Maminka.czTipy na výlet

Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?

Děti výlety vlakem zbožňují a v naší malé zemi se tak dá dorazit skoro kamkoli. Zvláště když to zkombinujete s pěším výletem. Ještě váháte? Známe pět důvodů, proč vyrazit na výlet vlakem, a přidali jsme pár tipů na místa, kam se vyplatí s ratolestmi vydat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Romantika i dobrodružství, to jsou velké benefity cestování vlakem. Pokud plánujete na následující volné dny rodinný výlet, jděte do toho, uvidíte, že na společnou výpravu budete ještě dlouho vzpomínat. Možná vás přesvědčí následující výhody, které výletování vlakem nabízí. 

VIDEO: Nejkrásnější železniční tratě Česka: Úchvatné výhledy i přejezdy přes skály

Je to dobrodružství

Dětem se cestování vlakem nikdy neomrzí, vždycky pro ně bude zajímavější než jízda autem. Už proto, že vlaků existuje spousta typů, a tak je cesta pokaždé jiná. 

Je to víc v pohodě

Když jedeme autem, jeden rodič řídí, druhý pomáhá s navigací, řeší dětské spory a nepohodlí. K napětí ani nudě není daleko. Tohle všechno ve vlaku padá, klidně si můžete všichni povídat, koukat se z okna nebo hrát nějaké hry. Nemluvě o tom, že ve vlaku nikomu není špatně, na rozdíl od auta. 

Můžete si dát drink

Na výletě vlakem navíc nemusíte řešit ani parkování ani to, kdo si bude moci dát pro osvěžení pivo a kdo jen limonádu. Navíc můžete jít z bodu A do bodu B nebo třeba C, aniž byste museli chodit v kruhu a zase se vracet k autu.  Jste flexibilnější.

Je to levnější

Jasně, na první pohled jsou lístky na vlak drahé, ale rozhodně neprojedete víc, než kdybyste vyrazili autem – děti do šesti let navíc jezdí úplně zadarmo, ty starší včetně studentů platí také zlomek dospělé ceny. 

Tipy na pěší výlety s dětmi: Vyzkoušeli jsme místa, kde je to bude bavit

Děti mohou plánovat a tím se učí

Plánování vlakových výletů je navíc praktickou činností, do které můžete zapojit děti – odkud, kam, v kolik a za kolik pojedete, kudy půjdete pěšky, co si tam prohlédnete? Pusťte na to potomky a uvidíte, jak dobře to i mladší školáci dokážou vymyslet. 

Jeden tip navíc: Používejte aplikaci Českých drah, nová verze už je hodně vydařená. Najdete tam nejen spojení, ale spočítá vám to i cenu a místenky – ty na delší trasy určitě doporučujeme – jsou při koupi on-line zdarma.

Pendolinem do Plzně, Ostravy nebo lázní

Z Prahy, ale třeba i z Pardubic, Karlových Varů nebo Františkových Lázní můžete vyrazit do Plzně pendolinem, což z výletu udělá pro děti ještě větší zážitek. Plzeň sama o sobě je skvělá, od zoo a dinoparku přes Techmanii až třeba po industriální DEPO 2015 s různými interaktivními expozicemi. Pokud jde o západní Čechy, krásná je také cesta lokálkou po trase Karlovy Vary – Mariánské Lázně. Pendolino vás doveze rovněž do Ostravy, kde můžete navštívit zoo, Hornické muzeum, E-motion zábavní park nebo Dětský ranč Hlučín.

Pražský Semmering

Necítíte se na dlouhý výlet, bydlíte v Praze a chcete dětem dopřát zajímavý vlakový výlet? Pak musíte osobákem z hlavního nádraží na Zličín přes pražský Semmering, dva vysoké kamenné mosty klenoucí se vysoko nad hlubočepským údolím připomínají horské železnice někde pod Alpami. 

Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější

Posázavský pacifik

Tahle trať je taky trefou do černého – z Braníka do Čerčan je to kolem padesáti kilometrů, vlak se jimi plouží dvě hodiny, ale je to krása. Nemusíte ji projet celou, ale jet třeba do Petrova a pak se vydat pěšky do Kamenného Přívozu, kolem Sázavy přes staré trampské osady. Romantika zaručena!  

Karlštejn nebo Křivoklát? Jedině vlakem

Vlakem se dostanete také na Karlštejn nebo na vzdálenější Křivoklát. Na ten první se dostanete přímou příměstskou linkou z Prahy, na ten druhý s přestupem v Berouně nebo můžete přijet od Rakovníka. Samotný hrad stojí za prohlídku, stejně jako je dobrý nápad vyrazit odtud pěšky třeba na další stanici ve Zbečně. 

Na sever Čech

Cesta vlakem kolem Labe vede mimo jiné pod kopci Českého středohoří a sama o sobě je krásná. Dojeďte až do Děčína – tohle  město je branou do Českosaského Švýcarska i do dalších zajímavých míst v okolí. Téměř všechny dílčí výlety tady lze kombinovat s vlakem. Ty sem jezdí doslova ze všech stran. 

Kuks a okolí

Naším speciálním tipem je Kuks a jeho okolí. Východočeský skvost vděčí za svou slávu hraběti Františku Antonínu Šporkovi. Ten zde na přelomu 17. a 18. století nechal zřídit lázně a útočiště pro přestárlé veterány. Dneska je Kuks krásně zrekonstruovaný. Dominantou areálu je kostel s hraběcí hrobkou. Sochy zdobí i okolní místa. Vyrazit k nim můžete po okružní naučné stezce, která vede i lesem.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Zajímavosti, Naše tipy, Tipy na výlet, Cestování, Prázdniny, Za zábavou, Maminka cestuje, Léto s dětmi, Výlety, Karlovy Vary, Cestujeme, Vlak, Student, Tipy redakce, Léto s tebou, Antonín, romantika, Vyzkoušeli jsme, Dovolený, Rakovník, Braník, Řím, Rožnov