Maminka.czMiminko

Proč malá miminka tak často škytají? Může za to třeba chlad nebo reflux

Martina Machová sim 9.  4.  2018
Škytavka u novorozence se objevuje mnohdy při kojení nebo pití z láhve, pokud miminko hltá i vzduch nebo má sklony k přejídání. Častěji se škytavka vyskytuje po kojení u miminek, které trápí reflux. K podráždění bránice může ale dojít i leknutím se nebo když je děťátku chladno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je na něj žalostný pohled! Při každém škytnutí se kojenec celý otřese, navíc trvá vcelku dlouho, než otravná škytavka odezní...

Úderně načasované a velmi rytmické stahy bránice, svalo-šlachové blány, která odděluje orgány hrudního koše a orgánů v dutině břišní, nejsou žádným příjemným skotačivým tanečkem – naopak! Škytavka, jak tento pohyb v našich útrobách nazýváme, je sice nebolestivá, zato však značně nepříjemná. Když si pak „zasedne“ na maličkého kojence a ne a ne se ho pustit, bývá na děťátko žalostný pohled. Proč ke škytavce u kojenců dochází?

VIDEO: Kojenecká kolika a rady zkušené duly: Simona Lazzari doporučuje před kojením jeden účinný trik

Proč kojenec pořád škytá? Vysvětlení je jednoduché

„Novorozenci a kojenci často škytají. Po pití mají totiž naplněný žaludek, a to dráždí nerv na bránici. Škytání je vlastně špatná synchronizace dýchání a bránice – to že roztahování plic a bránice postupují proti sobě, se projevuje jako škytavka,“ vysvětluje zcela jednoduše autorka řady knih a publikací o výchově dětí, psycholožka Helena Chvátalová. Existuje však několik skupin dětí, které mají ke škytání větší sklony.

Jedlíci, zmrzlíci a bojínci

Škytavkou velmi často trpí kojenci, kteří z různých důvodů hltají. Buď jde o jedlíky od narození, nebo o děťátka, kterým kvůli prudkému spouštěcímu reflexu mateřského mléka nic jiného nezbývá. Častěji též škytají děti, které trápí tzv. gastroezofageální reflux. Méně častou příčinou škytání jsou také leknutí a chlad.

Děťátko se zkrátka rozškytá potom, co uslyší nepříjemný hlasitý zvuk nebo je kvůli „nehodě“ rozbaleno z plenky a vysvlečeno v chladnější místnosti.

8 osvědčených tipů, jak zvládnout škytavku u kojenců

Co může při škytavce pomoci? A je vůbec potřeba pomáhat?

„V podstatě s tím nemůžete nic dělat – neznepokojujte se, škytavka odezní sama. Případně můžete dát děťátku ještě trochu napít nebo je položit na bok,“ radí rodičům psycholožka Chvátalová. My však pro vás máme ještě další tipy a triky z praxe:

  • Foukněte kojenci do obličeje; miminko zadrží dech, což změní rytmus dýchání a v některých případech škytavku zastaví.
  • Stejně jako fouknutí zapůsobí i chladná ruka v zátylku či na zádech kojence.
  • Pokud miminko začne škytat během krmení z lahve či prsu, s krmením se pokuste nepřestat. Děťátko pravděpodobně během krmení škytat přestane. Ale pozor, nikdy nezapomeňte na odříhnutí!
  • Naše babičky dávaly malým „škytálkům“ olíznout něco kyselého.
  • Aromaterapeuté zase „přísahají“ na krátkou inhalaci levandulové či citronové silice. (Stačí pár kapek na kapesníček umístěný poblíž miminka.)
  • Pokud škytavka není spojena s jídlem, ale s psychickou nepohodou, pokuste se vytvořit co nejpříjemnější atmosféru. Zaleží na miminku, co je pro něj nepříjemnější činností.
  • Pochovejte děťátko ve vzpřímené poloze.

 

Témata: Miminko, Miminko, Kojenec, Psychická nepohoda, Vzpřímená poloha, Dýchání, Bránice, TAK, Dutina břišní, Krmení, Malé miminko, Děťátko, Škytavka, Chladná místnost, Psycholožka, Častá příčina, Hrudní koš, Spouštěcí reflex, Velký sklon, Sky, Jedlík, Maličký kojenec, Mateřské mléko, Kapesníček