Maminka.czTěhotenství

Proč jsem tak unavená? Poslední trimestr stojí za to! Jak nabrat sílu?

Tereza Víchová 2.  4.  2019
Jako by to tělo vědělo. Za pár měsíců bude energii čerpat z rezerv a vy se moc nevyspíte. Takže těhotenství je vlastně takový malý trénink. Hlavně na svém začátku a konci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdyby mi někdo vyprávěl, že usnu během skládání puzzlí s dvouletým batoletem, neuvěřím mu. Nebo taky na záchodě v práci. A obojí je vlastní zkušenost ze dvou těhotenství. Takže nejste divná, když každou volnou chvíli téměř padáte do mdlob. Především první a poslední trimestr stojí za to. 

I. TRIMESTR: Spěte, když můžete

Kromě všudypřítomné únavy se asi dostaví nevolnost, takže potřeba ležet se zintenzivní. Nepřekonatelná potřeba spánku se může objevit v jakékoli denní době a situaci především kvůli hormonům, které si s vaším tělem dělají, co chtějí. Pokud to půjde, spánku se nebraňte. Ideální doba je aspoň pár minut po obědě a večer do pelechu co nejdříve. Když máte doma už jedno dítě, nestyďte se jít spát po obědě s ním. A vyhlížejte druhý trimestr, kdy to všechno načas přejde a naopak se budete třeba cítit přímo nabitá energií. 

Rizikový první trimestr: Na co si dát pozor a čeho není třeba se bát?

II. TRIMESTR: Užijte si ho

„U některých maminek ale může únava převládat celé těhotenství,“ říká porodní asistentka a cvičitelka Dagmar Vlčková ze Studia pro ženy. Podle ní se dá proti tomu částečně bojovat i cvičením, ale velmi důležitý je spánkový režim. Berte to s nadsázkou tak, že máte spát za dva. Vyhovět tělu v jeho potřebách. Také se zaměřte na správný jídelníček, především příjem železa. Ve druhé a třetí třetině těhotenství je totiž třeba jeho příjem zvýšit – váš organismus musí zásobovat placentu a vytvářet červené krvinky nejen pro sebe, ale i pro miminko. Takže na váš talíř by mělo patřit kvalitní maso. Dopřejte si i mořské ryby, celozrnné potraviny, luštěniny a oříšky. 

Taky usnete kdekoliv? Mámy, které jsou z kolotoče kolem dětí vážně unavené!

III. TRIMESTR: Šetřete síly

Pro něj platí jedno hlavní heslo: Nepřetěžujte se. Tělo vám to obvykle ani moc nedovolí – bříško je velké a překáží, znovu budete unavená a k tomu se přidají dva atributy, které odpočinek budou kazit: potřeba často čurat a téměř nemožnost najít pohodlnou polohu, ve které byste se vyspala. V kombinaci s tím, že vás třeba miminko bude i budit kopáním, je to pěkný koktejl na nespavost.

„Protože spokojenost a psychika ženy je u porodu zásadní, radím opravdu pracovně vypnout, nedohánět věci na poslední chvíli, vyhovět potřebám těla i ohledně odpočinku,“ shrnuje Dagmar Vlčková. „Únava je už velká a spánek příliš kvalitní není.“

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách 

Snažte se najít co nejpohodlnější polohu pro odpočinek (klidně i na zádech) a pod vedením zkušené lektorky trénujte úlevové polohy a dýchání. Ideální volbou je jóga a jí podobné body and mind formy. Učíte se tu dýchat do břicha – uvolníte napětí, relaxujete a to všechno jako když najdete za pár týdnů u porodu. 

Jak spát a jak ne? Dejte jen na pocity

  • Radil vám někdo spát v těhotenství jen na levém boku a zmiňoval, že jinak ohrozíte miminko? Není to pravda. Pokud nemáte rizikové těhotenství, spěte v takové poloze, která je co nejpohodlnější. K tomu napomůže i polohování pomocí polštářů. I tak je závěr těhotenství často spojen s nespavostí, ale o miminko se nebojte – to má svůj vlastní rytmus spánku a bdění. 
  • Je vám příjemné spaní na zádech? Spěte tak. Bez obav. Obvyklé ale je, že se na zádech nebudete cítit pohodlně. Při poloze na zádech ve třetím trimestru totiž hrozí stlačení velké duté žíly, která vede krev z dolní poloviny těla zpět k srdci a prochází vpravo od dělohy. Může nastat pocit nevolnosti a dušení. Děloha stlačuje močový měchýř a velké břišní cévy, takže krevní oběh je narušen a dýchání ztíženo. Jestliže ale zrovna nerodíte, nemusíte mít v tomto směru žádné obavy. 

 

Témata: Těhotenství, Miminko, Spánek, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Třetí trimestr, Těhotenský kalendář, Odpočinek, Síl, Jak, Sto, Studium pro ženy, Skládání, Dagmar Vlčková, Bert, Radim, TAK, Záda, Trimestr, Tělo, Poloha