Maminka.czTěhotenství

Proč se v těhotenství může zhoršit zrak? Potíže řešte včas, nejde jen o dioptrie

Simona Procházková 8.  6.  2022
Během těhotenství a po narození miminka se v těle ženy odehrává řada hormonálních změn. K nim mohou patřit i potíže se zrakem. Víte, že zrak se v graviditě nebo po porodu zhorší až deseti procentům žen? Prozradíme, co může být příčinou a jak a kdy potíže řešit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepříjemné otoky končetin nebo obličeje nejsou u nastávajících maminek ničím výjimečným a dokážou pěkně znepříjemnit život. Voda, kterou ženské tělo během těhotenství zadržuje, může mít vliv dokonce i na zhoršení zraku.

VIDEO: Podcast Maminka: Jaká vyšetření jsou potřeba v těhotenství?

„Během těhotenství a kojení dochází k velkým hormonálním změnám, které mají mimo jiné za následek i zadržování tekutin v organismu. Ty se poté můžou hromadit například v rohovce nebo oční čočce. To se pak může projevit dioptrickou vadou či změnou. Potíže se téměř vždy vrátí do původního stavu do roku po porodu, respektive do dvou měsíců od ukončení kojení. Jen asi u deseti procent žen většinou s horší oční vadou mohou dioptrické změny přetrvat,“ uvedl Pavel Stodůlka, oční lékař a přednosta sítě očních klinik Gemini.

Oční vady mohou přijít nečekaně

Ženám, které měly potíže se zrakem před otěhotněním, se mnohdy zraková vada zhorší. Problémy s očima mohou ale pociťovat i ženy, které před otěhotněním žádné zrakové obtíže neměly. Nejčastěji se v důsledku zadržování tekutin v organismu setkáváme s nárůstem krátkozrakosti, zakřivení oka, ale i dalekozrakosti.

"Změny ve vidění mohou pozorovat i pacientky s těhotenskou cukrovkou, kdy se projevují kolísavým rozostřováním obrazu během dne. Častěji těhotné trápí i tzv. suché oko. To se projevuje pocitem pálení očí s nadměrným slzením, podrážděním až zarudnutím oka a někdy i mírně neostrým viděním. U nositelek kontaktních čoček může dojít i k přechodnému zhoršení jejich snášenlivosti. Problém je řešitelný volně prodejnými umělými slzami, které si pacientka pravidelně kape,“ popsala Simona Šťastná, lékařka oční kliniky Gemini v Českých Budějovicích.

Otoky v těhotenství: Kdy za ně nemůže jen vedro a proč jsou nebezpečné?

Nemusí jít jen o dioptrie

I když je výskyt nějaké oční vady během těhotenství celkem běžným jevem, určitě byste neměla problémy s očima a zhoršení zraku podceňovat. V případě, že zaznamenáte zhoršení zraku nebo trpíte obtížemi typu otékání, slzení nebo řezání a pálení v očích, navštivte očního lékaře.

„Vzhledem k tomu, že příčinou zhoršeného vidění může být vážnější problém než dioptrie samotné, měla by být budoucí maminka, pokud špatně vidí, vyšetřena očním lékařem. U pacientek, které byly krátkozraké už před otěhotněním a jejichž vada je vyšší než tři dioptrie, je vhodné vyšetřit oční pozadí pro včasné odhalení a eventuální ošetření možných problémů na sítnici,“ doporučuje lékařka Simona Šťastná.

S operací počkejte až po kojení

Oční vady dokážou v současné době poměrně snadno, rychle a hlavně bezpečně vyřešit laserové operace. Není ale vhodné podstupovat je v pokročilém stadiu těhotenství ani během kojení. Naměřené dioptrické hodnoty totiž mohou být zkreslené. Těhotnou či čerstvou maminku by navíc mohl samotný výkon stresovat a léky užívané po zákroku by mohly negativně ovlivnit plod nebo kojené miminko.

„Ženám v pokročilém stadiu těhotenství radíme zákrok odložit až na dobu po porodu. Ty, které teprve plánují těhotenství, se však operace nemusí obávat. Samotné těhotenství a následný porod nejsou pro ženy, které již předtím podstoupily laserový zákrok, nikterak rizikové. Změna dioptrií vzniklá těhotenstvím a porodem není častá. Navíc pokud se po těhotenství a porodu opravdu změní oční vada, je možné dioptrie dodatečným laserovým zákrokem opět odstranit,“ uvádí Pavel Stodůlka.

Syndrom karpálního tunelu: Bolesti, křeče, brnění prstů i otoky. Co s tím?

Pozor na alkohol, kouření a infekce

Nastávající maminky by měly myslet na to, že jejich životní styl může ovlivnit i zrak jejich nenarozeného miminka. Životní styl a výživa matky se projevují na vývoji celého plodu, tedy i oka a zraku. Kouření a užívání jiných rizikových či návykových látek v těhotenství můžou mít za následek vznik vrozených očních vad či syndromů u dítěte.

"Velmi nebezpečné může být prodělání některých infekčních onemocnění v těhotenství, jako jsou například herpes či zarděnky. Většina očních nemocí je odhalena včas screeningovým vyšetřením, které probíhá rutinně již v porodnici. Dioptrické vady, šilhání jsou často dědičné. V tomto případě je třeba včasné vyšetření dítěte očním lékařem při nestandardním chování dítěte – například světloplachosti, mnutí si očí, natáčení hlavy, šilhání,“ uzavírá Pavel Stodůlka.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Kojení, Miminko, Po porodu, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Zdraví žen, Zrak, oční vady, Pavel Stodůlka, Lékař, Přednosta, České Budějovice, Rutin, Vada, Stodůlka, Nestandardní chování, Oční vada, Maminka, Dioptrie, Gemini, Zdraví na Heureka.cz