Maminka.czOčkování

Proč je nutné hlásit nežádoucí účinky očkování?

Martina Machová 16.  11.  2017
Mělo vaše děťátko po očkování nějaké nežádoucí účinky? Například zarudnutí v místě vpichu, horečku, kopřivku nebo třeba „jen“ neutišitelně plakalo – hlásili jste to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Očkování, jeho účinnosti i vedlejším účinkům je věnováno stále více pozornosti – a to je dobře! Zdraví mají naši nejmenší jen a jen jedno, a tak je pochopitelné, že o něj chceme zodpovědně, informovaně a s rozmyslem pečovat a spolurozhodovat o něm.

K tomu, aby se očkování a nové vakcíny ubíraly tím nejlepším směrem, je naprosto nutné, aby měli odborníci neustálou zpětnou vazbu. „Nejdůležitějším zdrojem informací o léčivém přípravku po jeho uvedení na trh jsou zdravotničtí pracovníci a pacienti,“ zdůrazňuje na svých internetových stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Jaké nežádoucí účinky hlásit?

Hlásit bychom měli jednoduše vše nestandardní – ať jde o fyzické projevy (zarudnutí a otok v místě vpichu, zvýšená teplota, kopřivka, dušnost, zvětšené uzliny atd.) nebo o změny v chování děťátka (vysoký neutišitelný křik, apatie apod.). Přehlednou tabulku nežádoucích účinků najdete ZDE.

Nahlášené údaje jsou pro odborníky – výrobce vakcín i zdravotníky – nesmírně cenné. Zpětná vazba může výrazně pomoci upravit a ještě detailněji vymezit podmínky podávání vakcín. Hlášením můžete napomoci identifikovat dosud nerozpoznaný vedlejší účinek nebo pomoci odhalit nečekané souvislosti.

Vedlejší účinky vakcín: Jak jejich působení dětem ulehčit?

Komu nežádoucí účinky hlásit?

Nežádoucí účinky hlaste pediatrovi, který dítě očkoval, ten má ze zákona povinnost je předat dál: „Poskytovatel zdravotních služeb je povinen příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví neprodleně sdělit neobvyklé reakce po očkování a název a číslo šarže použité očkovací látky,…“ uvádí se v Zákoně o ochraně veřejného zdraví. V případě, že si nejste jistí, že tak váš pediatr skutečně učinil – bohužel i to se někdy stává – můžete neobvyklé a nežádoucí reakce po očkování nahlásit sami. A to pomocí elektronického formuláře, ten najdete ZDE.

A co se s vaším hlášením dále děje?

Každé jednotlivé hlášení je vyhodnoceno a dále vloženo do několika databází nežádoucích účinků léčiv – do české, evropské i světové!

„Díky hlášením nežádoucích účinků mohou být rozpoznány dosud nepopsané nežádoucí účinky, vyšší než očekávaná frekvence výskytu známých nežádoucích účinků (tj. že se vyskytují častěji, než se původně očekávalo) či závažnější průběh, než byl dosud znám.

Může se také ukázat, že některé skupiny pacientů, které nebyly zařazeny do klinických hodnocení, jsou na nežádoucí účinky více citlivé. Všechny nové informace jsou pečlivě zhodnoceny a pokud je to nutné, jsou přijímána regulační opatření směřující ke snížení rizik používání léku,“ uvádí se na webových stránkách O lécích, které byly vytvořeny Státním ústavem pro kontrolu léčiv pro potřebu laické veřejnosti.

VIDEO: Doc. MUDr. Rastislav Maďar doporučuje i mnohá nepovinná

Očkování proti HPV je i pro chlapce. Má smysl je nechat očkovat?
Velký průvodce očkováním: Kdy začít, co je povinné a jakou variantu zvolit
I přes povinné očkování jsou spalničky opět na vzestupu. Máme se obávat?
Témata: Zdraví, Očkování, Zarudnutí, Spalničky, Kopřivka, Léčivý přípravek, Nová informace, Velký průvodce, Fyzický projev, Povinné očkování, Výrobce, Závažný průběh, Vedlejší účinek, Vazba, Zpětná vazba, Děťátko, Rastislav Maďar, Účinky, Webová stránka, Veřejné zdraví, Vpich, Hlas, Nežádoucí účinek, ÓČKO, Internetová stránka, Zdraví na Heureka.cz