžete udělat a co je ze všeho nejdůležitější, je chovat se sami za sebe férově a spravedlivě.
Pět věcí, které moderní rodiče dělají správně! Navzdory připomínkám prarodičů!
Dítě jde do první třídy! Jak malého předškoláka co nejlépe připravit?
Vědomě lže dítě od pěti let. Jak ho přimět, aby nám říkalo pravdu?
Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Školák, Výchova, Chování a vztahy, Rodina a vy, Sourozenci, Strach, Husa, Kamarád, TAK, Potomek, Pravidlo, Malé dítě, Neřest