Maminka.czTěhotenská poradna

Proč je dobré sportovat i v těhotenství a jaký pohyb je nejlepší?

Simona Procházková 27.  3.  2021
Důvodů, proč se v těhotenství nepřestat hýbat a nerezignovat na pravidelnou fyzickou aktivitu, je celá řada. Jaké sporty jsou vhodné a kterým se naopak raději vyhnout, poradí MUDr. Andrea Pašková, gynekoložka a vedoucí lékařka kliniky Gyn Medico.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pohyb v jakékoli formě hraje v našem životě velkou roli. Vede nejen k psychické a fyzické kondici, ale napomáhá také zabránit změnám, které souvisejí s těhotenstvím. Připravuje tělo na porod tak, aby jeho průběh byl co nejlepší a nejrychlejší. Dokonce některé studie ukázaly, že u žen, které v těhotenství cvičily, se zkrátila délka porodu, snížil se výskyt komplikací, které mohly vést k císařským řezům, a ženy se po porodu rychleji zotavovaly. Dalším neméně důležitým pozitivním faktorem je vyplavování endorfinů, tzv. hormonů radosti, v průběhu cvičení.

Není nutné vyloženě sportovat. Je ale potřeba udržovat fyzickou kondici, pracovat na zpevnění, uvolňovat a protahovat klíčové partie. Pozor, změny přicházejí plíživě, takže to neodkládejte. Můžete třeba jen hodně chodit, často během dne měnit polohy, dát si (aktuálně on-line) těhotenská cvičení a jógu. 

Ideální je cvičit 3 až 4x týdně po 30 minutách. Zapojte do svého denního programu více procházek. V těhotenství nezačínejte s novým fyzicky náročným sportem a v tomto období se rovněž nesnažte zhubnout. Pokud si nejste jistá, zda je určitý sport pro vás v těhotenství ideální, poraďte se se svým lékařem. Obecně platí, že jsou vhodná méně náročná cvičení (chůze, plavání, tanec).

Rostoucí bříško není důvodem k lenosti! Hýbejte se!

Vhodná je rovněž těhotenská jóga, která vás naučí držet rostoucí bříško a zafixovat si správné držení těla, vědomě pracovat se svaly pánevního dna a s dechem. Dále se zaměřuje na prevenci křečových žil, těhotenské zácpy, upravuje hormonální nerovnováhu, čímž předchází výkyvům nálad. Jedním z nejdůležitějších přínosů jógy je navázání kontaktu s plodem již před narozením. 

Jako těhotná si nemůžete dovolit všechno, co jste dělala ve stavu nepožehnaném. Mezi úplně zapovězené patří sjezdové lyžování, lední i in-line bruslení, jízda na kole v nerovném terénu, míčové hry jakéhokoliv druhu, všechny druhy vrcholového tréninku, bojové sporty, kde hrozí nárazy, posilování, při němž dochází k zadržování dechu a silně se napíná břišní svalstvo, extrémní zátěže – silové sporty, sporty provozované v horku.

Pokud jde například o populární běh, je vhodný pro ženy, které běhaly už dříve. Rozhodně s ním nezačínejte až v těhotenství. Řada žen (i část gynekologů) s běháním v těhotenství nesouhlasí kvůli otřesům při dopadu, nicméně ty žádné nebezpečí nepředstavují a při správné technice běhu jsou minimální. Daleko víc je třeba hlídat rychlost běhu a s tím související tepovou frekvenci. Když se žena cítí dobře, může běhat klidně až do sedmého měsíce těhotenství, později už jí samotné bude kvůli velkému bříšku pohyb nepříjemný. Při běhu doporučuji používat stahovací nebo podpůrný pás na břicho.

Osm rizikových sportů pro těhotné. Některé vás možná překvapí
Víte, co je to kineziotaping? A proč je užitečný i v těhotenství?
Hanka Kynychová: Sport po porodu? Žádný spěch, víc choďte s kočárkem
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Sport, Těhotenská poradna, Pohyb, Jóga, Gyn Medico, Klinika, Jaký, Fyzická kondice, Andrea Pašková, Zdraví na Heureka.cz

Video