Maminka.czPodcasty

Bezútěšný pláč miminka: Proč děti pláčou a kdy zajít za lékařem?

Tereza Víchová 17.  3.  2024
Petra Pomajbíková je lektorka psychomotorického vývoje a má na svých kurzech na denním pořádku rodiče, kteří jsou zoufalí z miminkovského pláče. „Než střídat prso a dudlík v touze pláč utnout je lepší ho uznat a být dítěti nablízku,” říká odbornice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pláč. Téma pro každého rodiče

Víte, jaké jsou nejvyhledávanější fráze na internetu, pokud jde o pláč miminek? Tady je jejich výčet:

  • Proč miminko pořád pláče?
  • Jak utišit miminko?
  • Proč kojenec pláče?
  • Noční pláč miminka.

To všechno řeší a na internetu hledá asi každá máma, křik i slzy jí totiž trhají srdce a cuchají nervy. 

„Na kurzech s maminkami řeším, jak ten pláč přijmout, realita totiž rodiče zaskočí,” říká lektorka psychomotorického vývoje Petra Pomajbíková z Mimiporadny. „Miminka pláčem komunikují, upozorní na své potřeby a třeba taky jen na to, že jsou sama a potřebují pochovat.”

Pláču, protože zatím nemluvím

Rodiče bývají kvůli pláči často bezradní a pokládají si otázku, co dělají špatně. Podle Petry Pomajbíkové velmi pomůže přijmout fakt, že pro dítě je to prozatím jediná možná forma komunikace.

„Dítě si navíc pláčem dokáže ulevit od stresu. Ale my rodiče jsme bezradní, že neznáme jeho příčinu. Důležitá je jedna věc – na pláč reagovat, nenechat miminko vyplakat. Je velký rozdíl, když miminko pláče v rodičovské náruči, nebo samo v postýlce,” říká Petra Pomajbíková.

VIDEO: Nechat miminko vybrečet, ať třeba i zvrací? Unavení rodiče zkouší všechno

Druh pláče, to je věda

K příčinám pláče se dá postupně dospět s tím, jak dítě roste a vyvíjí se. Od toho bezútěšného, kterému na začátku nerozumíme, se postupně různé druhy pláče naučíme odlišovat.

„Miminka často pláčou před nějakým důležitým vývojovým krokem. Třeba před začátkem lezení nebo tehdy, když se chtějí natáhnout po hračce, a ještě to nejde. Skoro bych řekla, že miminka, která jsou rozumově napřed oproti tělu, procházejí vývojovými frustracemi. A k těm více pláče patří,” vysvětluje odbornice.

Kdy je to pláč „přes míru”?

Tabulky i zkušenosti podle Petry Pomajbíkové říkají, že za celý den jsou běžné dvě až tři hodiny miminkovského pláče.

„Ale pokud miminko pláče vždy, když zrovna nespí, už bych tu situaci řešila s odborníkem. Měla by být i fáze, že je miminko spokojené,” shrnuje Petra Pomajbíková.

Obzvlášť intenzivní a nepříjemný je podvečerní či večerní pláč miminek, který pozná spousta rodičů. Večerní opakované pláče nastávají až v druhém měsíci života právě poté, co si maminky řeknou, že už mají pěkně zavedený režim a hodné miminko.

„Miminko po porodu teprve nabere sílu a třeba vyplakává porodní zážitky. Dost často rodiče za vším vidí ‚prdíky', zkoušejí různé kapičky, ale nic nepomáhá,” potvrzuje ze zkušenosti Petra Pomajbíková.

36 nejabsurdnějších důvodů dětského pláče. Neuvěříte, co tyhle děti naštvalo!

Proč a jak „uznat” pláč miminka raději než zkoušet dokola kombinace „prso-dudlík”? Čím je léčivý kontakt kůže na kůži? A proč se rodičům vždycky uleví na kurzech, kde společně miminkovský pláč sdílejí? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast třeba na Spotify.

Petra pomajbíková,

lektorka psychomotorického vývoje, Mimiporadna

Témata: Podcasty, Mateřství, Miminko, Rodiče, Emoce, pláč, internet, Vývoj, srdce, Denní pořádek, Spotify, Děti, Lékař, Odbornice, Lektorka, Plac, PETRA POMAJBÍKOVÁ, Těžký začátek