Maminka.czAutosedačky

Proč nevolit sedačku pro 9–36 kilo a další odpovědi na otázky, které rodiče řeší

redakce 30.  6.  2020
Při výběru a používání autosedačky rodiče nezřídka narazí na praktické otázky, na které hned nemohou najít odpověď. Ve spolupráci s odborníky z Centra autosedaček přinášíme odpověď na některé z nich.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Do kdy nechat vložku pro nejmenší děti

Nedá se paušálně říct, kdy jakou vložku vyndávat. Podle našeho názoru to pozná máma nejlépe. Strčte ruce z boku pod zadeček dítěte, projeďte nahoru podle zad. Měly byste cítit kontakt z obou stran dlaně, neměla by tam být nějaká velká mezera. Stejně tak by neměla vložka někde tlačit nebo způsobovat nepříjemné pocity. Ale hlavní je, aby poskytovala opravdu znatelnou oporu v sedu.

Proč kupovat sedačku 9–36, když se píše, že takové rozpětí není dobré?

Skutečně doporučujeme zejména sedačky s menším váhovým rozsahem. Hlavní důvody jsou dva. První je ergonomie sedačky. Vymyslet skořepinu tak, aby splňovala požadavky dvouletého dítěte a dvanáctiletého puberťáka není úplně jednoduché. Nicméně u některých sedaček se to podařilo velmi dobře.

Autosedačka pro starší dítě. Rozhoduje vedení bederního pásu

Druhým problémem je životnost materiálů, ze kterých je sedačka vyrobena. Ve většině případů je to šest let. To znamená, že po tomto období již není pevnost některých dílů optimální a teoreticky by mohlo dojít k jejich destrukci už při malém namáhání. Proto pokud se rozhodnete pro takovou sedačku, vybírejte pečlivě!

Kaslík pod nohama

U některých vozů je tato „vychytávka“ zdrojem potíží při poutání dětské autosedačky. Zejména se to týká modelů sedaček, které mají opěrnou nohu. V některých případech výrobce doporučuje tuto nohu opřít o dno schránky, někde se noha opírá o víko tohoto prostoru, ale u některých aut je potřeba využít originální vložku do schránky, která vytvoří oporu pro bezpečné ukotvení opěrné nohy. Určitě bych doporučil ověřit si konkrétní řešení u prodejce, nebo ještě lépe u dovozce Vašeho vozu.

Tohle potřebujete! Velký průvodce s tipy na cestování po Česku s dětmi

Kam si dají děti nohy v protisměru?

Jízda v protisměru přináší velmi často otázku na prostor pro dětské nohy. Pro někoho může být představa různě ohnutých nohou poněkud děsivá, ale můžeme vás ujistit, že pro děti problém nepředstavuje. V jejich věku se s nataženýma nohama příliš nesetkáte a ony jsou zvyklé si sedat do krkolomných pozic, které jsou pro nás dospělé nepředstavitelné.

Pokud se chcete podívat na výsledky rozsáhlých výzkumů této problematiky, které byly prováděny v USA, najdete je ZDE.

S touto problematikou souvisí i otázky na bezpečnost v takové poloze. I zde je protisměrná jízda bezpečná a není třeba se obávat nadměrného rizika. Při nejčastějším typu nárazu – zepředu – nohy putují směrem k tělu a vzhledem k pružnosti a velké mobilitě kyčelního kloubu může dojít k méně závažnému poranění kloubu, nebo maximálně k fraktuře. Dovolím si citovat známého dětského lékaře, který říká, že je lepší ošetřovat kolenem vykopnuté zuby,než zlomený vaz.

Jde prát potah od sedačky

U všech sedaček renomovaných značek lze potah sedačky sejmout a vyprat. Nejčastěji lze potahy prát v pračce na 30 nebo na 40 stupňů. Poměrně často se setkáváme s potahem děleným na více částí, aby nebylo potřebné v případě nějaké neblahé příhody prát vše. Výjimečně pak někteří výrobci nabízí ke svým výrobkům náhradní potah navíc. Určitě je dobré řešení zeptat se Vašeho prodejce na možnost pořízení ochranného potahu na sedačku. Ten ji chrání proti znečištění, ale někdy také proti přehřívání.

Článek vznikl ve spolupráci s Centrem autosedaček

Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu
Tipy na pěší výlety s dětmi: Vyzkoušeli jsme místa, kde je to bude bavit
Témata: Rodiče, Cestování, Maminka cestuje, Autosedačky, Přehřívání, Kloub, Pevnost, Ota, Potah, Vložka, Kilo, Sedačka, Odpověď, Prodejce, Životnost, USA, Nohy, Autosedačky na Heureka.cz