Maminka.czPlodnost

Proč pořád nemůžete otěhotnět? Tady je 6 důvodů, které vás možná nenapadly

Simona Procházková 7.  10.  2021
Měsíc co měsíc jste plná naděje a očekávání, a zase to nevyšlo. Přesto, že si hlídáte plodné dny a máte pravidelně sex. Proč miminko stále nepřichází? Tady je šest možných důvodů, proč máte problém s početím, ačkoli jste přesvědčena, že děláte všechno správně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V otázce plodnosti a otěhotnění panuje ještě stále celá řada mýtů a falešných představ. I když si mnohdy myslíme, že přeci děláme vše, co je v našich silách, abychom úspěšně počali vytoužené děťátko, nezřídka věříme nemožnému a opomíjíme poměrně důležité „maličkosti“. Chcete vědět, čím vším pravděpodobně snižujete své šance na otěhotnění? Dost možná vás to nemálo překvapí.

VIDEO: Kdy mají páry začít řešit problémy s početím? 

Nemyslíte na nic jiného

Zbytečně se stresujete z toho, že se stále nedaří. Hlavou se vám od rána do večera honí, co děláte špatně, proč to zrovna vám nevychází a zda se to vůbec někdy povede. Určitě už jste (a nejspíš nejen jednou) někdy slyšela od kamarádky, kolegyně nebo sousedky pověstnou větu: „Povedlo se mi otěhotnět, když jsem na to všechno přestala myslet, změnila práci, odjela na dlouhou dovolenou, podala žádost o adopci…" Dlouhodobý stres může negativně ovlivňovat vaše snažení o miminko. Zvyšuje totiž hladinu hormonu kortizolu (tzv. stresového hormonu) v těle, což má za následek potíže s ovulací a tím sníženou plodnost.

Máte málo (nebo hodně) sexu

Párům, které touží po miminku, doporučují gynekologové plánovat pohlavní styk ideálně každý druhý den během celého menstruačního cyklu. V době ovulace, která probíhá zhruba uprostřed cyklu, tedy nejčastěji mezi 12. a 16. dnem, pak každý den. V tomto období je žena nejplodnější a šance na úspěch největší. Pokud je to na vás až moc, snažte se alespoň v době ovulace mít sex ob den. Častější frekvence by mohla způsobit, že partner bude mít „k dispozici“ nižší množství životaschopných spermií.

Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?

Pozor na sprchu a lubrikanty

Jste zvyklá se hned po pohlavním styku zvednout a běžet se osprchovat? Hygiena je sice důležitá, v případě, že se ale pokoušíte o miminko, nebuďte příliš horlivá. Vyčkejte, nejlépe vleže, alespoň dvacet minut, a teprve potom se odeberte do koupelny. Takzvaný spermicidní účinek (což znamená, že zpomalují, a dokonce hubí spermie) mají lubrikační gely, zejména ty na silikonové a olejové bázi. Mění pH vaší pochvy a spermie zde dlouho nepřežijí.

Netušíte, kdy máte skutečně ovulaci

Je možné, že ačkoli si myslíte, že přesně poznáte, kdy ovulujete a jste tudíž nejplodnější, ve skutečnosti se možná mýlíte a ovulace u vás probíhá jindy. Podle lékařů jde o častý omyl žen. Většina má ovulaci 14 dní před začátkem menstruace. Pokud tedy například máte 28denní cyklus, ovulace je kolem 14. dne. Tolik teorie, v praxi to ale bývá odlišné, obzvláště pokud máte nepravidelný menstruační cyklus. Na oplodnění vajíčka má spermie jen několik hodin, poté šance rychle klesá, proto je důležité správné načasování pohlavního styku. Dobrou pomůckou mohou být domácí ovulační testy z moči.

Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!

Nedávno jste skončila s hormonální antikoncepcí

Když přestanete užívat hormonální antikoncepci, neznamená to, že se vaše plodnost okamžitě obnoví. Organismu může trvat i několik měsíců, než se „normalizuje“ a naskočí znovu přirozený menstruační cyklus, tím pádem i ovulace. Myslete na to, že průměrnému zdravému páru trvá přibližně šest měsíců až jeden rok, než žena otěhotní.

Holdujete alkoholu a cigaretám

Pokud se stále nedokážete vzdát tabáku nebo to přeháníte s konzumací alkoholu, vaše plodnost je v ohrožení. Přestaňte s těmito neřestmi ještě před tím, než začnete plánovat otěhotnění. A pozor, raná fáze, tedy první týdny těhotenství, jsou pro zdravý vývoj plodu nejkritičtějším obdobím. Jestliže tedy usilujete každý měsíc o početí, měla byste se chovat zodpovědně, tedy tak, jako byste již byla těhotná.

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Miminko, Sex, Plodnost, Zdraví žen, Menstruace, Antikoncepce, Početí, Ovulace, Plodné dny, Nena, Pohlavní styk, Otěhotnění, Spermie, Teorie, Menstruační cyklus, Tabák, Menstruační kalhotky na Heureka.cz