Maminka.czPorod

Proč rodíme vleže? Může za to i král Ludvík XIV., chtěl mít lepší výhled

kog 13.  6.  2018
Většina žen stále rodí vleže, přestože jiné polohy jsou pro porod výhodnější. Takový porod vsedě může být přitom rychlejší a méně bolestivý. Věděly to ženy už před staletími. Proč je dnes nejčastější porodní polohou ta vleže na zádech?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Celá staletí se rodící ženy zobrazovaly pouze vsedě. Změna nastala pravděpodobně před třemi sty lety, za doby vlády krále Ludvíka Čtrnáctého. Ten se rád díval, jak jeho milenky a ženy rodí, a nejlepší výhled měl, když ležely na zádech. A královy chutě šly ruku v ruce se změnami porodních postupů, jelikož Francie té doby byla světovým lídrem v porodnictví. 

Bohužel, i dnes se většina porodů odehrává právě vleže. Je to poloha, která usnadňuje lékařům práci a monitorování dítěte. Existují ovšem domněnky, že právě tato poloha prodlužuje porod a zpomaluje kontrakce. 

Jak rodit, když nechcete vleže? Každá porodní poloha má svou funkci

Dnes už se ví, že každá porodní poloha má svou funkci. Například v dřepu zmírníte bolesti zad a zlepšíte rozšíření pánevního vchodu. V sedu gravitací pomáháte plodu dostat se do nižší polohy. Při pomalém tancování díky pohybům v pánevních kloubech podporujete rotaci a sestup plodu.

Každá žena by měla mít právo si vybrat, v jaké poloze bude rodit...

V jaké poloze budete rodit? Porody na zádech jsou prý delší až o 20 minut
Délka porodu: Jak dlouho budete rodit? Víte, co vše ovlivňuje délku porodu?
Co znamená rodit dlouho? Tipy, jak si můžete porod urychlit

 

Témata: Video, Porod, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Tipy a rady porod, Král, Většina, Francie, Rodící žena, Výhled, Ludvík XIV, Celé století, Ludvík, Pánevní kloub, Pánevní vchod, Žena, Většina žen, Porodní postup, Poloha, Záda, Dobrý výhled