Maminka.czKojenec

Proč nechce jíst?

Ivana Ašenbrenerová 17.  2.  2010
Proč nechce jíst?
Nutíte své ani ne roční dítě, aby snědlo alespoň kousek masíčka, co má na talíři? Rozčilujete se, vydíráte, prosíte? Děláte chybu – jídlo má být především radost, ne trest.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsme začali v sedmi měsících přikrmovat, začal boj. Malý Míša nechtěl nic jiného než mléko a kaši. Byl zázrak, když jsem do něj něco dostala,“ vypráví Pavlína (32), dnes maminka již ročního Míši. Obavy z toho, zda není vaše dítě hubené, byste měla nechat na pediatrovi, který nejlépe posoudí, jak to vlastně je. Jak říkají autoři knihy Aby děti správně jedly, křik a pláč nad plným talířem vůbec nemusí být. Musíte ovšem i vy jako rodiče dělat to, co máte – ne se příliš snažit a dítě do jídla nutit (nedopadlo by to dobře), ani dělat méně, než máte, a dát dítěti naprostou volnost ve výběru (ani to by nebylo správné a výchovné).

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Zelená stolice u kojenců

Nikdy jídlo nenuťte!

Zeptejte se svého dětského lékaře, kolikrát slyšel otázku, „proč mé dítě nejí“ ve své ordinaci. Ustrašené maminky se dotazují zoufale pediatra, co mají dělat, když ta jejich holčička nechce masíčko nebo proč ten jejich Pepíček odmítá pozřít brokolici. „Za klíčový projev zdraví je tradičně považován stav, kdy dítě dobře papá,“ říká MUDr. Martin Fuchs. „Jakmile se ale na této cestě něco pokazí, znepokojení matek na sebe nenechá dlouho čekat. Přitom v drtivé většině má nedostatečný příjem stravy přechodný charakter, často jen na jeden den, nebo jen na jednu porci. Není třeba propadat panice, pokud dítě porci odmítá, za žádnou cenu se nesmí do stravy nutit. Počkejte příště, možná to bude lepší,“ vysvětluje možnou příčinu dr. Fuchs. Čas teprve ukáže, zda nechutenství druhého půlroku života má přechodný charakter, nebo je odmítnutí projevem nějakého onemocnění.

Striktní zákazy a radikální omezování k ničemu nevedou – vy rozhodujete o tom, co dáte na stůl, ale dítě by mělo samo rozhodnout, co a jaké množství si z té vaši nabídky vybere. Jen nahlédněte do svého nitra – kolikrát jste už řekli: „Musíš jíst, jinak budeš hubený,“ nebo naopak: „Nejez tolik, budeš tlustý!“ Ani jeden přístup není v pořádku. Snažte se vcítit do kůže svého potomka, vždyť i vy sama máte nějaký druh potravin, který nemusíte, nebo dokonce nesnášíte. Nucení do jídla může mít nepříjemné důsledky. Jedna moje známá krmila svou holčičku ve vaně – to aby nemohla utéct a taky nic nezašpinila. Zdá se vám to přitažené za uši? Ovšem i takové věci se občas stávají…

Když je důvodem nemoc

Důvodů, když váš kojenec nechce či dokonce přestane jíst, není mnoho, ale ani málo. Jak říká MUDr. Martin Fuchs, je potřeba zhodnotit všechny možné doprovodné příznaky – některé totiž pomohou přiblížit příčinu. „Kupříkladu zvracení obloukem svědčí o zhoršené průchodnosti v horní polovině trávicího traktu, kysele páchnoucí stoličky prozrazují nedostatečné trávení cukrů (mléčného cukru), naopak hlenovitá stolička, případně i s krví, ukazuje na střevní zánět. Jakýkoli další příznak, byť ten sebenepatrnější, je rozumné konzultovat s lékařem,“ vysvětluje dr. Fuchs. Pokud dítě přestane zároveň prospívat (stojí na váze déle než 2–4 týdny), je namístě podrobnější vyšetření (krevní obraz, zánětlivé parametry, výtěry, ultrazvuk bříška aj.). „Nemluvě o tom, že nechutenství může být vzácně projevem onemocnění mimo trávicí trakt – neurologické příčiny či nepoznané vrozené vady (metabolismus, srdce, ledviny). To ovšem pozná jen odborník,“ dodává lékař. Takže nechuť nepodceňujte, ani nepřeceňujte.

„Více najdete v aktuálním čísle časopisu Maminka.“

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Striktní zákaz