Maminka.czChování a vztahy

Proč jsou holky ošetřovatelky? Můžou za to geny

Kamila Stejskalová 31.  1.  2013
Proč jsou holky ošetřovatelky? Můžou za to geny
Ráda byste své dceři nadělila akční hračku, jenže víte, že by jí moc radosti nepřinesla. Raději se bude starat o pejska či miminko, které vypadá jako živé. Kde jste ve výchově udělala chybu a je čas ji napravit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Raději se nesnažte svou dceru předělat, mohla byste narazit stejně, jako kdybyste se ze svého technicky založeného syna snažila vytvořit pečujícího chlapečka, kterého víc než bagry a závoďáky budou zajímat panenky, plyšoví králíčci a podobně. Jistě, naučit děti péči, soucitu a podobně je nezbytné, možná jste ale i vy zaregistrovala informaci, ve které američtí vědci tvrdí, že někteří lidé mají tzv. ošetřovatelský gen a jiní nikoli. RNDr. Marek Minárik, PhD., z genetického ústavu Genomac potvrdil, že se nejedná jen o jeden gen, který by způsobil, že vaše dítě bude mít pečovatelské sklony a že se nedá vystopovat ani u jednoho z pohlaví: „Spíš by se dalo říci, že se jedná o kombinaci genů,“ vysvětlil. Stejně tak, jako je vaše dítě vzhledovou kombinací vás a tatínka, vždy i jeho povaha bude mixem, který se nedá předem předvídat. Jistě se najdou mezi dětmi i chlapečci, kteří nechtějí být zásobováni bagry a auťáky, na návštěvách u kamarádek si se slzou v oku hrají s panenkami, které jim maminka nechce a nechce dopřát, protože jsou zkrátka něžné a český chlap by měl být podle pravidel přece drsný!

Chyba je v rodičích

Opravdu není možné děti přeprogramovat a chtít po dceři, aby se věnovala bojovým uměním, když sama touží po tom stát se baletkou. Stejně tak chlapečkovi nemůžete zakázat přebalovat miminko, jen proto, že máte pocit, že by si vaše dítě mělo hrát s nějakou mužnější hračkou. Navíc, dnes už, až na výjimky, není pravidlem, že by dítě mělo dvě, genderově přesně rozdělené hračky, tedy chlapeček auto a míč, holčička panenku a kuchyňku. Hraček má vaše dítě v pokoji tolik, že se mezi nimi několik vybočujících z řady jistě ztratí. Nechte svého potomka hrát si s tím, co ho baví.

Když synovi dovolíte, aby vám pomáhal v kuchyni, vychováte z něj něžného muže, za kterého vám bude jednou každá žena vděčná. Pokud se vaše dcera chce i přes vaše námitky stát akční hrdinkou, nebo pilotkou formule jedna, pořiďte jí alespoň tu, která je na dálkové ovládání. Třeba jednou překoná bariéry tradičního rozdělení rolí a některou z etap F1 vyhraje i ve skutečnosti. Nežijte ve schématech, která si s sebou nesete nastavená od dětství. Co když díky tomu, že si nevšimnete zálib svého potomka, připravíte svět o geniálního módního tvůrce nebo špičkovou IT specialistku?

Témata: Časopis Maminka, Chování a vztahy, Muž, Gen, Tradiční rozdělení, Dálkové ovládání, Mína, Ošetřovatel, Auťák, Rozdělení rolí